O psihologă din Slobozia face educație emoțională cu agresorii, în încercarea de a reduce violența domestică. Cum se traduce munca ei în viața unei familii zdruncinate de scandaluri?
„Să faceți atâția copii cu un om violent, nici n-ar trebui să stăm de vorbă cu dumneavoastră! Ai curaj să te uiți în ochii mei?”. În platoul Antenei 1 o doamnă la vreo 50 de ani, cu părul permanent, aruncă vorbele astea către o femeie cu un copil mic în brațe, care stă pe o canapea albă, de cealaltă parte a studioului. Răspunde timid la interogatoriu și recunoaște că a greșit: a făcut opt copii cu un bărbat care o terorizează cu bătăile când bea și devine gelos. Amândoi au aproape 40 de ani și sunt din județul Ialomița. „Păi cu opt copii ați stat mai mult gravidă, pe ce doamne iartă-mă să fie gelos?”, continuă doamna cu permanent, care pare nemulțumită de răspunsuri. Lângă ea, alte câteva persoane așteaptă să le vină rândul să pună întrebări. Intervine un bărbat, căruia povestea femeii agresate fizic îi aduce aminte de perioada romantică. „I-ai dat motive?”, o întreabă el. La final, juriul ajunge la concluzia că agresorul mamei din platou nu are motive să o bată din gelozie, pentru că nimeni nu s-ar uita la „amărâta asta cu opt copii”. La final intervine telefonic și agresorul, care spune că e dispus să meargă la mânăstire dacă femeia nu-l mai vrea.
Scena de mai sus se petrecea acum patru ani, pe când Dorina (nu este numele real al victimei) plecase de acasă, la rudele agresorului ei. A ajuns la emisiunea Acces Direct de la Antena 1 la sfatul lor și și-a povestit acolo chinul.
Emisiunea TV, a cărei primă ediție a fost difuzată în 2008, a fost amendată de mai multe ori de Consiliul Național al Audiovizualului pentru că victimele au fost blamate și umilite live. Anul trecut, televiziunea a primit 150.000 de lei amendă pentru maniera senzaționalistă în care a tratat drama unei familii. O victimă care a apărut într-una dintre edițiile amendate a fost ucisă de agresorul ei la câteva luni după prezența în emisiune, unde povestise că a fost amenințată cu moartea. Mircea Toma, membru al Consiliului, a spus atunci că „putem vorbi de complicitate și instigare la crimă”.
După ce Dorina și-a povestit suferința, primul ajutor n-a venit din partea autorităților, ci a lui Gigi Becali. În cadrul emisiunii, patronul FCSB le-a oferit o casă în satul vecin, din care folosesc însă doar curtea pentru a crește legume și fructe.
Dincolo de acest cadou, apariția la televiziune n-a adus liniște în casa lor. Bătăile și certurile au continuat. O portiță de scăpare din cercul ăsta al violenței a devenit centrul public de consiliere pentru agresori din Slobozia, unul dintre primele de acest fel din țară. Poate reuși statul, prin astfel de servicii publice, să oprească violența din gospodăriile românilor?
***
România e una dintre cele mai tolerante țări din Uniunea Europeană față de violența în familie, iar 55% dintre români consideră că violul e justificabil în anumite situații. Serviciile publice care să ajute la rezolvarea problemei ajung la prea puțini dintre cei care au nevoie.
Potrivit Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, la finalul anului trecut funcționau doar 12 centre pentru agresori în toată țara, dintre care opt au fost înființate printr-un proiect realizat cu fonduri europene, intitulat „Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”. Pentru că am vrut să văd cum funcționează un astfel de centru, am cerut Agenției accesul într-unul dintre ele. A răspuns un singur om, Luminița Rătunzeanu, psiholog clinician la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul Ialomița. Alături de un singur coleg, coordonatorul de proiect, Rătunzeanu îi consiliază pe cei zece beneficiari înscriși până acum la centrul din Slobozia. Am discutat cu consiliera despre drumul întortocheat către vindecare al agresorilor, despre cum se schimbă comportamentul beneficiarului în consiliere și cum îi convinge pe cei mai rezistenți dintre ei că merită efortul schimbării.
După ce-am luat legătura cu Luminița Rătunzeanu, am fost acasă la Dorina și Mihai, pentru a înțelege cum intervine concret un astfel de centru în viața unei familii zdruncinate de violență.