
Carte / Scriitor
Nina Cassian de la A la Z
Mihai Iovănel
Nina Cassian a fost un personaj fascinant și imperfect. Pentru a-i omagia imperfecțiunea fascinantă, las acest alfabet incomplet.
Nina Cassian a fost un personaj fascinant și imperfect. Pentru a-i omagia imperfecțiunea fascinantă, las acest alfabet incomplet.
Am în inbox o propunere de la o revistă culturală de a scrie cîteva rînduri despre bătrîneţe. Inventez trei înjurături noi faţă de aşa tupeu.
La final de ianuarie, am fugit de la cursul de rusă ca să moderez o discuție despre putere cu un american. John Freeman e scriitor, jurnalist, critic literar, editorul antologiilor Freeman’s.
Mi-am dat seama că rețeaua îmi dădea mie un sens al prezenței și al faptului că exist și nu invers, nu eu dădeam notificări lumii, ci lumea îmi dădea mie notificare că exist.
Am ieșit la o plimbare în Cișmigiu cu Jón Kalman Stefánsson, unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani islandezi.
M-am întâlnit cu scriitorul francez François-Henri Désérable ca să discutăm despre domnul Piekielny.
Cum ar fi dacă unii dintre cei mai buni scriitori contemporani din România ar primi fiecare pe mână câte un autor din canon și i-ar reconstitui în 100 și ceva de pagini biografia?
Citește un interviu cu Kamila Shamsie, scriitoare invitată la FILIT 2018 și una dintre cele mai importante voci din literatura britanică contemporană.
Citește un interviu cu Jonathan Franzen, unul dintre cei mai importanți scriitori americani contemporani, prezent recent la FILIT 2018.
Jonathan Franzen vizitează meleagurile româneşti, la Iaşi şi-n Bucureşti. Mihai Iovănel ni-l prezintă de la A la Z pe unul dintre cei mai mari scriitori americani contemporani.
Vă invităm să citiți în avanpremieră două scrisori din corespondența lui A.P. Cehov.
Despre Radu Aldulescu se spune de obicei că este unul dintre cei mai mari scriitori români contemporani. Așa să fie?
Am vorbit cu poetul Andrei Dósa despre el și despre primul lui roman, „Ierbar”, publicat recent - „un fel de Hanul Ancuței cu prăjiți.”
Poate e doar o chestiune de noroc: am citit fiecare din cărțile lui exact atunci când aveam cea mai mare nevoie de ele.
Uniunea Scriitorilor din România se apropie de alegeri. Meciul dintre Nicolae Manolescu, actualul președinte, și principalul contracandidat, Dan Lungu, n-a fost prea fair play până în prezent.
E ora șase seara. Dacă plec acum, o să câștig o oră. Timp liber. O oră în care pot să mă plimb și să nu mă gândesc la nimic. O oră până pleacă bona.
Cutremurul din 1977. Sinucideri, împușcături, înecuri, ocluzii intestinale, congestii pulmonare. O antologie a morții în literatura română.
În „Peisaj după isterie. Articole 2007-2017”, Mircea Cărtărescu își regăsește umorul și autoironia pierdute pe coclaurii sociopolitici doar în textele autobiografice.
O nouă carte ne invită să aruncăm un ochi prin lucrurile mai puțin cunoscute despre scriitorii care ne-au făcut ceea ce suntem.
Dăm o tură printre corpuri goale, așa cum și le-au imaginat 7 scriitori români.
Am invitat zece scriitori să ne spună cum arată o zi obișnuită din viața lor și ce relație au cu timpul. Descoperirile le-am transformat într-un infografic.
Scriitoarea Simona Popescu citește din romanul „Exuvii”
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.