Carte / Literatură
Ce înseamnă pentru Nabokov un cititor bun
Scena 9
Un fragment din „Cursuri de literatură”, un volum de bază pentru literatura universală.
Conștiința colectivă de pe Scena9
Un fragment din „Cursuri de literatură”, un volum de bază pentru literatura universală.
Citește în avanpremieră un fragment din romanul lui Fredrik Backman „Și-n fiecare dimineață drumul spre casă e tot mai lung”.
Un fragment dintr-un road trip documentar prin România post comunistă.
Citește un fragment din romanul Lorinei Bălteanu „Legată cu funia de pământ”.
Citește un fragment din romanul lui Bill Bryson, „Acasă O istorie a vieţii private” și vezi câte ascunde spațiul domestic.
Citește în avanpremieră un fragment din volumul lui Judith Schalansky și descoperă toate lucrurile pe care le-am pierdut, de la animale și insule, la opere de artă și oameni.
Un roman grafic care îți arată câte forme poate lua cuvântul scris.
Citește un fragment din romanul „Ultimii regi magi” de Maryse Condé.
Citește un fragment din „Intelectualii în Evul Mediu” de Jacques Le Goff.
Citește un fragment din „Fiica măcelarului”, romanul lui Yaniv Iczkovits.
Citește un fragment din „Economia comestibilă” de Ha-Joon Chang.
O apariție eveniment și o avanpremieră absolută: „Și tot mă ridic” de Maya Angelou apare la editura Vellant în traducerea Dianei Geacăr.
Dacă visezi cu ochii deschiși la personaje și situații care ar merge perfect într-un serial pe net știm un proiect pentru tine.
Citește un fragment din noul roman al Mariei Ndiaye, despre un proces în care o femeie e acuzată că și-a ucis cei trei copii.
Citește un fragment din „Manifestele sufragetelor”, o carte care readuce în prim plan lupta pentru drepturile femeilor.
Citește un fragment din romanul lui Han Kang.
Până pe 31 martie căutăm reporter cultural, care să se alăture echipei mici, dar energice, de la Scena9.
Citește un fragment din romanul Ancăi Mizumschi, în care personaje misterioase animă istoria Imperiului Otoman.
Citește un fragment din „Minunea”, romanul Emmei Donoghue.
La un secol după apariția romanului „Ulise”, Editura Polirom lansează o nouă traducere a capodoperei lui James Joyce, semnată de Rareș Moldovan.
Un fragment din „Noaptea”, o mărturie esențială despre Holocaust.
Anul ăsta retrospectiva anului e personală și generoasă: am invitat prietenii și familia Scena9 să ne spună cu ce descoperire culturală din 2022 fac pasul către următorul an.
Ne-ați întrebat dacă mai scoatem revista Scena9 pe hârtie. Iată și răspunsul.
Citește o povestire din noul volum de proză scurtă semnat de Augustin Cupșa, „Străinătate”, apărut la Editura Humanitas.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.