Carte / Holocaust
Poate că am fi reușit să fugim
Scena 9
Un fragment din „Noaptea”, o mărturie esențială despre Holocaust.
Conștiința colectivă de pe Scena9
Un fragment din „Noaptea”, o mărturie esențială despre Holocaust.
Anul ăsta retrospectiva anului e personală și generoasă: am invitat prietenii și familia Scena9 să ne spună cu ce descoperire culturală din 2022 fac pasul către următorul an.
Ne-ați întrebat dacă mai scoatem revista Scena9 pe hârtie. Iată și răspunsul.
Citește o povestire din noul volum de proză scurtă semnat de Augustin Cupșa, „Străinătate”, apărut la Editura Humanitas.
Citește un fragment din „Malaqua”, roman-cult al literaturii italiene postbelice, scris de Nicola Pugliese & apărut recent în traducere la Editura Vellant.
Aflată aproape de final, doamna Lazăr se gândește la natură. Ea își urmează cursul indiferent de istorie.
Și-a cumpărat un cal care îl ajută la treabă, s-a căsătorit, a făcut un copil. Povestește despre el cu ușurință, ca și cum n-ar fi mare lucru. Cele mai importante amintiri și le-a tatuat pe piele.
Singură, dar înconjurată de animalele de care are grijă, doamna Rodica spune că alege izolarea. Oamenii și politica au dezamăgit-o.
Un scurt portret al unui bărbat împăcat cu singurătatea, care își dorește să rămână în amintirea oamenilor ca un om bun.
„Ca Noi” este o serie de scurte documentare-portret regizate de Mihai Gavril Dragolea despre ce le e drag unor oameni cărora viața nu le-a dat multe, dar care au reușit.
Cât de mult poate mass-media să distorsioneze percepția pe care o avem asupra realității? DEZinfo Talks își propun să găsească câteva răspunsuri.
De unde ne informăm? Mai mult de la televizor sau de pe net? Ce ne convinge să deschidem un articol? Titlul sau încrederea în publicație? La ce folosim rețelele sociale? Mai mult pentru știri sau pentru ținut legătura cu familia și prietenii?
La 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda, scriitorii Simona Sora, Ionuț Chiva și Florin Iaru vorbesc despre rolul acestuia în istoria literaturii române.
Cât de bine ne cunoaștem vecinii? Ce știm despre încercările trecute și prezente prin care trec oamenii cu care împărtășim granițe fizice?
Olga Grebennik are 35 de ani, e mamă, soție, fiică, artistă și scriitoare. E un om a cărui viață a fost ruptă în două.
9 scriitori, regizori, actori, critici vorbesc despre hărțuirea colegelor lor femei în domeniile artistice din România.
Citește în premieră un fragment din biografia unui jurnalist care a lucrat 10 ani în televiziunea din Rusia - aceea care vrea să te facă să nu mai crezi în existența adevărului.
Vineri, 13 mai, începe unul dintre cele mai importante festivaluri de film din România.
Cei puternici nu vor ca aceste conversații să aibă loc, iar celor vulnerabili e mai ușor să le închizi gura dacă nu există solidaritate.
Citiți un fragment din „Ultimii cai din stepă”, un roman norvegian care abordează tema largă a schimbărilor climatice.
Tanya Shelepko, regizoare de teatru care a ales să rămână în capitala Ucrainei de la începutul invaziei rusești, vorbește despre importanța de a rămâne om și despre ce îi rămâne de făcut unui artist în vremuri de război.
Dacă n-ai chef să încingi grătarul și ai prefera mai degrabă o plimbare, dar ai cam rămas fără idei de locuri în care să mergi, am scos câteva recomandări testate din rezervele proprii și ți le punem la dispoziție.
Prima invitată a sezonului 8 din „Intersecțiile de miercuri” este poeta și activista queer și mad Ileana Negrea, câștigătoare a Premiul Național ”Mihai Eminescu” Opera Prima 2022.
Cum arată războiul ăsta de care suntem atât de aproape, prin filtrul unor artiști pe care ne plac?
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.