Film / Documentar
6 documentare pe care să le vezi la One World
Scena 9
Vineri, 13 mai, începe unul dintre cele mai importante festivaluri de film din România.
Conștiința colectivă de pe Scena9
Vineri, 13 mai, începe unul dintre cele mai importante festivaluri de film din România.
Cei puternici nu vor ca aceste conversații să aibă loc, iar celor vulnerabili e mai ușor să le închizi gura dacă nu există solidaritate.
Citiți un fragment din „Ultimii cai din stepă”, un roman norvegian care abordează tema largă a schimbărilor climatice.
Tanya Shelepko, regizoare de teatru care a ales să rămână în capitala Ucrainei de la începutul invaziei rusești, vorbește despre importanța de a rămâne om și despre ce îi rămâne de făcut unui artist în vremuri de război.
Dacă n-ai chef să încingi grătarul și ai prefera mai degrabă o plimbare, dar ai cam rămas fără idei de locuri în care să mergi, am scos câteva recomandări testate din rezervele proprii și ți le punem la dispoziție.
Prima invitată a sezonului 8 din „Intersecțiile de miercuri” este poeta și activista queer și mad Ileana Negrea, câștigătoare a Premiul Național ”Mihai Eminescu” Opera Prima 2022.
Cum arată războiul ăsta de care suntem atât de aproape, prin filtrul unor artiști pe care ne plac?
Citește un fragment din „Internat”, romanul ucraineanului Serhii Jadan despre războiul din Donbas.
Am pregătit o listă cu câteva idei despre cum să-ți personalizezi programul în ultima săptămână din februarie.
Ne-am gândit că în purgatoriul ăsta ți-ar prinde bine niște recomandări de evenimente care să te țină ocupat până se mai limpezesc vremurile.
O săptămână care începe cu ploaie și care continuă cu poezie, Godard, operă, dezbateri și alte arhive.
Artista austriacă Rosi Grillmair se va întâlni cu publicul de la București în cadrul unui artist talk: „Stories from the Anthropocene”.
Februarie începe cu filme, expoziții, talk-uri și lansări de reviste cool.
Manifestul scriitoarelor feministe de stânga. „Avem nevoie de o lume literară mai bună, o lume literară în care dorințele și nevoile persoanelor care produc literatură sunt ascultate.”
S-a stins din viață cea mai importantă etnomuzicologă română contemporană, care i-a făcut pe lăutarii din România cunoscuți în lume.
Prima expoziție a anului 2022 găzduită de Rezidența Scena9 pune în prim plan munca.
Sfârșitul lui ianuarie înseamnă așa: tururi ghidate și căi ferate, etnografii, lucrări video & ornitologie.
În săptămâna dinaintea celei mai deprimante zile din an ne liniștim cu un recital de pian, continuăm cu un tur ghidat printr-o expoziție, apoi un eveniment online despre vulnerabilitatea orașului.
Ne-am gândit să sărbătorim cultura românească într-un fel simplu: am întrebat 11 artiști, scriitori, regizori și manageri culturali cum le-a mers în ultimul an.
De la Baia Mare până-n Constanța, cu soare, păduri și urși, am rugat 10 fotografi să ne arate cum văd iarna.
În cea de-a doua săptămână din an, evenimentele culturale încep în forță.
Citește câteva fragmente din „Cartea orașelor”, o antologie ce cuprinde 16 texte despre tot atâtea orașe din România.
Ne-am gândit că ți-ar prinde bine 5 variante de ieșit din casă în prima săptămână din ianuarie.
La final de an facem o restrospectivă a textelor noastre preferate publicate anul ăsta pe Scena9.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.