Publicat pe 18 noiembrie 2018

Printre bucățile de istorie puțin cunoscute la noi e și povestea emigrării în America la începutul secolului 20. A fost primul val de migrație în masă de la noi. În jur de 150.000 de români din Transilvania și Banat, cei mai mulți dintre ei țărani, au mers atunci la muncă în Statele Unite ale Americii, o țară aflată în plin proces de industrializare.

În multe familii din zonă s-au păstrat amintiri despre străbunici care au trecut oceanul, și chiar obiecte: cercei de aur aduși din America, cufere, bomboniere, cuiere pictate, cărți de rugăciune, dicționare, felicitări, scrisori, jurnale, acte. Au rămas și cuvinte de atunci, un fel de rom-engleză timpurie: bort (boarding house - pensiune), bortaș (administratorul bortului), bortăriță (soția bortașului), pedia (pay day - ziua de plată), ticiăriță (teacher -profesoară), porci (porch - verandă).

La începutul verii am pornit în căutarea acestor istorii de familie prin județele Cluj, Alba, Sibiu, Brașov, Mureș, Arad, Caraș-Severin & Timiș (plus București). Am strâns poveștile într-un serial audio numit Americanii despre începuturile migrației în masă la noi, din care vom publica săptămânal un episod. Mara Mărăcinescu este gazda podcastului. 

Ascultați primul episod, Mica Americă! 

[Poți să asculți și pe iTunes dacă vrei - sau poți căuta cuvântul Americanii în aplicațiile de podcast de pe telefonul tău]

Mai jos sunt câteva imagini din Mica Americă, inclusiv e-mailul primit de la Adam Măran, în urma căruia am mers în Ilidia (Caraș-Severin). 

Intrarea în Ilidia. Cineva a adăugat cu graffiti City.
Adam Măran, zis Păduraru’, ne arată un portret al străbunicului său, Petru Tămaș. „A fost un om care a murit pentru o casă.”
Petru Tămaș, străbunicul lui Adam Măran
Ana Măran, soția lui Petru Tămaș. „Povestea baba 'am fost tânără și proastă și-am rămas până la bătrânețe singură'”.
Un vechi registru al căsătoriilor din Ilidia, salvat de către Adam Măran.
Sunt menționați acolo și Petru Tămaș și Ana Măran.
„Ano drago”- fragmente din scrisorile lui Petru Tămaș către Ana.
Adam Măran a găsit scrisorile și le-a păstrat, alături de alte documente ale familiei.
Fragment din scrisorile lui Petru către Ana: „Aici am trimis acasă 60 de coroane pentru voi și 120 de coroane să-i duci la biserică, camătă pe 3 ani. Și dacă ai lipsă, din ce rămâne oprește pentru casă și poate o mai trebui ceva.”
O doamnă din Ilidia ne arată singura fotografie cu bunicul ei, care a muncit în America.
O casă din Ilidia construită cu bani din America. În loc de Ion, proprietarul s-a trecut Jon.
O doamnă din Ilidia, vorbindu-ne de moșu’ ei (bunic), plecat în America, și de șlapii de lemn aduși de acolo. Ne întreabă de microfon: „Ce-i cu părosu ăsta?”

Podcastul Americanii" este produs de către Sunete pe bune și co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

18 noiembrie 2018, Publicat în Americanii

Text de

  • Mara MărăcinescuMara Mărăcinescu

    Sunetistă. Caută liniștea. 

  • Bianca KardaBianca Karda

    Istoric și bibliotecară la Biblioteca Județeană Astra Sibiu. Pasionată de povestea migrației în America.

     
  • Flora PopFlora Pop

    Violonistă. Face muzică de film.

     
  • Claudia CâmpeanuClaudia Câmpeanu

    Antropolog. După ce a stat cu nasul în cărți poate prea mult timp, a înțeles într-un final că ceea ce contează sunt oamenii și poveștile lor.

     
  • Diana MeseșanDiana Meseșan

    Reporter. Îi era frică de animale până când a întâlnit-o pe pisica ei, Sumi Jo. Crede că oamenii se pot schimba.

Ilustrații de

  • Roma GavrilăRoma Gavrilă

    Desenează, face colaje și ilustrații, din când în când și bandă desenată. Consumatoare de fistic prăjit. Nu crede în categorii.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK