Foto / Referendum

FOTOREPORTAJ: Referendumul gol-goluț

De Andrei Pungovschi

Publicat pe 8 octombrie 2018

În timp ce majoritatea românilor erau acasă, așa cum le șade bine la un referendum pentru redefinirea familiei, fotoreporterul Andrei Pungovschi hoinărea prin secțiile de vot ale României. Sâmbătă a pozat mai întâi în București, apoi a ieșit din oraș pe șoseaua care duce spre Alexandria. Din drumul național a făcut stânga și a dat de comuna Dărăști, iar de-acolo s-a dus la Măgurele. 

Duminică pe la 8.00 - după o zi cu prezență sub 6% - a plecat iarăși din București spre diferite sate, pentru că i s-a părut că acolo o să se dea bătălia pentru victorie. A ieșit tot spre Alexandria, dar de data asta a făcut dreapta spre Clinceni, unde a fotografiat mai multe secții de votare. Spre finalul zilei s-a întors în București, unde a mai dat pe la o secție de votare, apoi am mers în club Q, unde cei de la Asociația Mozaiq - organizație ce apără drepturile persoanelor LGBTQIA+ - au urmărit anunțarea rezultatelor prezenței de la ora 19.00.

Andrei spune că, în mare parte, a dat de oameni OK în secții. A observat că „la sat erau foarte prietenoși, la oraș - în București sau Măgurele - erau foarte suspicioși, verificau foarte atent acreditarea, legitimația, tot”. 

Într-o singură secție din Măgurele, amenajată în cadrul primăriei, nu l-au lăsat să fotografieze: „M-am certat 45 de minute cu președinta secției de votare. Eu am sunat la BEC [Biroul Electoral Central - n.r.], care ziceau că am voie, ea vorbea la BEJ [Biroul Electoral Județean - n.r.], care-i ziceau să nu mă lase. S-a dezbătut mult semnificația termenului «a observa», pentru că acreditarea zicea că reprezentanții mass-media au voie să observe. S-a ajuns departe: ea a sunat la judecător, în timp ce eu încercam să-i explic că pixul, aparatul foto, camera video sau reportofonul sunt moduri acceptabile de a observa”. A renunțat după vreo 40-45 de minute, după ce președinta cu pricina a început inclusiv să alerteze alți președinți de secții să nu-i dea voie să fotografieze. 

Editor foto: Ioana Cîrlig

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK