Să urăști BookTok no matter what te cam face genul depășit, care se împotrivește schimbărilor inevitabile ce vin cu tehnologizarea. Până la urmă, această platformă, unde oricine și orice poate deveni viral peste noapte, creează un mediu propice și pentru autorii aflați la început de drum, fără foarte multe resurse sau, în orice caz, fără mașinării imense de marketing. Există autori care își fac cont pe TikTok tocmai pentru a interacționa cu potențialii cititori și a-și recomanda cărțile în colțuri ale BookTok-ului unde simt potențial. Un exemplu în acest sens poate fi autoarea Aparna Verma (@aparnawrites pe TikTok), care după ce și-a auto-publicat prima carte în 2021, a devenit virală pe Tiktok activând pe platformă, iar cartea a fost republicată în 2023 de editura Orbit Books. În prezent, Verma lucrează la a doua carte din trilogie, a cărei apariție este preconizată pentru anul acesta. Alt exemplu îl reprezintă poeta Shelby Leigh (@shelbyleighpoetry pe TikTok), care-și împărtășește direct cu publicul poeziile în care de cele mai multe ori abordează teme ca auto-acceptarea, vindecarea emoțională și iubirea de sine, ce rezonează profund cu o bună parte a audienței de pe TikTok, interesată de sănătatea mintală. Pe lângă asta, ea a creat un ghid accesibil care să-i ajute pe scriitorii la început de drum să navigheze pe platforma TikTok și să-și crească vizibilitatea.
Pe lângă potențialul de popularizare pentru autorii noi, BookTook creează și alte tipuri de dinamici cu efecte mari în vânzări. De exemplu, nuvela Nopți albe a lui Dostoievski a fost, datorită BookTok, printre cele mai citite cărți ale lui 2024. În România, trendul l-a făcut pe Dostoievski cel mai popular autor pe Libris în 2024, conform Mediafax. Dar de ce a devenit fix nuvela aceasta, din tot catalogul de cărți ale lui Dostoievski, atât de populară? Poate pentru că e o lectură scurtă, de doar 80 de pagini, deci o introducere ușoară în opera autorului. Poate datorită intensității instagramabile a trăirilor protagonistului, care are parte de o iubire neîmplinită și de o singurătate copleșitoare. Poate chiar datorită temelor și subtemelor iubirii neîmpărtășite, singurătății și angoasei existențiale mai relevante acum, în plin loneliness epidemic, ca niciodată. Sau poate o fi tocmai datorită părerilor savuroase de pe TikTok. Team the dreamer – protagonistul – sau team cea pe care el o iubește? Sunt comentatori care-l fac pe bietul narator incel, pentru că prea suspină după o femeie care are pe altcineva și nu-și dorește decât platonic compania lui, dar și comentatori care o văd pe Nastenka ca pe o oportunistă nesimțită, care profită de bietul narator și de sufletul lui blând doar ca să-și omoare timpul. Mai sunt și comentatori care spun că erau doar prieteni, ce aveți, v-ați dilit? Discursul de pe TikTok din jurul Nopți albe este învăluit într-o patimă cu iz de memă ce face mesajul mai fun și mai accesibil, sau mai superficial și enervant – depinde dacă-ți place sau nu TikTok în general.
În încercarea de a mă lămuri cu privire la ce anume, concret, ajută o carte să devină virală pe această platformă, m-am trezit păcălită de propriul algoritm. Algoritmul TikTok, care e complet opac, se bazează pe ce intuiește că o să-mi placă atunci cand imi returnează rezultatele căutărilor. Căutarea #booktok nu a făcut excepție. Cum mie-mi cam place scandalul (Cultura pop? Scandalul.), mi-a servit Colleen Hoover. Hoover este printre cele mai citite autoare americane la ora actuală și a scris, printre altele, romanul Totul se termină cu noi, un thriller-romance despre o relație toxică dintre un el și o ea în care el prezintă red flags de la început, red flags pe care ea, iubindu-l, alege să le ignore. Romanul a devenit extrem de viral pe BookTok. Conform Washington Post, vânzările lui Hoover au crescut cu 693% între 2020 și 2021, adică fix în pandemie. Popularitatea Totul se termină cu noi a dus la ecranizarea romanului, cu Blake Lively și Justin Baldoni în rolurile principale, iar acum scandalul-monstru dintre cei doi actori reaprinde fitilul viralizarii cărții pe platformă.
Scandalul dintre Blake Lively și Justin Baldoni a izbucnit în timpul filmării adaptării romanului lui Colleen Hoover. În decembrie 2024, Lively l-a acuzat pe Baldoni de hărțuire și de un mediu de lucru toxic, susținând că acesta a orchestrat o campanie de defăimare împotriva ei. Baldoni a negat acuzațiile și a intentat un proces de defăimare împotriva ei și a lui Ryan Reynolds, acuzându-i de șantaj.
Deși filmul It Ends With Us s-a bucurat de un oarecare succes, scandalul a afectat promovarea lui. Colleen Hoover nu pare direct afectată, deși au circulat zvonuri că s-ar retrage, lucru pe care l-a dezmințit. Cartea It Ends With Us are, la ora actuală, mai mult de șase milioane de exemplare vândute.
Însă BookTok-ul te ridică, BookTok-ul te coboară. Valul de popularitate a autoarei (ce pare că nu se mai termină) îi aduce automat și tot mai mulți critici. Căutând după #colleenhoover, algoritmul îmi oferă pe prima pagină de rezultate pe cineva care dansează la aflarea zvonului pensionării, cineva care explică faptul că toate cărțile ei sunt la fel și cineva care literalmente subliniază cât de prost scrie.
Eu nu am reușit să descos algoritmul, așa că l-am întrebat pe ChatGPT ce anume face o carte să devină virală pe BookTok. Mi-a răspuns, pe scurt, că o carte devine virală pe BookTok atunci când: provoacă emoții puternice, are tropi populari (ex. enemies to lovers), conține scene șocante sau momente memorabile, are un stil accesibil și rapid, are o copertă atrăgătoare și un titlu catchy, este promovată de influenceri sau autori și generează un fandom activ sau discuții aprinse.
Am ajuns la vreo concluzie de neclintit? Nu. BookTok nu e nici absolut bun, nici profund nociv pentru literatură în general. BookTok există. Însă data viitoare când prietenul fandosit insinuează că TikTok este cea mai frivolă platformă de social media, trimite-i link cu datele și spune-i “ia uite, băi, TikTok ți l-a trezit din morți pe Dostoyevscky sau cum se scrie”.