_thumb.jpg)
Film / Documentar
Două documentare românești descoperite la TIFF
Victor Morozov
Am văzut două debuturi în lungmetraj, care promit o deschidere binevenită, dincolo de tradiția ușor crispată a documentarului românesc recent.
Am văzut două debuturi în lungmetraj, care promit o deschidere binevenită, dincolo de tradiția ușor crispată a documentarului românesc recent.
Am stat de vorbă cu regizoarea și producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan despre noul ei film, LEMN/WOOD, o coproducție internațională care urmărește situația tăierilor ilegale de păduri din România, Rusia, China și Peru.
Enxhi Rista, o tânără documentaristă originară din Albania, spune povestea de dragoste dintre un deținut și soția lui.
Mihai Grecea, supraviețuitor Colectiv și colaborator artistic al filmului despre urmările incendiului, vorbește despre cum e să documentezi o traumă, în timp ce încă te recuperezi de pe urma ei.
Ne-am uitat la documentare românești dinainte de 1989, ca să descoperim o lume pierdută și să înțelegem de ce trebuie salvată arhiva Studioului Sahia.
„Fabrici și Uzine” e primul spectacol de teatru documentar produs în Zalău.
O selecție de filme despre lumea noastră cea de toate zilele, de văzut săptămâna asta la cel mai important festival de film documentar din România.
Am selectat câteva filme din programul de acest an de la fARAD, festivalul de film documentar din Arad
Un documentar spune o poveste neștiută, despre cum Cuba socialistă a ajutat statele africane să devină independente.
Am stat de vorbă cu Avi Mograbi, unul dintre cei mai importanți documentariști contemporani, invitat la One World Romania 2019.
Cu Nora Agapi, regizoarea documentarului „Timebox”, despre cea mai mare arhivă personală din România, evacuări, relația tată-fiică și memorie.
A venit acel moment al anului, când ne pregătim să facem ocolul lumii în documentare și să devenim un pic mai buni.
Dacă vrei să înțelegi ceva din istoria noastră (foarte) recentă, atât cea intimă, cât și istoria cu I mare, uită-te la filmele astea românești. Repede, cât le prinzi în cinema.
O selecție de documentare mai necesare ca oricând, despre probleme care gravitează în jurul corpului, al dragostei și-al sexualității.
DokStation adună în fiecare an la București cele mai bune filme despre muzică. Începe azi și ține până duminică, 16 septembrie.
La 94 de ani, personajul principal din documentarul „Licu, o poveste românească” spune că dacă îți trăiești viața numai cu bunătate, „natura te ajută fără să vrei, te împinge de la spate.”
Agnès Varda, bunicuța noului val francez și JR, artist vizual hiper-faimos, merg într-un road trip prin Franța profundă și descoperă bucuria întâlnirii cu celălalt.
Vânători de fildeş de mamut în Siberia, un culegător de miere sacră din Nepal sau un mexican care locuieşte în deşert după ce l-a dezamăgit omenirea.
Adi Tudose s-a întors de la un atelier Magnum Photos cu un eseu foto ce surprinde atmosfera umană din Milano.
Apare prima publicație dintr-un program dedicat proiectelor produse de Rezidența BRD Scena9, cu fotografii de Ioana Cîrlig și Marin Raica.
La One World Romania, am stat de vorbă cu Elitza Gueorguieva și cu mama ei, Svetla Kamenova, despre documentarul lor, „Fiecare zid e o poartă”. Adică despre Bulgaria, România, 1989, 2017, proteste, comunism și ciuma roșie.
Când a început să lucreze la documentarul „Un sentiment mai înălțător decât iubirea”, Mary Jirmanus Saba nu a avut nicio sursă de finanțare. S-a înscris la doctorat ca să își poată finanța singură filmul.
Azi începe cel mai important festival de film documentar din România. Am ales 5 filme care ne ajută să înțelegem lumea un pic mai bine.
Abhazia a fost un paradis tropical, de unde maimuțele au plecat în spațiu, iar oamenii făceau pe Dumnezeu. Cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon îi spune povestea.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.