Carte / Relații
Ce se poate face cu patru personaje
Mihnea Bâlici
Al treilea roman al lui Sally Rooney, „Lume frumoasă, unde ești?” e construit pe o radiografie în mișcare.
Al treilea roman al lui Sally Rooney, „Lume frumoasă, unde ești?” e construit pe o radiografie în mișcare.
La 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda, scriitorii Simona Sora, Ionuț Chiva și Florin Iaru vorbesc despre rolul acestuia în istoria literaturii române.
„Auzi, dom Preda, hai să te îmbraci că avem treabă, spuse Păunescu. În două ore Ceaușescu are întâlnire cu scriitorii.”
Citește un fragment din „Repetiție pentru o lume mai bună” (Editura Polirom, 2022), noul roman al lui Mihai Radu.
Olga Grebennik are 35 de ani, e mamă, soție, fiică, artistă și scriitoare. E un om a cărui viață a fost ruptă în două.
Zona nouă a continuat să facă ce a făcut mai bine din 2015 încoace: un festival fresh și exemplar, care ne pune pe harta world literature.
Artistul Mihnea Mihalache-Fiastru revine cu „ȘPEC”, o proză despre jurnalismul senzaționalist al anilor 2000.
Întreruperea provocată de pandemie îi imprimă Bookfest-ului aspectul unor straturi geologice suprapuse: cărți foarte recente stau alături de volume publicate în 2021, dar care nu au putut fi lansate.
Citește în premieră un fragment din biografia unui jurnalist care a lucrat 10 ani în televiziunea din Rusia - aceea care vrea să te facă să nu mai crezi în existența adevărului.
Termenul de „Väterliteratur” se referă la romanele scrise de autorii celei de-a doua generații de după Holocaust. Romanul „Sunt oare un călău?” al Liliei Calancea reprezintă o variantă est-europeană a unei astfel de proze.
De ce spun unii vorbitori de engleză „the” Ukraine, deși e greșit? Cum arăta țara vecină înainte de război și cine o iubea? O proză scurtă despre dragoste, depresie și patriotism.
În „Stai jos sau cazi”, Bogdan Munteanu vrea să aducă tema epilepsiei în prim-plan cu umor, însă ajunge să pună în scenă o narațiune forțată.
Toți autorii au încercat să traducă melancolia și anxietatea înaintării în vârstă într-un fel sau altul. În ultimul său volum de poezie, Simona Popescu a găsit, poate, cea mai cinstită metodă: în tăcere.
Citiți un fragment din „Ultimii cai din stepă”, un roman norvegian care abordează tema largă a schimbărilor climatice.
În cele peste 600 de pagini ale romanului „Abraxas”, asistăm la lupta antologică a doi titani contemporani: mizerabilismul postcomunist și maximalismul postmodern.
„Asta nu e poezie”, a sunat sentința mai multor voci din presă sau de pe Facebook, indignate de ceea ce s-a întâmplat la gala premiului „Mihai Eminescu” din 2022.
Olga măsoară drumul până acasă în pași mărunți și povești de-odinioară.
Citește un fragment din „Internat”, romanul ucraineanului Serhii Jadan despre războiul din Donbas.
Citește câteva fragmente din „Cartea orașelor”, o antologie ce cuprinde 16 texte despre tot atâtea orașe din România.
Citește un fragment din romanul cult despre Primul Război Mondial, de Donald Trumbo - un adevărat manifest pacifist împotriva violenței.
Citește un fragment din „Fizica tristeții”, un roman fascinant scris de Gheorghi Gospodinov, unul dintre cei mai importanți autori bulgari contemporani.
Citește un fragment din „U de la uliu” de Helen Macdonald, o carte ca nicio alta pe care ai citit-o, despre cum o pasăre de pradă te poate ajuta să înțelegi doliul.
„Klara și Soarele”, primul roman publicat de Kazuo Ishiguro după Nobelul din 2017, a devenit rapid cea mai comentată carte a sezonului.
Lansarea platformei de audiobook-uri în limba română „Echo” este cel mai important eveniment cultural al anului. Iată de ce.
„Ar trebui să fie un milion de oameni care protestează pe străzile Moscovei”, susține Jeff McMahan, unul dintre cei mai importanți eticieni ai războiului.