Cuprins

Carte / booktok

Booktok: Literatură și viralitate

De Anda Roșu

Publicat pe 15 aprilie 2025

Cu vreo 50 de milioane de postări despre cărți, TikTok redefinește modul în care e consumată și discutată literatura. BookTok a transformat lectura într-un fenomen viral, capabil să ridice sau să îngroape autori peste noapte, și a ajuns să influențeze masiv vânzările de carte. 

Au trecut vremurile în care www era un loc unde pierdeai puțin timpul după ce terminai de citit câteva zeci, sute de pagini, la fel cum au trecut și vremurile în care cele mai numeroase comunități online de cititori puteau fi găsite pe Goodreads, grupuri de Facebook sau Youtube – BookTube. 

BookTube e comunitatea care seamănă cel mai bine cu BookTok: presupune să-ți aloci măcar cinci minute ca să vizionezi un clip de tipul colecția mea de cărți (în care oamenii își prezintă, pe scurt, biblioteca), haul-uri de cărți (în care își prezintă noile achiziții din librării), lepșe (provocări privind cărțile primite de la alți youtuberi sau videoclipuri cu recenzii elaborate) încă există. Dar BookTube nu a avut vizibilitate de magnitudinea BookTok - comunitatea pasionaților de lectură de pe TikTok - și nici nu a schimbat tacticile editoriale în aceeași măsură.      

Attention span-ul s-a micșorat, făcându-i pe tineri să migreze către conținut short-form – sau o fi fost invers? Nu știu. Cert e că în martie 2025 hashtagul #BookTok are în jur de 50 milioane de postări. Hashtagul și implicit comunitatea care îl folosește au bubuit, ca întregul TikTokul, în pandemie. Conținutul propriu-zis variază de la recenzii și recomandări de cărți, prezentări de colecții personale, discuții pe teme literare, până la istericale, dansuri și glume legate de cărți.

La un pol, avem cititorii serioși, cu adevărat preocupați de lectură, unii chiar cu studii în domeniu, care recomandă și/sau analizează temeinic cărți. Un exemplu de la noi e Ruxandra Gîdei, cunoscută pe internet ca 4fără15, care promovează de multe ori literatură superbă scrisă de femei. 

 Din State, i-am găsit pe și îmi plac Lauren Louise, care oferă recomandări interesante curatoriate sub diverse categorii fun precum freaky books for freaky gals și Darrel Yeo, care oferă recomandări de cărți emoționante, dar fără să vorbească mai deloc. Vorbitul l-a lăsat pentru canalul de YouTube. De altfel, toți cei trei booktokkeri pe care i-am amintit au, pe lângă prezența pe Tiktok, și canale de Youtube unde intră mai în profunzime. Lăsând alegerile mele deoparte, cred că orice cititor, dacă-și propune asta, poate să se ajute de căutări cu hashtaguri și cuvinte-cheie și va găsi exact creatorii de conținut de pe BookTok pe placul lui.

La celălalt pol avem pasionații de cărți care adoră fie să-și aranjeze biblioteca pe culori, fie să-și coperteze diy cărțile pentru ca biblioteca să aibă un vibe unitar, fie să se îmbrace într-un mod ce ar putea părea un stereotip sau o identitate de cititor, romanțând actul de a citi în ceea ce a dat naștere unei întregi direcții de content de tip  a reader's lifestyle, aesthetic. Cititul înconjurat de lumânări, biscuiți și ceai, cititul într-un outfit care se potrivește cu cartea, cititul într-un outfit ca al unuia dintre personaje. Aceștia lasă impresia că prețuiesc mai mult ideea de a fi percepuți ca cititori decât literatura în sine. A luat naștere și conceptul de performative reading, ilustrat destul de comic în acest TikTok. Practic, eternii poseri din cadrul oricărui hobby. Și cam acesta e și argumentul suprem pentru care unii susțin că BookTok = rău. Pe de altă parte, ce e atât de rău, până la urmă, la a romanța cititul? 

A ataca discuția doar din perspectiva dimensiunii superficiale a BookTok face din el o țintă foarte ușoară. Pe Reddit, una dintre cele mai pozitive opinii despre comunitatea de cititori de pe TikTok e ceva de genul: „Măcar încurajează copiii să citească. Acuma, ce-o citi...”. În rest, destul de mult vitriol. Dând puțin zoom in pe tinerii care fac conținut despre cărți pe TikTok, avem lovers și avem haters: hateri simpatici (care fac poante și nu se iau prea în serios când dissuie o carte), lovers antipatici (care se filmează plângând neironic după ce au terminat de citit ceva de Colleen Hoover – mai multe despre asta, imediat), hateri antipatici (obsedați de nișă, care au impresia că numai ce le place lor e valoros și se uită de sus la oamenii cărora le plac autorii populari), lovers simpatici (de ei cred că le-ar plăcea și redditorilor). Ca-n viață. Ce nu poate fi disputat este abilitatea BookTok de a crea comunități de oameni care apreciază aceleași lucruri, care mai departe se pot transforma în prietenii, colaborări sau pot, la fel de bine, rămâne pentru mulți colțișorul de internet preferat.

În tot mai multe librării apar standuri curatoriate cu recomandările BookTok. Moartea redditorilor. Magazinele online de cărți au (sau ar trebui să aibă, dacă vor să vândă) categoria BookTok. Cărturești are raftul BookTok, pe care stau titluri shonen, manga, dar și cărți young adult, romance sau thriller, și titluri precum Ghici cine urmează de M.J. Arlidge, Acest tărâm al blândeții de William Kent Krueger sau Fire Force, Volume 25 de Atsushi Ohkubo. Barnes & Noble are raftul BookTok, împărțit în subsecțiunile Teens & Young Adult, Ficțiune, SF & Fantasy, Romance, Barnes & Noble Reads, Nonficțiune, Mystery, HorrorTok (cărți horror populare pe TikTok) și cărți în spaniolă. Litera are raftul BookTok. Librex are raftul BookTok

Să urăști BookTok no matter what te cam face genul depășit, care se împotrivește schimbărilor inevitabile ce vin cu tehnologizarea. Până la urmă, această platformă, unde oricine și orice poate deveni viral peste noapte, creează un mediu propice și pentru autorii aflați la început de drum, fără foarte multe resurse sau, în orice caz, fără mașinării imense de marketing. Există autori care își fac cont pe TikTok tocmai pentru a interacționa cu potențialii cititori și a-și recomanda cărțile în colțuri ale BookTok-ului unde simt potențial. Un exemplu în acest sens poate fi autoarea Aparna Verma (@aparnawrites pe TikTok), care după ce și-a auto-publicat prima carte în 2021, a devenit virală pe Tiktok activând pe platformă, iar cartea a fost republicată în 2023 de editura Orbit Books. În prezent, Verma lucrează la a doua carte din trilogie, a cărei apariție este preconizată pentru anul acesta. Alt exemplu îl reprezintă poeta Shelby Leigh (@shelbyleighpoetry pe TikTok), care-și împărtășește direct cu publicul poeziile în care de cele mai multe ori abordează teme ca auto-acceptarea, vindecarea emoțională și iubirea de sine, ce rezonează profund cu o bună parte a audienței de pe TikTok, interesată de sănătatea mintală. Pe lângă asta, ea a creat un ghid accesibil care să-i ajute pe scriitorii la început de drum să navigheze pe platforma TikTok și să-și crească vizibilitatea.

Pe lângă potențialul de popularizare pentru autorii noi, BookTook creează și alte tipuri de dinamici cu efecte mari în vânzări. De exemplu, nuvela Nopți albe a lui Dostoievski a fost, datorită BookTok, printre cele mai citite cărți ale lui 2024. În România, trendul l-a făcut pe Dostoievski cel mai popular autor pe Libris în 2024, conform Mediafax. Dar de ce a devenit fix nuvela aceasta, din tot catalogul de cărți ale lui Dostoievski, atât de populară? Poate pentru că e o lectură scurtă, de doar 80 de pagini, deci o introducere ușoară în opera autorului. Poate datorită intensității instagramabile a trăirilor protagonistului, care are parte de o iubire neîmplinită și de o singurătate copleșitoare. Poate chiar datorită temelor și subtemelor iubirii neîmpărtășite, singurătății și angoasei existențiale mai relevante acum, în plin loneliness epidemic, ca niciodată. Sau poate o fi tocmai datorită părerilor savuroase de pe TikTok. Team the dreamer – protagonistul – sau team cea pe care el o iubește? Sunt comentatori care-l fac pe bietul narator incel, pentru că prea suspină după o femeie care are pe altcineva și nu-și dorește decât platonic compania lui, dar și comentatori care o văd pe Nastenka ca pe o oportunistă nesimțită, care profită de bietul narator și de sufletul lui blând doar ca să-și omoare timpul. Mai sunt și comentatori care spun că erau doar prieteni, ce aveți, v-ați dilit? Discursul de pe TikTok din jurul Nopți albe este învăluit într-o patimă cu iz de memă ce face mesajul mai fun și mai accesibil, sau mai superficial și enervant – depinde dacă-ți place sau nu TikTok în general.

În încercarea de a mă lămuri cu privire la ce anume, concret, ajută o carte să devină virală pe această platformă, m-am trezit păcălită de propriul algoritm. Algoritmul TikTok, care e complet opac, se bazează pe ce intuiește că o să-mi placă atunci cand imi returnează rezultatele căutărilor. Căutarea #booktok nu a făcut excepție. Cum mie-mi cam place scandalul (Cultura pop? Scandalul.), mi-a servit Colleen Hoover. Hoover este printre cele mai citite autoare americane la ora actuală și a scris, printre altele, romanul Totul se termină cu noi, un thriller-romance despre o relație toxică dintre un el și o ea în care el prezintă red flags de la început, red flags pe care ea, iubindu-l, alege să le ignore. Romanul a devenit extrem de viral pe BookTok. Conform Washington Post, vânzările lui Hoover au crescut cu 693% între 2020 și 2021, adică fix în pandemie. Popularitatea Totul se termină cu noi a dus la ecranizarea romanului, cu Blake Lively și Justin Baldoni în rolurile principale, iar acum scandalul-monstru dintre cei doi actori reaprinde fitilul viralizarii cărții pe platformă.

Scandalul dintre Blake Lively și Justin Baldoni a izbucnit în timpul filmării adaptării romanului lui Colleen Hoover. În decembrie 2024, Lively l-a acuzat pe Baldoni de hărțuire și de un mediu de lucru toxic, susținând că acesta a orchestrat o campanie de defăimare împotriva ei. Baldoni a negat acuzațiile și a intentat un proces de defăimare împotriva ei și a lui Ryan Reynolds, acuzându-i de șantaj.

Deși filmul It Ends With Us s-a bucurat de un oarecare succes, scandalul a afectat promovarea lui. Colleen Hoover nu pare direct afectată, deși au circulat zvonuri că s-ar retrage, lucru pe care l-a dezmințit. Cartea It Ends With Us are, la ora actuală, mai mult de șase milioane de exemplare vândute.

Însă BookTok-ul te ridică, BookTok-ul te coboară. Valul de popularitate a autoarei (ce pare că nu se mai termină) îi aduce automat și tot mai mulți critici. Căutând după #colleenhoover, algoritmul îmi oferă pe prima pagină de rezultate pe cineva care dansează la aflarea zvonului pensionării, cineva care explică faptul că toate cărțile ei sunt la fel și cineva care literalmente subliniază cât de prost scrie. 

Eu nu am reușit să descos algoritmul, așa că l-am întrebat pe ChatGPT ce anume face o carte să devină virală pe BookTok. Mi-a răspuns, pe scurt, că o carte devine virală pe BookTok atunci când: provoacă emoții puternice, are tropi populari (ex. enemies to lovers), conține scene șocante sau momente memorabile, are un stil accesibil și rapid, are o copertă atrăgătoare și un titlu catchy, este promovată de influenceri sau autori și generează un fandom activ sau discuții aprinse. 

Am ajuns la vreo concluzie de neclintit? Nu. BookTok nu e nici absolut bun, nici profund nociv pentru literatură în general. BookTok există. Însă data viitoare când prietenul fandosit insinuează că TikTok este cea mai frivolă platformă de social media, trimite-i link cu datele și spune-i “ia uite, băi, TikTok ți l-a trezit din morți pe Dostoyevscky sau cum se scrie”.



Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK