Carte / Literatură
Ce înseamnă pentru Nabokov un cititor bun
Scena 9
Un fragment din „Cursuri de literatură”, un volum de bază pentru literatura universală.
Un fragment din „Cursuri de literatură”, un volum de bază pentru literatura universală.
Citește un fragment din romanul lui Bill Bryson, „Acasă O istorie a vieţii private” și vezi câte ascunde spațiul domestic.
Citește un fragment din „Fiica măcelarului”, romanul lui Yaniv Iczkovits.
Ce învățăm despre narațiuni și modul în care ele ne domină lumea în cartea lui Richard Kearney „Despre povești”.
Un fotojurnalist răsfoiește „Dicționarul de locuri literare bucureștene” și o ia la pas prin tot orașul, în căutarea unei capitale livrești.
Citește un fragment din romanul lui Han Kang.
Citește un fragment din romanul Ancăi Mizumschi, în care personaje misterioase animă istoria Imperiului Otoman.
„Voci la distanță”, cel mai nou roman al Gabrielei Adameșteanu, nu dezamăgește.
Am stat de vorbă cu Goran Vojnović, unul dintre cei mai importanți scriitori și regizori de film din Slovenia.
Am stat de vorbă cu Rareș Moldovan, omul care a realizat noua traducere a romanului „Ulise”, capodopera lui James Joyce, publicată de Editura Polirom.
Citește un fragment din „Telegraph Avenue”, un roman care anulează distanța dintre tine și California.
Citește un fragment din romanul lui Paolo Cognetti, o poveste care se întâmplă la peste trei mii de metri altitudine, într-un peisaj pe cât de liniștitor, pe atât de periculos.
Un self-help ficțional, melodramatic și enervant, care sintetizează mai vechi și clișeice abordări despre viață.
Suzuki-san o privise și el fără să cerceteze mai mult, se oprise doar o clipă cu privirea la coafura bizară a lui Yui, care atunci era două treimi blondă și restul brunetă. Repetase cu căldură „Bine ați venit” și îi invitase să intre.
Citește un fragment din „Mătura sistemului”, primul roman scris de David Foster Wallace, recent reeditat la editura Curtea Veche.
Citește un fragment din romanul apărut la Editura Art despre căsnicia unei scriitoare indiene.
Un profil al scriitorului, editorului și criticului Bogdan-Alexandru Stănescu, omul care a marcat piața editorială din România în ultimii 20 de ani.
Regăsesc Parisul exact cum îl ştiam. Atâta doar s-a schimbat: în grădinile din Tuileries se joacă şi copii de refugiați ucraineni.
Manifestul scriitoarelor feministe de stânga. „Avem nevoie de o lume literară mai bună, o lume literară în care dorințele și nevoile persoanelor care produc literatură sunt ascultate.”
Am ales să explorăm anul 2021 prin cinci cărți noi scrise de autori români.
A încetat din viață Laura Albulescu, redactor-șef al Editurii ART, una dintre cele mai creative și relevante apariții de pe scena culturală românească din ultimii 20 de ani.
Am stat de vorbă cu unul dintre cei mai importanți scriitori ai lumii despre despre scrisul ca unealtă în viața de zi cu zi, despre îmbuibarea cu informație și cum să facem exerciții de bunătate într-o lume a polarizării.
Bogdan Alexandru Stănescu e unul dintre cei mai importanți editori de carte de la noi. Am vorbit cu el despre munca din spatele cărților și despre „Anansi”, noua colecție de literatură pe care a creat-o.
Scriitoarea Elena Ferrante vorbește cu librari și traducători din toată lumea despre scris și locul femeilor în literatură, despre înțelegere și apropiere.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.