Film / Cinema
Viața la periferie
Victor Morozov
Interacțiunile din „Dodes’ka-den” sunt o cacofonie lungă și lată cât filmul – dar parcă niciodată cinemaul nu a filmat o comunitate la fel de sudată în acceptarea stoică a propriului destin.
Interacțiunile din „Dodes’ka-den” sunt o cacofonie lungă și lată cât filmul – dar parcă niciodată cinemaul nu a filmat o comunitate la fel de sudată în acceptarea stoică a propriului destin.
În remarcabilul său debut „Saint Omer”, Alice Diop își confruntă diversele personaje cu prezentul postcolonial al Franței, apoi observă răbdătoare apariția fisurilor.
În ultima sa misivă de la Cannes 2023, Flavia Dima, critic de film, ne aduce palmaresul ediției, dar poposește un pic și asupra noilor Scorsese, Victor Erice și Hong San-Soo.
În care o tânără scriitoare își evaluează și reevaluează relația cu cuvintele ei, într-o lume a lor.
Cu sufletul la gură după recenziile de la Cannes, am fost săptămâna trecută la două premiere de public, fiecare nostalgică-n felul ei, fiecare ușor de uitat în felul ei.
Cineastul Ari Aster orchestrează în „Beau Is Afraid”, o tentativă interesantă de epatare a spectatorului.
În a doua misivă de la Cannes, Flavia Dima vede un Godard până acum inedit, e dezamăgită de noul Wes Anderson, dar e și încântată de Todd Haynes și Aki Kaurismäki.
Revenim și anul acesta cu o serie de corespondențe de la Festivalul de Film de la Cannes. În prima ei misivă: un vesel parastas, o atmosferă elegiacă și cinci filme (unul dintre ele cu adevărat monumental).
„Onoda: 10.000 de nopți în junglă” este unul dintre gesturile cinematografice cele mai pline de grație din ultima vreme.
„Alle reden ubers Wetter” („Talking About the Weather”) de Annika Pinske, pune lupa pe noile provocări ale societății de azi.
Într-un nou episod din seria „Cinemutații”, aflăm ce s-a întâmplat în spațiu cu Nicu Covaci și pisicile comuniste.
În documentarul din 2019 „Diego Maradona”, superstarul face din bleu cea mai râvnită culoare, răzbună Argentina în fața Angliei pentru conflictul Insulelor Falklands și sfârșește prin a pierde totul.
Cineastul Jean-Paul Salomé se interesează respectuos de sănătatea docudramei franco-franceze, livrând un film placid despre un alt scandal cât se poate de adevărat la vârful statului.
În primul text din seria coordonată de scriitoarea Elena Vlădăreanu, pentru noul sezon al cineclubului feminist F-Sides, viața unei familii dintr-o „periferie de lux” e zguduită din temelii într-o noapte aparent obișnuită.
„Boss”, noul film al cineastului Bogdan Mirică, o deturnare sterilă a regulilor neo-noir-ului, care sfârșește în impasul propriilor pretenții.
Am stat de vorbă cu regizorul Jean-Paul Salomé despre „Sindicalista”, noul său film, cu Isabelle Huppert în rolul principal.
„Between the lines” (1977), una dintre cele mai proaspete descoperiri recente.
Cum au ajuns francizele cinematografice să ne ceară atâta atenție, energie și timp ca să ținem pasul?
Selecționat în cadrul „One World Romania”, documentarul „Divine Factory” al lui Joseph Mangat amestecă religie, marxism și queerness într-un gest de autor radical.
O epopee care m-a dus la trei filme și apoi prin purgatoriul unui mall muribund, la o serie de sketchuri lipite cu super glue care se cheamă „Haita de acțiune”.
„Kajillionaire”, cea mai recentă ispravă a Mirandei July, e o nouă incursiune în lumea excentricilor care își caută zadarnic, dar neabătut un acasă.
Dacă visezi cu ochii deschiși la personaje și situații care ar merge perfect într-un serial pe net știm un proiect pentru tine.
În care se îmbină o recuzită comic-grotescă, de factură Grand-Guignol, cu scene bucolice descriind frumusețile Munților Carpați.
În București se taie ilegal copaci după niște tipare deja încetățenite. Care e miza tăierilor și cine sunt cei care încearcă să le oprească?