Recomandări
Ce facem săptămâna asta? 12-18 aprilie
Scena 9
Avem post-muzică, un podcast despre lumea digitală, un serial true crime ficționalizat și două expoziții.
Conștiința colectivă de pe Scena9
Avem post-muzică, un podcast despre lumea digitală, un serial true crime ficționalizat și două expoziții.
Aprilie începe în forță cu idei & arte pe toate fronturile, de la cursuri de filosofie până la evenimente și discuții despre rețele, sculptură și fotografie.
Citește un fragment din cartea „100 de femei afurisite” proaspăt scoasă de la tipar de editura Nemira, despre câteva dintre femeile uitate de istorie.
După ce a pus programa de română pentru bac în piese de hip-hop, Psihotrop ne cheamă cu el în bibliotecă, să luăm o pauză de la ecrane și să o luăm la pas prin literatura lumii.
De 1 aprilie, recunoaștem ce cărți clasice am trecut cu vederea, dar, într-un fel sau altul, am dat de înțeles că le-am citit. Voi ce titluri puneți pe listă?
Citește un fragment din „Nadia și Securitatea”, de Stejărel Olaru, care-ți povestește evadarea la limită a gimnastei, în 1989
Nici iarna și nici pandemia nu se dau duse - noroc că avem ce citi, asculta și viziona online.
În timp ce investiga trecutul familiei sale, András Forgách descoperă un fapt îngrozitor. Mama lui fusese informatoare a regimului Kádár.
În acest context timid de revenire la viață, programul Rezidenței BRD Scena9 continuă cu programele deja consacrate și se pregătește pentru prima mare expoziție a anului.
Săptămâna asta, avem un tur prin Bucureștiul virtual și o călătorie la Polul Sud, un curs MIT despre iluziile tehnologice și un jurnal de pandemie + o discuție despre arta supravegherii în România comunistă.
Ne pregătim pentru un nou sezon de Intersecții, ascultăm un podcast despre radiouri din comunități mici, urmărim un documentar despre adulter și mergem la o expoziție despre viețile unor cetățeni invizibili.
Expoziții, filme, dezbateri & podcasturi - cam așa sună meniul la început de primăvară.
Citește trei poeme de Lawrence Ferlinghetti, unul dintre cei mai importanți poeți americani ai secolului XX.
Am pregătit câteva recomandări de petrecut timpul liber în case, în caz că nu vreți să vă luptați cu vremea indecisă de afară.
În luna iubirii din anul izolării, am citit cărți despre pierdere, distanță, durere - și despre reconstrucția care le urmează.
E ger, e pandemie, așa că săptămâna asta stăm în case și ne uităm la seriale, participăm la evenimente online și ascultăm podcasturi.
Săptămâna asta, avem o expoziție despre viața în izolare, o conferință și un podcast despre orașe și arhitectură, și o prelegere de la una dintre artistele revoluționare ale timpurilor noastre.
Ați văzut cum arată luna asta în calendar? A început într-o luni și astfel are 28 de zile împărțite perfect pe săptămâni.
Sfârșitul lui ianuarie se anunță a fi destul de încărcat, atât cu evenimente online, cât și offline - filme, dezbateri, expoziții - care vin la pachet și cu niște raze de soare în weekend.
În miezul primei luni din an, am pregătit o listă cu cele mai proaspete descoperiri cu care să-ți umpli timpul liber.
Betty Pisică, artistă care experimentează cu muzica și poezia, de vorbă cu grupul de cercetare artistică wundrkam, despre munca și focusul lor, despre școala de artă și posibilitatea revoluției.
Sound artist-ul ASMR / Rareș Constantinescu, de vorbă cu regizorul Gabriel Durlan, despre cum au ajuns la artă, despre explorări prin muzică și film, politică și realitatea imediată.
Regizoarea Lucia Chicoș, de vorbă cu artistul vizual Dragoș Dogioiu, despre drumul lor prin arte, muncă, obsesii și lucrările lor din expoziția „AICI.ACUM”.
Ce a rămas de (re)citit la finalul anului pandemic? Am pregătit o listă cu unele dintre cele mai importante articole pe care le-am scris anul ăsta.
Legenda construită în jurul lui Dumitru Dan, omul despre care se spune că a făcut înconjurul lumii în opinci, vorbește despre nevoia noastră de eroi. De dragul poveștii, închidem ochii la fapte.
Regizoarea Ioana Trifu a pus cap la cap un fragment din istoria propriei familii ca să înțeleagă mai bine fenomenul migrației de la începutul secolului trecut.
În 1890, a făcut călătoria vieții lui, de la Moscova până pe insula Sahalin, acolo unde a stat câteva luni. Citește câteva fragmente din corespondența lui și din „Insula Sahalin”, una dintre cele mai fascinante cărți semnate de Cehov.
Am citit notele de călătorie ale lui Jean Bart ca să aflu cum se vedea America prin ochii unui român la începutul secolului 20.
O explorare a jurnalelor scrise de exploratori români care și-au luat lumea în cap și-au ajuns în Europa, Asia, Africa și Antarctica.
Actorul Andrei Șerban citește din însemnările unor călători străini care au fost prin părțile astea de lume acum un secol sau două. Ce s-a schimbat și ce am păstrat de atunci?