Marius și Mirela s-au căsătorit în 2010, când amândoi împliniseră 30 de ani, iar Marius deja acceptase un job într-o altă capitală europeană. Până să apară copilul, lucrase departe de casa din București, unde locuiau împreună. Cu Mirela se vedea în weekenduri prelungite, își amintește el, ca turiștii, prin alte orașe europene.
Bărbatul spune că jobul lui în afara țării a stârnit o dispută în cuplu, odată ce copilul a intrat în viața lor. Au încercat să se mute în străinătate, dar atentatele teroriste din 2015 de la Paris i-a speriat și s-au întors în România. A reușit să obțină un program flexibil de lucru, în care era plecat de-acasă trei zile pe săptămână.
Când fiica lor, Irina, a împlinit zece luni, cei doi au angajat o bonă. Femeia îi făcea de mâncare fetiței, o lua de la grădiniță, de multe ori o culca în pătuț, și tot ea a fost cea care a învățat-o să facă primii pași. Mama a putut să-și reia jobul, iar Marius să-și vadă liniștit de al lui, câte trei zile pe săptămână, la distanță de casă. Cât timp părinții erau plecați, camera fetiței era supravegheată de o cameră video, pe care o foloseau ca să urmărească relația dintre copilul lor și bonă. Obiectivul camerei era ușa virtuală către acasă, pe care Marius o deschidea oricând îi era dor s-o vadă pe fiica lui.
Într-o seară, în timp ce o privea pe Irina prin ecranul telefonului, Marius a auzit o conversație telefonică a soției și așa l-a încolțit bănuiala că ea ar fi cunoscut un alt bărbat. Relația lor se răcise de ceva vreme, iar posibilitatea unui divorț i se părea din ce în ce mai aproape.
A angajat doi detectivi care să-l scape de incertitudine, dar și să-i dea material pentru o apărare cât mai bună în cazul în care instanța l-ar îndepărta, după divorț, de fiica lui. Știa că, deși noua legislație asigură drepturi egale părinților în urma despărțirii, în practică, deciziile judecătorești le oferă mamelor mai mult loc în viața copiilor lor. „Eram disperat, știam că nu am nimic cu care să mă apăr în toată povestea asta. E împământenită ideea că tatăl renunță la copil. Or, eu nu puteam să accept lucrul ăsta, având o relație foarte bună cu asta mică”, povestește.
La două-trei zile după ce i-a angajat, detectivii i-au adus probe. Au urmărit-o pe soția lui cu mașina prin oraș și au fotografiat-o de mână cu noul partener. Imaginile cu cei doi sunt atașate la dosarul de divorț aflat pe masa judecătoarei care se ocupă de cazul lor.
Detectivii particulari au devenit piloni importanți în reconfigurarea unei familii, odată ce au intrat cu obiectivul camerei de filmat în intimitatea deja fragilă a unei relații de cuplu. Probele sunt acceptate în dosarele de divorț și custodie, iar uneori chiar avocații le recomandă clienților să apeleze la serviciile lor.
Înainte să ajungă detectiv, Bogdan Pandelea, un bărbat cărunt de 52 de ani, a lucrat la Ministerul de Interne, iar colega lui, Cristina*, o femeie de 45 de ani cu părul prins în coadă, mai are și o agenție de turism. „Omul se macină și se degradează psihic. Și atunci caută un medic”, își explică Pandelea propria meserie, la o cafea peste drum de Tribunalul București. „Medicul, cu ghilimele, e detectivul care îi spulberă suspiciunile. Dacă mergi la doctor și-i spui că te doare piciorul și doctorul îți spune: Îți tai piciorul, suferi, dar înveți să trăiești cu un picior. Așa și detectivul particular: suferi, dar înveți să treci peste.”
Cele mai multe cereri care ajung pe adresa firmei unde lucrează cei doi sunt bazate pe suspiciuni de adulter. Soții care-și permit cer ajutorul detectivilor particulari ca să-și construiască o apărare pentru divorț. Prețul fiecărui caz se negociază, dar la unele firme, o oră de filaj poate costa între 10 și 30 de euro. Unii folosesc probele ca să evite despărțirea în fața statului și să ajungă la o înțelegere avantajoasă cu partenerul lor. Negocierea se poate transforma însă foarte ușor în șantaj. „Unii dintre ei se simt privați de anumite drepturi, cum ar fi custodia unui copil, și chiar dacă nu vor să facă rău soției - să zicem că ea îl înșela și el are probe -, punându-i în vedere că știe ce știe, o face pe ea să fie mai rezonabilă la împărțirea drepturilor asupra copilului. Ea ajunge să aibă un comportament mai avantajos soțului”, spune Cristina. Detectivii susțin că serviciile lor sunt solicitate deopotrivă de bărbați și femei.
Pentru cei care ajung în sala de judecată, despărțirea devine o declarație de război în care soții își folosesc vulnerabilitățile unul împotriva celuilalt. Detectivii văd însă probele pe care le adună și ca pe niște lecții moraliste, care scot adevărul la iveală și îi fac dreptate celui trădat. „Știți zicala: Și o prostituată poate fi o mamă bună”, face apel Pandelea la înțelepciunea populară. „Nu poți să-i dai unui alt bărbat un drept mai mare decât îl are tatăl. Va veni un altul și un altul și copilul va fi traumatizat psihic”, crede detectivul. „Eu înțeleg că e acel cordon ombilical între mamă și copil, dar cine garantează că acest copil va crește frumos cu separarea asta de două weekend-uri pe lună?”
Judecătoarea Gabriela Chihaia de la Tribunalul Familiei spune că părinții, atunci când nu-și pot depăși propriile probleme, apelează la instanță ca să stabilească cine e de vină în viața lor privată. Fiecare încearcă să demonstreze că celălalt e un părinte mai puțin bun, dar de cele mai multe ori folosesc argumente care arată că a greșit în rolul de iubit/ă, nu față de copil. „Eu sunt de părere că în foarte puține situații se poate stabili o vină exclusivă a unuia dintre soți. De obicei, e o culpă comună”, spune judecătoarea, care conduce Tribunalul de doi ani. În mâinile ei au ajuns dosare de minori și familie de la mai multe judecătorii din țară, cum ar fi cele din Ploiești și Galați, unde a mai lucrat.