Ascultați episodul 2 din podcastul „Americanii”, despre începuturile emigrării în masă la noi. Dacă ați ratat primul episod, îl găsiți aici.
De-a lungul documentării pentru podcastul „Americanii" am stat de vorbă cu zeci de oameni, nepoți sau strănepoți ai celor care au emigrat în SUA la începutul secolului 20. Mulți dintre ei aveau povești asemănătoare, așa că pentru episodul 2 am încercat să reconstituim drumul spre America din vocile lor.
„Drumul nu a fost unul așa direct, gata, mă iau și plec în America, o fost cu strâns de bani”, ne-a spus Ștefan Nechimiș, un tânăr din Alba, despre stră-străbunicul lui, Nicolae Nechimiș. „O plecat la un moment dat în Galați, unde o lucrat ca muncitor din asta, trebuia să ridice bușteni (...) Cu asta s-o ocupat câteva luni de zile, până o strâns o sumă de bani.”
Alții ne-au povestit că rudele lor au mers pe jos până într-un port din Europa (Hamburg sau Le Havre) și că au muncit din fermă în fermă ca să își strângă banii pentru biletul de vapor. Codruța Morar, medic în Sighișoara, își amintește că îl întreba pe bunicul ei, Iosif Grecu, cum de s-a descurcat având în vedere că nu vorbea decât română. „Și am zis mocu, da cum ai putut? Păi, zice, de muncă e nevoie peste tot.” Înainte să emigreze, Iosif Grecu muncise ca miner în Anina. În SUA a lucrat tot ca miner la început, iar apoi ca salvator de mină. „Mi-a spus că era mai bine ca la Anina, dar nu mult mai bine”, a povestit Codruța Morar.
Pentru cei mai mulți a fost o migrație circulară. Munceau câțiva ani în America, se întorceau și investeau în țară, apoi mergeau din nou.
„Prima dată când s-a dus străbunicul în America, am înțeles că s-a dus să strângă bani să cumpere pământ”, ne-a spus Ana Iuga, etnograf la Muzeul Țăranului Român, despre străbunicul ei, Mihail Boian. „După care, a doua oară când s-a dus, s-a dus ca să își facă rost de bani pentru casă. Au făcut casă. Și a treia oară când s-a dus, a fost ca să își cumpere animale. Deja erau copiii. Să facă rost de banii pentru traiul obișnuit.”
Mai jos puteți asculta episodul 2 despre drumul până în America, viața acolo și reîntoarcerea. În fiecare săptămână, vom publica câte un episod nou din „Americanii". Mara Mărăcinescu este gazda podcastului.
[Poți să asculți și pe iTunes dacă vrei - sau poți căuta cuvântul Americanii în aplicațiile de podcast de pe telefonul tău]
Mai jos sunt câteva fotografii cu nepoții și strănepoții emigranților, pe care i-ați auzit în episodul 2, dar și cu obiecte păstrate de aceștia.
Aici puteți vedea mai multe fotografii: Galerie
Podcastul „Americanii" este produs de către Sunete pe bune și co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.