Filosofie / Carte
Iată-mă singur pe pământ
Iulian Bocai
Ce ne mai spune azi cartea-cult „Walden sau Viața în pădure” de Henry David Thoreau.
Ce ne mai spune azi cartea-cult „Walden sau Viața în pădure” de Henry David Thoreau.
După un roman fantastic, Cosmin Perța schimbă macazul în direcția realismului social, prin „Ca să nu se aleagă praful de toate”.
Un fragment din „Cursuri de literatură”, un volum de bază pentru literatura universală.
Primul episod din seria de recenzii scrise de copii „Noii cititori”.
Criticul Mihai Iovănel pune pe listă multă ficțiune tradusă, un strop de ficțiune română, bogăție în nonficțiune și, nu în ultimul rând, doi Mari Bărbați.
Citește în avanpremieră un fragment din nuvela Fredrik Backman „Și-n fiecare dimineață drumul spre casă e tot mai lung”.
Un fragment dintr-un road trip documentar prin România post comunistă.
Citește un fragment din romanul Lorinei Bălteanu „Legată cu funia de pământ”.
Citește un fragment din romanul lui Bill Bryson, „Acasă O istorie a vieţii private” și vezi câte ascunde spațiul domestic.
Scriitorul Adrian Schiop face o paralelă între proza chineză postoptzecistă și literatura douămiistă autohtonă.
Citește în avanpremieră un fragment din volumul lui Judith Schalansky și descoperă toate lucrurile pe care le-am pierdut, de la animale și insule, la opere de artă și oameni.
Citește un schimb de scrisori între scriitorii Bogdan-Alexandru Strănescu și Vasile Ernu, publicate aici în premieră.
Un roman grafic care îți arată câte forme poate lua cuvântul scris.
Citește un fragment din romanul „Ultimii regi magi” de Maryse Condé.
Debutul în proză scurtă al Cristinei Chira, „Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor”, îndeamnă la „dezarhivarea” tinereții.
Citește un fragment din „Intelectualii în Evul Mediu” de Jacques Le Goff.
Citește un fragment din „Fiica măcelarului”, romanul lui Yaniv Iczkovits.
Despre vină și reguli care nu pot fi respectate, în volumul lui Andrei Cornea „Excepția. O încercare de antropologie filozofică”.
Citește un fragment din „Economia comestibilă” de Ha-Joon Chang.
O apariție eveniment și o avanpremieră absolută: „Și tot mă ridic” de Maya Angelou apare la editura Vellant în traducerea Dianei Geacăr.
Citește un fragment din noul roman al Mariei Ndiaye, despre un proces în care o femeie e acuzată că și-a ucis cei trei copii.
În cazul volumului de poezie „Cai verzi pe pereți” de Cristina A. Bejan, observ un nou fenomen îngrijorător: monetizarea identității est-europene, pe spatele aceluiași anticomunism de toate zilele.
Citește un fragment din „Manifestele sufragetelor”, o carte care readuce în prim plan lupta pentru drepturile femeilor.
Citește un schimb de scrisori între scriitorii Bogdan-Alexandru Strănescu și Vasile Ernu, publicate aici în premieră.
O incursiune în lumea Teach for Romania, ONG-ul care de opt ani pregătește profesori pentru comunitățile vulnerabile din România.
O călătorie înapoi spre curtea școlii în care ghizi sunt scriitorul și arhitectul Mihai Duțescu și fotografii Ioana Moldovan, Remus Țiplea, Hajdu Tamás, Andrei Becheru și Ciprian Hord.
În mijlocul pandemiei, 347 de școli și grădinițe cu „grupuri sanitare neconforme” și fără bani d erenovări. Am condus 1200 de kilometri, să vedem cum îi primesc pe copii cele mai sărace școli din sate și comune.
Cine pe cine abandonează de fapt atunci când vorbim despre abandonul școlar? O cercetare într-o comună din Bistrița-Năsăud.
Ce pierdem odată cu orele de educație artistică din școală, care devin opționale? La urma urmei, desenul, așa cum e numită în mod eronat educația plastică sau vizuală, e la fel de prezent precum aplicațiile matematice.
O elevă de 12 ani din București s-a tăiat pe mâini din cauza colegilor ei. Deși trebuiau să intervină, profesorii n-au știut ce să facă. Bullying-ul este, în continuare, un fenomen necunoscut pentru multe școli din România.