
Carte / Poezie
După 15 ani: Un volum legendar al generației 2000
Mihai Iovănel
Mihai Iovănel a recitit reeditatul volum de poezie al Ruxandrei Novac, legendar pentru generația 2000.
Mihai Iovănel a recitit reeditatul volum de poezie al Ruxandrei Novac, legendar pentru generația 2000.
Mihai Iovănel îl evaluează literar pe jandarmul care a scris poezia „Sânge”, inspirat de protestele din Capitală de weekendul trecut.
„Cum stai așa: trestie îmbrăcată-n armură – / Nici de partea lui Marx, nici de-a lui Hayek –, / Îmi vine să te iau pe sus, să te purtăm pe brațe/ Ca pe-un luptător din oștirea Marelui Alexandru...”.
Am aruncat un ochi peste cele 11 poeme selectate în antologia de poeme Super și am ales 3 care ne-au făcut țăndări.
Liviu Pop, fost ministru al Educației, a descoperit poezia concretă într-un manual alternativ de-a noua și s-a declarat „fără cuvinte”. Poetul Răzvan Țupa îi spune care-i treaba cu poezia și de ce nu trebuie să ne temem de ea.
Am rugat poete&poeți să intre în pielea unui șofer de autobuz, ca-n „Paterson” al lui Jarmusch, să oprească la prima și să scrie un poem.
În ultimul film al lui Jim Jarmusch, poezia se naște din forme atât de simple, încât pare să împrumute din când în când ochii unui copil care abia a descoperit răsăritul.
În loc să te plimbi printre rafturi nesfârșite cu obiecte, încearcă să faci cadou o experiență. Cum ar fi o oră liberă, cu nasul într-o carte de poezie.
Rareori poezia contemporană este atât de distractivă ca în „Noaptea Sfântului Alcoolomeu” de Octavian Perpelea și „De ce pisicile n-au coadă”, antologie coordonată de Vasile Leac.
Aşa se numeşte cel mai nou volum de poezie al Elenei Vlădăreanu, care dă voce „frustrării, furiei și fricilor unor artiști care nu mai au timp să se ocupe de arta lor, fiind confiscați de știința supraviețuirii.” (Svetlana Cârstean)
Poemele lui Andrei Dósa sunt party, incantație chimică, pub, stimul, crom, nasuri pudrate, excese, plexiglas, oglinzi, digital ș.a.l. (și alte sclipiciuri).
„turturelele Disney dau rotocol/ uguind fa minor pă pervazu la giam/ «cipcirip e mișto dar totuși ce-i viața?»/ cu ochi mari dă copil le zic nu știu man/ gen să naște dân futai și să fute cu-alcool”
În volumul „Beatitudine (eseu politic)”, e ca într-un SF hardcore: e nevoie de un timp de acomodare pentru a începe să distingi un contur familiar.
Citim din „Borderline”, cea mai nouă carte de poezie a Anei Dragu, pe care-o puteți asculta weekendul ăsta la Festivalul Internațional de Poezie și Muzică de la Bistrița.
„ai putea spune că partea de jos/ a feței mele este complet distrusă când nu zâmbesc/ prin urmare râd mult și des.”
„Și cineva a reușit să se spargă, să aducă/ cu el mirosul de magneziu, și e acolo, în mandarinul coroziv/ al tractorului care tușește fum, brăzdând câmpuri de caramel sărat”.
În volumul „Sergio Leone”, poetul Vlad Drăgoi își dă singur la operație; își trimite o cameră video în propriile măruntaie.
„Scăparea mea din liniște/e absența inversată/în compania altora./Sosirea mea e intermediată/din întunericul din care îți scriu.”
„Fiecare zi era un ceasornic ce abia se mișca,/ un pumn care ne lovea lent înainte și-napoi,/ căldura electrică mocnea în aerul purpuriu”. Despre Edward Hirsch în traducerea lui Bogdan-Alexandru Stănescu.
„La naiba cu generația în care m-am născut!/ M-am obișnuit să te ating pe ecran și să îmbătrânesc brusc.”
„Glitch” de Vlad Moldovan mi-a plăcut la nebunie. E poezia cea mai bună produsă în momentul de față în Ro
Dacă ești în fața ecranului, dar ai vrea să fii în altă parte, avem evadarea perfectă: trei poeme din „Glitch”, noul volum al lui Vlad Moldovan.
„Deconstruiește-mă/ Eu/ (cu atitudinea mea tolerantă în fața realității)/ Sunt un fel de perfecțiune”.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.