Audio / Scriitor

Scene erotice din literatura română. De la Creangă, în zilele noastre (NSFW)

De Andra Matzal, Cosmin Postolache, Ilustrații de Sorina Vazelina

Publicat pe 22 iulie 2016

Avertisment: Materialele audio din acest articol conțin limbaj sexual explicit. Aveți grijă unde și când apăsați „play”. 

Fiindcă luna asta vorbim la Scena9 despre „Trup și suflet”, am dat o tură pe la bibliotecă, să scormonim după o istorie a scenelor erotice din literatura română, pe sărite și pe foarte fast forward. Ne-am apucat să le citim cu voce tare, ca să le testăm sonor. 

Nu poți vorbi despre corp fără să vezi cum l-au dezbrăcat scriitorii, cum l-au descris și imaginat în învelișurile cele mai intime. Cu stângăcie sau cu ironie, sculptat din limbă de lemn sau lăsat să se destrăbăleze prin pe cele mai nebătute drumuri ale limbii, intelectualizat sau senzual. 

Am pornit de la un clasic - Ion Creangă și Povestea poveștilor (1877-1878), cu proto-vibratoarele ei crescute-n lanul de porumb - și-am trecut la Pentr'un petec de negreață, al boierului-ziarist N.D. Cocea, cunoscut ca un soi de „gangster” al presei și învârtelilor politice interbelice. De la sexul fantastic pe viață și pe moarte din Domnișoara Christina (1936) a lui Mircea Eliade, ne-am întors cu picioarele pe pământ la Bunavestire (1977) a lui Nicolae Breban. După anii 2000, am făcut pe voyeurii în Scrisori către fiul meu (2008) de Gabriel Liiceanu și ne-am oprit la o „împlântare” lângă instalația de sonorizare a unei moschei, din Miros de roșcată amară (2014), de Dan Alexe.  

Săptămânile viitoare, revenim cu un update audio al literaturii erotice made in Romania de scriitori tineri și foarte tineri (și de scriitoare!). Până atunci, ascultare plăcută!

Citesc: Oana Maria Zaharia, Ioana Pelehatăi, Luiza Vasiliu și Andra Matzal

Muzică, efecte sonore și montaj: Cosmin Postolache

Înregistrare: Veioza Studio

Consiliere literară: Mihai Iovănel

Ilustrație: Sorina Vazelina

22 iulie 2016, Publicat în Audio /

Text de

  • Andra MatzalAndra Matzal

    Editor. Jurnalistă multitasking, mamă, navetistă. Mai multe despre Andra, aici. O găsiți la andra@scena9.ro.

     

  • Cosmin PostolacheCosmin Postolache

    Experimentează până unde duce sunetul, de la compoziții clasice, la beat-uri electronice. 

Ilustrații de

  • Sorina VazelinaSorina Vazelina

    Ilustrator. E una jumătate designer grafic, un sfert ilustratoare și o pătrime autoare de benzi desenate.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK