O fotografă nomadă, un scriitor cu umor, o jurnalistă navetistă și un foarte tânăr poet călătoresc, în primul an de pandemie, în trei orașe mici din România. Fiecare dintre ele și-a trăit cândva epoca de glorie, din care supraviețuiesc azi o mână de ruine și numeroase povești, pe care câțiva oameni se încăpățânează să le dea mai departe. 

Am pornit de la Băile Herculane, unde romanii s-au prins acum vreo 2000 de ani că din pământ țâșnesc ape vindecătoare, iar mai târziu aici venea la all inclusive împărăteasa Sissi. Am ajuns apoi în Delta Dunării, unde Sulina își trăia acum mai bine de o sută de ani epoca de aur, când se vorbeau zeci de limbi și sute de nave lunecau încărcate zi și noapte pe firul Dunării. Am sfârșit traseul la Moinești, în pământul căruia duduiau odată sonde de petrol, poate chiar și-n ziua când Samuel Rosenstock, pleca din casa natală, fără să știe că, sub numele de Tristan Tzara, va zgudui în scurtă vreme artele lumii. Între timp, cele trei orașe au fost măturate de valuri politice și crize economice, încet, încet au intrat la apă, iar pe străzile lor s-a instalat liniștea.

Notițele de drum prin cele trei orașe sunt adunate în acest ghid cu reportaje de călătorie, pe care vă invităm să-l luați cu voi în prima expediție prin locuri atât de apropiate, încât nu le cunoașteți mai deloc. 

Texte: Mihai Radu, Andra Matzal și Ioan Coroamă
Fotografii: Ioana Cîrlig
Design: Radu Manelici
Editor: Andra Matzal

Ghid creat de Scena9 și publicat de Fundația9, cu co-finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național