Carte / memorie
Generația Canibală
Scena9
Citește un fragment din cel mai nou volum a lui Vasile Ernu.
Conștiința colectivă de pe Scena9
Citește un fragment din cel mai nou volum a lui Vasile Ernu.
Citește un fragment dintr-un volum despre propagandistul care l-a păcălit pe Hitler.
Citește un fragment din cel mai nou roman a lui Bogdan-Alexandru Stănescu, care încheie trilogia memoriei și a familiei începută cu „Copilăria lui Kaspar Hauser” și continuată cu „Abraxas”.
Citește un fragment din „Boala & Războiul. Jurnal, 2020-2024" de Radu Vancu.
Citește în avanpremieră un fragment din „Ce am învăţat de la Graham Greene” de Andrei Gorzo. O carte de memorii care se citește ca un thriller despre un tată misterios și o evadare prin filme.
Citește un fragment din „Dorința de schimbare”, de bell hooks, un volumul despre masculinitate și nevoia de iubire.
Citește un fragment dintr-o carte de literatură (și, simultan, album de artă contemporană) care reunește zece autoare și artiste.
Citește un fragment din volumul lui Edward J. Watts, o explorare a modului în care creștinismul a schimbat viața în Imperiul Roman.
Citește un fragment din „Determinat“ de Robert Sapolsky, cartea care îți explică de ce nu există liberul-arbitru.
Citește un fragment din romanul lui Jhumpa Lahiri, o poveste despre singurătatea, izolarea și secrete de familie.
Citește un fragment din volumul de proză scurtă a lui Cosmin Leucuța.
Citește un fragment dintr-un volum colectiv despre cei mai buni prieteni ai oamenilor: câinii.
Citește un fragment din „Transmigraţie”, un roman despre pornind de la premisa asasinării profesorului Ioan Petru Culianu la Chicago.
Citește un fragment din volumul „Slujbe de mare rahat” al antropologului David Graeberși află dacă și munca ta e lipsită de sens.
Citește un fragment din „Un feminism decolonial”, de Françoise Vergès.
Citește un fragment dintr-un roman care se mișcă ca un road movie palpitant în care o mamă care și răpit copiii meditează la cum a ajuns la acest gest disperat, dar face și o critică dură la adresa sistemului judiciar.
Citește un fragment din volumul de proză scurtă „Soția lui Villon și alte proze la feminin”, de Osamu Dazai.
Citește un nou fragment din universul romanului „Lăudați și cântați”, continuarea poveștii celor doi polițiști creați de Dragoș C. Costache.
Citește un fragment din noul roman a lui Matt Haig, autorul bestsellerului „Biblioteca de la miezul nopții”.
Citește un fragment din „Femei obişnuite. 900 de ani de istorie”, de Philippa Gregory, autoarea cunoscută pentru romanele sale despre regii și nobilii englezii.
Citește un fragment dintr-un roman ce explorează dinamiciile de cuplu între doi tineri care încearcă să aibă o relație „cum se cuvine”.
Citește un fragment din volumul „Femei la graniță”, o corespondență intimă a autoarelor Maria Tănăsescu și Alexandra Rusu.
Unul dintre cei mai longevivi conducători ai Europei, importantă figură politică, șoț al lui Sisi și purtător de favoriți legendari, împăratul Franz Joseph I a schimbat pentru totdeauna istoria continentului. Citește un fragment dintr-un volum despre viața acestuia.
Citește un fragment din cel mai nou roman al lui Radu Aldulescu, „Vertijuri, goluri de memorie. Acolo este țara mea”, care spune povestea unui fost securist.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.