
Video / Gorzo
Gheorghe s-a mutat între Casa Poporului și casa lui Dumnezeu
Ileana Gabriela Szasz
Artistul Dumitru Gorzo și-a adus casa părintească din Maramureș și i-a dat o viață nouă la Muzeul Național de Artă Contemporană.
Artistul Dumitru Gorzo și-a adus casa părintească din Maramureș și i-a dat o viață nouă la Muzeul Național de Artă Contemporană.
Maghiarii și românii se ceartă pe mormintele din Valea Uzului, un cimitir vechi de un secol, aflat la granița dintre județele Harghita și Bacău. De Ziua Eroilor, pe 6 iunie 2019, s-au întâlnit față-n față, iar cearta a degenerat.
Un reportaj video de Octavian Coman care urmărește cum este readus la viață un traseu de mocăniță din Transilvania.
Mihai Vârtejaru e restaurator autodidact de carte veche și, din apartamentul lui bucureștean, retrezește la viață cărți rare, unele vechi de sute de ani.
Câteva instantanee din procesul prin care Scena9 s-a transformat din idee, în almanah dens și colorat. Un cadou numai bun pentru îndrăgostiții de litere.
Intrăm în atelierele unor oameni care creează - la propriu - cu mâna lor obiecte și povești. În primul episod, mergem la studio mud.
Am fost la un festival american de film documentar, să vedem cum pot contribui noile tehnologii la o lume mai atentă la ceilalți.
Am vorbit cu apropiați de-ai lui Lucian Pintilie despre cum și-l amintesc pe regizor și de ce îi simt lipsa.
Am fost la a treia ediție a Showcase of Young Talent și am stat de vorbă despre artă cu cele mai tinere speranțe ale ei.
Azi începe la București Outernational Days, unul dintre cele mai curajoase festivaluri de muzică din România. I-am întrebat pe câțiva artiști unde vor să ne ducă prin sunetul lor.
Din care aflăm cum s-a desfășurat adunarea națională de la Alba Iulia și cum s-au derulat evenimentele din Transilvania la intrarea în anul 1919.
Din care aflăm despre gâlceava românilor ardeleni și bănățeni cu guvernul maghiar în zilele târzii de toamnă ale anului 1918.
Din care aflăm de ce România Mare a ajuns să includă o Bucovină mai mare, poate, decât era cazul.
De când se tot duce pe la New York pentru a prinde treaba cu scena, microfonul și scaunele pline de oameni care vor să râdă, pe Andreea o tot îndeamnă cunoscuții: „Hai, zi-ne un banc!”.
În care aflăm care au fost primele consecințe ale crizei austro-ungare pentru românii din Bucovina, Transilvania și Banat.
Azi începe la București Mastering the Music Business, prima conferință din România dedicată industriei muzicale.
După un 2017 încordat, am ieșit pe stradă să-i întrebăm pe oameni de ce-ar avea nevoie anul ăsta nou-nouț ca să fie mai bun.
Sute de cititori au testat la Gaudeamus o instalație care aduce împreună arta și tehnologia, pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă atunci când te afli în fața unei cărți.
În timp ce viitorul distopic pare din ce în ce mai plauzibil, 5 artiști și cercetători invitați la Liminal Talks vorbesc despre tehnologii și posibilitatea de a le folosi pentru o viață mai bună.
Am stat de vorbă cu cinci tineri actori din „Un pas în urma serafimilor”, care ne-au explicat de ce nu trebuie să ratezi filmul ăsta despre adolescență, credință și revoltă.
„Trece-un nouraș pe sus”, Zdob și Zdub, Eurovision și folclor cu cinci surori, la Gara Băneasa.
Tu citești București? Am luat orașul la pas și l-am citit, la lumina ultimelor zile de vară, ca pe un text uriaș, pe care-l locuim cu toții.
La 19 ani, Mihai Preda pune programa de bac la literatura română pe beat-uri și rime de hip hop.
Oriunde ai citi tu textul ăsta, cel mai probabil acum 10 000 de ani era o pădure.
O activistă de mediu care și-a pierdut familia într-un super-taifun vorbește despre prețul schimbărilor climatice.
Dacă tot am înfruntat (încă) o vară sufocantă, vă reamintim cu ce ne ameninţă viitorul la capitolul schimbări climatice.