Special / Savantgarde

Savantgarde: Epidemie, liberul arbitru și jocurile Antichității

De Scena9

Publicat pe 10 februarie 2020

Savantgarde.ro e blogul unde sociologul și jurnalistul Marius Cosmeanu adună cele mai relevante idei și evenimente legate de știință și tehnologie, dar nu numai, pe care apoi le trimite spre căsuțele noastre poștale, într-un smart digest la care vă încurajăm să vă abonați aici. La fiecare final de săptămână, găsiți pe Scena9 câteva dintre recomandările din acest digest. Astăzi: un nou grupaj de știri despre virusul 2019nCoV, care își continuă călătoria, cele mai faine jocuri de societate ale Antichității, liberul arbitru și șerpii boa întorși în Teleorman după 80 de ani. Cel mai nou digest îl puteți citi integral aici.

CORONAVIRUS // Gis&Data continuă să prezinte în timp real dinamica epidemiei: harta și numărul cazurilor de infecție, numărul celor decedați & more. // NYT: Cererea pentru măști chirurgicale crește exponențial. // TheMirror: Li Wenliang, unul dintre medicii care au încercat să atragă atenția asupra apariției 2019nCoV și care a fost apoi arestat pentru „răspândirea de zvonuri”, a murit, fiind el însuși infectat de virus. // NewScientist vă explică de ce e infectarea cu viruși de la animale atât de periculoasă. // Probabil ați aflat deja: comuniștii chinezi au construit un spital în Wuhan, în zece zile. TheEpochTimes se întreabă, totuși, dacă e spital ori pușcărie. // ZMEScience: Deși arată tot mai mult ca o pandemie, e prematur să o declarăm ca atare, spun oficialii OMS. NewScientist vă spune, totuși, cum ar fi dacă. // Vox: Experți de top în biosecuritate spun că nicio țară din lume nu e pregătită pentru o pandemie. // Tot Vox a stat de vorbă cu un expert chinez despre maniera drăcească în care liderii de la Beijing gestionează problema. // Pacienții nu răspândesc virusul înainte de apariția simptomelor, spun experți citați de Gizmodo. Specialiștii citați de NYTimes, însă, susțin că nu e așa. // DW scrie despre efectele economice ale epidemiei. // Teama de virus alimentează rasismul, constată DW și Euronews. // Dezbaterea publică despre virus a născut un întreg vocabular. NPR a strâns termenii cu pricina într-un mic dicționar. // În fine, dacă nu ați citit și vreți să aflați și alte detalii legate de epidemie, le găsiți în deschiderea ediției trecute. Și vă recomand și reportajul NatGeo din Wunhan, Km 0 al epidemiei + o istorie a pandemilor din ultimele două milenii și jumătate. 

INTERVIU // RRC a stat de vorbă cu fotograful naturalist Marius Iancu despre cele mai rare, mai periculoase și mai simpatice specii de animale pe care le-a fotografiat. Printre ele, șarpele boa de nisip (foto), specie considerată dispărută de 80 de ani și care a fost semnalată din nou în 2014.

VINTAGE // Smithsonian a strâns cele mai faine jocuri de societate ale Antichității.

LEAGĂNUL RESPIRAȚIEI // Credeți că acțiunile voluntare sunt decise de creier? Mai gândiți-vă o dată, recomandă SciTechDaily, liberul arbitru poate fi influențat de respirație.

Savantgarde este un blog și un smart digest săptămânal de știință și tehnologie realizat de jurnalistul și sociologul Marius Cosmeanu.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK