Film / Aventuri

Parastas de pirat în Caraibe

De Alexandra Olivotto

★★★★★☆☆☆☆☆
Publicat pe 7 iunie 2017

Titlul filmului este Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales, în română a fost tradus Pirații din Caraibe: Răzbunarea lui Salazar, iar, după vizionarea celei de-a cincea porţii din franciză, constaţi că ambele titluri pot fi citite în cheie ironică. Cel original e corect, în sensul că lungmetrajul e incapabil să spună o poveste coerentă şi, în lipsa ei, te bombardează cu o muzică bombastică  – se simte absenţa lui Hans Zimmer – şi cu efecte speciale în 3D. Da, filmul e disponibil în 3D, IMAX 3D, 4DX 3D şi Dolby Atmos, dar la ce bun? Dacă vezi cum e pus la treabă, constaţi că e cel mai la mintea cocoşului tip de 3D, ăla de parc de distracţie. Iar efectele funcţionează cam la fel ca muzica: cât mai pompoase, cât mai multe, cât mai incoerente.

Dar titlul românesc bate tot, fiindcă lungmetrajul conţine mai multe răzbunări la pachet. Dar s-o luăm cu începutul. Salazar (Javier Bardem) a scăpat din Triunghiul Diavolului alături de marinarii-fantomă şi caută să se răzbune cu orice preţ pe Jack Sparrow (Johnny Depp). Improbabilii noi aliaţi ai acestuia sunt Henry (Brenton Thwaites), un marinar tânăr din Flota Navală Regală care vrea să-şi salveze tatăl damnat şi Carina Smyth (Kaya Scodelario), o specialistă în astronomie, şi ea în căutarea unei misiuni de la tata. Da, ce surprinzător: o nouă producţie Disney doldora de daddy issues!

Revenind la intrigă: acestei partide i se alătură Flota Navală Regală, Căpitanul Hector Barbossa (Geoffrey Rush) şi echipajul aferent şi toată lumea porneşte în căutarea Tridentului lui Poseidon. Revenind la răzbunări: prima e pe spectator. Nu capătă un film, ci o hărţuială vizuală şi auditivă departe de a fi scurtă. „Noii căpitani” ai francizei, regizorii norvegieni Joachim Rønning și Espen Sandberg, s-au lăsat înghiţiţi de prima lor producţie hollywwoodiană şi au rol de mateloţi pe lângă efectele speciale – şi asta e o răzbunare. Nici actorii n-o duc mai bine. Nimeni nu joacă în acest film, singura analogie care îmi vine în cap este că animă o petrecere de copii, mai fac o scamatorie, se mai luptă în joacă, mai zic un banc, dar toate astea nu se pot numi interpretarea unui rol. După cum două secvenţe mai de doamne-ajută (cea cu care începe filmul şi punctul culminant al unui jaf executat de Sparrow & co) nu fac un film. Încercarea de a readuce la viaţă franciza se soldează până la urmă cu un parastas al ei, căci fondul pare să fi dat ortul popii de ceva timp, iar forma e în stadiile finale ale agoniei.

Pirații din Caraibe: Răzbunarea lui Salazar e în cinemaurile de la noi de pe 26 mai, dacă insiști să-l vezi.

7 iunie 2017, Publicat în Arte / Film /

Text de

  • Alexandra OlivottoAlexandra Olivotto

    Jurnalist de film, serial și whatever comes next. Big Lebowski + Jonathan Franzen + Mahler.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK