
Media&digital / Copilărie
Muzeul care te cuprinde
Venera Dimulescu
Două prietene au înființat un muzeul virtual care îți adăpostește trăirile cele mai intime.
Două prietene au înființat un muzeul virtual care îți adăpostește trăirile cele mai intime.
Rețelele sociale încep să interzică discursuri anti-vacciniste și extremiste, dar odată cu dorința de a preveni răul, sacrifică și părți importante din dreptul legitim la libera exprimare.
Internetul, așa cum l-ai cunoscut, riscă să devină un rai al cenzurii și al șarlatanilor. Uniunea Europeană vrea să pună o etichetă de preț pe link-uri și să filtreze automat tot ce postezi pe net.
Am săpat prin arhive ca să aflu cum se scria despre sex în presa anilor '90.
Internetul se strecoară și în cele mai intime momente ale zilei, poate singurele clipe ce ni se par de neatins: cele ale visării.
Mi-am dat seama că rețeaua îmi dădea mie un sens al prezenței și al faptului că exist și nu invers, nu eu dădeam notificări lumii, ci lumea îmi dădea mie notificare că exist.
Am fost la Culturii Naționale, la lansarea unei aplicații cu „poetul nepereche”. În loc de aplicație, am primit însă trei ore de discursuri naționaliste.
Continuăm seria de lecții ideale pentru clasele de liceu cu ora de educație media. Hai să vorbim despre fakenews, copii!
Traversăm o epocă de aur a serialelor TV, care ar juca în lumea de azi rolul jucat în secolul al XIX-lea de romanele publicate în foileton.
M-am uitat la TV ca să înțeleg ce n-am trăit pe viu și am reperat câteva direcții de interpretare a violenței.
Partidele politice din România s-au înțeles asupra unui lucru: „asistații sociali” sunt o problemă care trebuie rezolvată.
Căutăm jurnalist cu care să scoatem de sub preș problema alcoolismului, unul dintre tabuurile societății în care trăim.
În ultimele 730 de zile s-a trudit în mica noastră redacție, deși n-am simțit mereu că-i tocmai muncă.
Ce putem învăța din scandalul Cambridge Analytica despre rolul nostru în lumea digitală, care se îndepărtează din ce în ce mai mult de principiile utopice care au modelat Internetul.
Am dat o tură prin emisiunile ezoterice din prime-time și-am ieșit de-acolo cu datorii karmice care se vor stinge abia după a noua mea reîncarnare.
De ce a fost, deci, Andrei Gheorghe atât de important?
Episodul doi din serialul iubirii: dragoste și efuziuni erotice în presa comunistă.
Rețete și ingrediente prin care televiziunile țin publicul departe de problemele lui, îl îndoctrinează și-l alienează.
În presa interbelică, Eros se manifesta la fel de divers ca și azi - romantism, „sado mazohism”, „psichopatie sexuală”, pornografie, adulter -, iar disputele pe marginea sexualității erau la fel de intense ca cele de săptămâna trecută.
Câtă libertate de exprimare avem pe marile platforme de socializare? Cum facem să ne luptăm cu hate speech și fake news? Câtă cenzură impun algoritmii Facebook, Twitter și YouTube?
Am comparat tiparele din filme și seriale post-apocaliptice cu cele ale știrilor din media mainstream românești.
Cele mai mari șanse să găsești viitori soldați le ai în rândul copiilor care își petrec ziua împușcând inamici vag definiți în „Call of Duty”. Iar la Bucharest Gaming Week era plin de ei.
Am urmărit, timp de trei luni, cum se propagă hate speech-ul pe reţelele sociale şi am făcut un profiling al instigatorilor la ură.
E vremea să adunăm și noi vizualizările, like-urile și share-urile și să vă zicem cum a arătat anul acesta pe Scena9.ro.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.