România ar putea fi un paradis organic. Pământul de calitate bună și totodată printre cele mai ieftine din UE, suprafețele uriașe, tradițiile agricole puternice și accesul liber către piața europeană sunt beneficii pentru un antreprenor care vrea să profite de apetitul continentului pentru alimente mai sănătoase.
De asemenea, sunt încă aici destui oameni care să lucreze pământul. Peste 25% dintre români se ocupă cu agricultura, peste orice altă țară din Uniunea Europeană.
Structura agricolă a țării este împărțită între proprietăți imense și milioane de mici fermieri. Recensământul Eurostat din 2016 arăta că România deținea o treime din numărul total de ferme din UE, o cifră incredibilă de 3,1 milioane. Cu toate acestea, 92% dintre aceste ferme aveau sub cinci hectare. Acest fenomen are la bază politicile post-comuniste din anii 1990, când statul a restituit mici parcele agricultorilor.
Astăzi, România este o națiune de micro-producători. Ne-am putea închipui un peisaj idilic, cu țărani în ii, cu umeri bronzați, care ară pământul cu ajutorul cailor, adună paiele cu furcile și îngrașă terenul cu metode străvechi, fără pesticide, erbicide și îngrășăminte artificiale. Statisticile prezintă însă o imagine ceva mai nuanțată. Procentul de teren organic din România este de doar 4,3%, mai puțin de jumătate din media europeană.
De ce nu există o corelație între agricultura ecologică și microproducție? „Motivul este simplu: costul certificării”, spune Ramona Duminicioiu, membru al comitetului de coordonare al asociației țăranilor, Ecoruralis. Producătorul tipic din România este foarte mic, iar dacă ar adăuga costuri de certificare, acest lucru i-ar crește foarte mult cheltuielile de producție. Deci nu este rentabil ca un mic producător să devină certificat ecologic. „Dimpotrivă, majoritatea producătorilor certificați ecologic din România au suprafețe mari”, adaugă ea, „și se concentrează pe culturi la scară mare, în special pe cereale, și pe produse pentru export”.
Este agricultura ecologică din România un privilegiu al marilor producători? Am făcut un tur de țară și am vorbit cu start-up-uri din acest sector, pentru a descoperi provocările cu care se confruntă.
Am cunoscut antreprenori de toate vârstele și din toate mediile, care se ocupă de culturi organice; inclusiv generații de fermieri tradiționali, oameni de afaceri convertiți în agricultori, foști corporatiști și străini care construiesc în România o afacere de care nu s-ar fi putut ocupa în țara de origine.
Sunt două puncte asupra cărora toți cad de acord:
Unu: fondurile europene sunt vitale pentru supraviețuirea și dezvoltarea lor viitoare.
Doi: agricultura convențională este dură, riscantă și costisitoare, iar agricultura ecologică este și mai dură, mai riscantă și mai costisitoare.