Personaje / Literatură
Un scriitor sloven vorbește despre șocuri, jocuri și focuri de armă
Ionuț Sociu
Am stat de vorbă cu Goran Vojnović, unul dintre cei mai importanți scriitori și regizori de film din Slovenia.
Am stat de vorbă cu Goran Vojnović, unul dintre cei mai importanți scriitori și regizori de film din Slovenia.
În al doilea episod al seriei despre Pavel Coruț, scriitor prolific și contraspion, aflăm cine sunt bubulii și care sunt „interesele mari la mijloc” care vor să destabilizeze și astăzi România.
În praful istoriei noastre recente, am dat peste Coruț. Pavel Coruț. Scriitor și fost contraspion.
Autor-cult. Chirurg. Explorator neobosit al lumii și-al oamenilor ei.
La 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda, scriitorii Simona Sora, Ionuț Chiva și Florin Iaru vorbesc despre rolul acestuia în istoria literaturii române.
Ce-ar mai avea de zis Marin Preda azi, 5 august 2022, la 100 de ani de la nașterea lui? Scriitorul Bogdan Răileanu, autorul abia apărutei biografii romanțate „Preda. Adevărul ca o pradă”, l-a convocat la un dialog imaginar.
Miza poeziei lui Florentin Popa a evoluat încet-încet dinspre catharsis, dinspre defulare, înspre împărtășire pur și simplu. E o formă de iubire asta și e foarte mișto.
În 91 de ani trăiţi până acum, Radu Cosaşu a crezut în utopii politice, a fost salvat de cinema şi scrie de‐o jumătate de secol cronică sportivă.
M-am (re)întâlnit la FILIT 2021 cu unul dintre cei mai importanți scriitori portughezi ai timpurilor noastre.
Radu Cosașu, unul dintre cei mai mari scriitori contemporani, a împlinit de curând 90 de ani. Îl sărbătorim prin acest șotron alfabetic.
„Mă consideram o fire rațională și circumspectă, care reușea să evite isteria chiar și în situații limită.”
Opera lui Paul Goma nu va avea parte de apoteoză, dar nici de uitare.
M-am întâlnit recent în București cu Richard Flanagan, celebrul autor australian și câștigător al Man Booker Prize.
Poveștile crude și tandre ale lui Ocean Vuong despre un fiu și mama lui și supraviețuirea lor într-o Americă violentă se vor lipi de inima cititorului.
„Un Casanova al lecturii”, i-a spus Steiner. Cel mai învăluitor, înțelept, poetic, cald scriitor al lecturii, i-aș zice eu.
Am stat de vorbă la FILIT 2019 cu Ahmed Saadawi, unul dintre cei mai importanți scriitori din Irak, autorul best-seller-ului „Frankenstein în Bagdad”.
Citește un interviu amplu cu Richard Ford, unul dintre prozatorii legendari ai Americii, invitat la FILIT 2019.
Când nu scrie, Atilla Bartis, scriitor maghiar din Târgu Mureș, găsește povești vizuale de arătat.
Pe 27 iulie, Sorin Stoica ar fi împlinit 41 de ani. Pentru generația scriitorilor lansați în anii 2000, Sorin Stoica a fost și a rămas o legendă, atât ca personaj, cât și ca autor.
La Bookfest, am stat de vorbă cu Sarah Perry, una dintre cele mai apreciate scriitoare britanice ale momentului.
Am stat de vorbă cu una dintre cele mai importante scriitoare din Rusia, despre frică, istorie, adevăr și Internet.
Am vorbit cu Tatiana Țîbuleac despre starea pentru scris, despre copilărie, despre rădăcini.
Am stat câteva zile la Iași ca să-l cunosc mai bine pe Florin Lăzărescu, sciitor tradus în peste zece limbi, scenarist și co-organizator al FILIT, cel mai mare festival de literatură din România.
Un fragment din romanul care te transportă în miezul relației dintre Hemingway și Martha Gellhorn, unul dintre cei mai curajoși reporteri și corespondenți de război din secolul trecut.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.