Carte / Poezie
7 poezii în 7 filme
Mihai Iovănel
Am făcut o listă de 7 filme în care sunt citite poezii – omagiu tardiv adus Zilei Naționale a Culturii Române de pe 15 ianuarie.
Am făcut o listă de 7 filme în care sunt citite poezii – omagiu tardiv adus Zilei Naționale a Culturii Române de pe 15 ianuarie.
Citește șapte strofe din poeme semnate de Gabriela Firea, Miron Cozma, Traian Băsescu, Valeriu Argăseală, Radu Vasile, Marius Tucă și Varujan Vosganian.
Al patrulea volum de poezie semnat de Svetlana Cârstean explorează identitatea și feminitatea în toate ipostazele ei, când de-aproape, când îndepărtându-se.
Citește un fragment din „Fata care nu se putea opri din mers”, cartea autoarei siriene Samar Yazbek, tradusă din limba arabă de Laura Sitaru pentru editura Pandora M.
Un inventar alcătuit aproape compulsiv și în totalitate subiectiv, compus din cărți și reviste care credem că merită mai multă atenție tocmai datorită capacității lor de a declanșa un dialog.
2020 a fost un an ciudat. Nici cărțile nu au dus-o prea bine. Cu toate astea, am ales 10 titluri importante apărute la noi anul acesta.
A căuta să te „îmbunătățești“ spre a fi femeie este un proiect ridicol și adeseori amoral, arată Jia Tolentino în volumul de eseuri „Oglinda care deformează”.
Am recitit de curând Ion având în cap întrebarea: „ce rămâne din acest roman după 100 de ani? Prin ce este el actual?”
Două romane noi: unul despre gestionarea suferinței în urma pierderii unor persoane iubite și altul care o carte de aventuri și de mistere care mizează pe suspans și atmosferă.
Citește un fragment din „De ce peștii nu există”, o carte în care jurnalista Lulu Miller descoperă lumea fabuloasă a unui cercetător care s-a luptat să facă ordine din haos.
Romanul lui Jeanette Winterson „Frankissstein. O poveste de iubire” își are punctul de plecare într-o noapte din 1816 – una dintre cele mai faimoase nopți literare.
O selecție fresh ale celor mai noi & bune titluri de la librăria Dispozitiv Books, despre un subiect care rămâne mereu la ordinea zilei.
O carte despre avorturile din România comunistă, cu atât mai importantă acum, când Polonia se apropie de același scenariu.
Radu Cosașu, unul dintre cei mai mari scriitori contemporani, a împlinit de curând 90 de ani. Îl sărbătorim prin acest șotron alfabetic.
„Nu-mi pot proteja fiica de viitor și nici măcar nu pot să îi promit o viață mai bună. Tot ce pot să fac este să o învăț să îi pese,” scrie Jonathan Safran Foer în ultima lui carte.
Am scris despre două volume de poezie: Nu striga niciodată ajutor de Mircea Cărtărescu și Alwarda de Ruxandra Novac. Amândouă vin oarecum neașteptat după o lungă așteptare.
Multe motive & două poeme, care să te convingă s-o citești pe scriitoarea care a câștigat Nobelul pentru Literatură anul ăsta.
Recidivăm cu o listă adusă la zi de seriale și filme inspirate din cărți.
Citește un fragment din „Vânătăi ascunse”, o carte care îți arată că ce nu știi despre violența domestică te poate ucide.
Cele 200 de pagini promit o lectură rapidă, dar nu va fi așa. Primele capitole seamănă cu un puzzle sau cu un rebus. Sau, și mai bine, cu un joc adventure.
Citește un fragment din cea mai nouă carte a Elenei Ferrante, proaspăt apărută într-o colecție nou-nouță.
Pentru că Penguin UK va publica „Nostalgia” într-o colecție superprestigioasă (Modern Classics), am recitit cartea, publicată inițial în 1989, sub cenzură.
Astăzi se deschid școlile într-o atmosferă de neliniște și îngrijorare. Am căutat în literatura română câteva cărți care să vorbească despre școala din alte timpuri, nu neapărat mai fericite.
Dacă animalele sunt ca pietrele, atunci le putem arunca într-un morman pe care putem călca. Dacă totuși nu sunt, atunci ne aflăm în fața unei dileme morale serioase.
Nu am ambiții clare în viață, sunt convinsă că ideea de succes e relativă și că formulele de fericire sunt înguste. De unde, totuși, nevoia compulsivă de mai mult și mai bine, care mă macină, dar și exaltă? Și care e prețul ei?
Am aprins lumânări pentru hygge, am fost la atelierul de iubire personală și am testat 24 de rețete pentru fericire de pe net. CLICK AICI ca să afli dacă redactorii Scena9 au descoperit fericirea.
Cercetătoarea Elena Trifan a studiat piața dezvoltării personale, ce-și propune să ne transforme, să ne învinovățească, să ne facă fericiți, totul contra-cost.