Arte vizuale / Politică
Realpolitik. „Nimeni nu e cu adevărat curat”
Ioan Maxim
Roman Tolici, unul dintre cei mai relevanți pictori ai momentului, deschide azi o nouă expoziție, la Combinatul Fondului Plastic din București.
Roman Tolici, unul dintre cei mai relevanți pictori ai momentului, deschide azi o nouă expoziție, la Combinatul Fondului Plastic din București.
Citește un fragment din volumul lui Gideon Rachman, care se uită la liderii autoritari ajunși pe scena politică contemporană.
Ce am învățat despre tineri, politică și democrație după ce am dat de contul de TikTok al lui George Simion.
I-am rugat pe actorii Mihai Călin și Alexandru Potocean să citească câteva dintre stenogramele de neuitat din istoria recentă a României.
Angela Merkel a părăsit în aceste zile viața politică și este practic pensionară.
Am întrebat femei care se ocupă la firul ierbii de problemele familiilor din România cum li se pare înființarea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Dan Teodorescu (Taxi) şi-a asumat un rol inedit printre muzicienii noştri: bufonul romantic și cu drept de vot.
Cum se intersectează religia și politica în comunitatea românească creștin-conservatoare din Phoenix, Arizona.
Super-fanii din muzică și cultură pop funcționează la fel ca o armată: aplaudată sau criticată, acționează uneori împotriva libertății de exprimare.
Oana Stoica scrie despre cele două spectacole create de Nicoleta Esinencu la Teatru - Spălătorie din Chişinău, care s-au jucat recent în București.
N-ar trebui să ne surprindă că oamenii n-o pot susține.
Citiți primul capitol din cartea în care una dintre cele mai curajoase autoare din zilele noastre analizează fenomenul Donald Trump și efectele lui asupra lumii.
O galerie virtuală cu opt momente emblematice din ultimii ani, pe care am vrea să le vedem într-o istorie performativă a politicii românești.
Fostul premier a dezbătut, cu invitați de seamă, rolul Culturii în aniversarea Marii Uniri, ocazie cu care s-a enervat puțin.
Faptul că Traian Băsescu a avut de partea lui niște intelectuali prea admirativi nu înseamnă mare lucru, dincolo de virtuțile comice ale literaturii prezidențiale pe care aceștia au produs-o.
Corupția e un virus care găsește un mediu călduț între teancurile de bani și se transmite prin atingere, crede Lea Thaisa Ofițeru, elevă în clasa a X-a.
Citiți un text al jurnalistului Paul Mason, care răspunde, alături de alți 14 gânditori importanți, la întrebarea: Cum a ajuns lumea într-o mare regresie? Răspunsurile lor sunt adunate într-o carte recent apărută la Editura ART.
Dincolo de tunuri de milioane de euro, corupția românească e o colecție de povești de tot râsul.
Am citit cartea cu care a câștigat Emmanuel Macron alegerile din Franța. În loc de recenzie, m-am mulțumit să extrag niște citate.
Am selectat câteva declarații care conturează portretul de ministru al lui Lucian Romașcanu.
Francezii și-au ales drept președinte un copil teribil. Emmanuel Macron are 39 de ani și aduce cu el în imaginarul simbolic al instituției prezidențiale o mulțime de detalii atipice.
Am întrebat unsprezece scriitori, artiști, jurnaliști și activiști cum văd lumea lui 2016 și de ce se tem cel mai tare în 2017.
Fostul premier vorbește despre pictorul Jules Pascin în fața câtorva oameni.
Ce alegi: arta critică sau arta politică? Am fost la expoziția „Prăpădenia pământului”, a artiștilor Mona Vătămanu și Florin Tudor, să caut un posibil răspuns.
O incursiune în lumea Teach for Romania, ONG-ul care de opt ani pregătește profesori pentru comunitățile vulnerabile din România.
O călătorie înapoi spre curtea școlii în care ghizi sunt scriitorul și arhitectul Mihai Duțescu și fotografii Ioana Moldovan, Remus Țiplea, Hajdu Tamás, Andrei Becheru și Ciprian Hord.
În mijlocul pandemiei, 347 de școli și grădinițe cu „grupuri sanitare neconforme” și fără bani d erenovări. Am condus 1200 de kilometri, să vedem cum îi primesc pe copii cele mai sărace școli din sate și comune.
Cine pe cine abandonează de fapt atunci când vorbim despre abandonul școlar? O cercetare într-o comună din Bistrița-Năsăud.
Ce pierdem odată cu orele de educație artistică din școală, care devin opționale? La urma urmei, desenul, așa cum e numită în mod eronat educația plastică sau vizuală, e la fel de prezent precum aplicațiile matematice.
O elevă de 12 ani din București s-a tăiat pe mâini din cauza colegilor ei. Deși trebuiau să intervină, profesorii n-au știut ce să facă. Bullying-ul este, în continuare, un fenomen necunoscut pentru multe școli din România.