Viață&co / Folclor
FOTO: Ursul de patrimoniu
Andrei Pungovschi
Un dans străvechi, un festival-concurs modern și un obicei înscris în patrimoniul cultural imaterial al omenirii - dansul urșilor din Comănești, Bacău.
Un dans străvechi, un festival-concurs modern și un obicei înscris în patrimoniul cultural imaterial al omenirii - dansul urșilor din Comănești, Bacău.
O tânără jurnalistă de origine transnistreană merge în Donbass, zona în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început acum 8 ani.
O tânără jurnalistă de origine transnistreană merge în teritoriile proaspăt recuperate de armata Ucrainei, ca să ne arate ce au făcut rușii în zonele pe care le-au ocupat.
Un fotograf din Chișinău explorează o lume la doar 100 de kilometri distanță.
Fotojurnalistul brazilian Lalo de Almeida documentează din 2009 ciopârțirea pădurii amazoniene.
Fotograful Mikhail Kalarashan a surprins 9 mai, Ziua Victoriei, pe străzile din Chișinău. La câteva zeci de kilometri sunau alarmele antiaeriene.
Mikhail Palinchak (n. 1985) documentează războiul care-i distruge țara.
Pavel Dorogoy, fotograf documentarist, și Mickail Palinchak, fotograf documentarist și de stradă, au devenit peste noapte fotografi de război în propria țară.
În Palanca, cel mai sudic sat din Republica Moldova, la 50 de kilometri de Odesa, au început să ajungă refugiații ucraineni.
Fotograful Mikhail Kalarashan documentează viața unei mame singure, refugiată din estul Ucrainei.
De la Baia Mare până-n Constanța, cu soare, păduri și urși, am rugat 10 fotografi să ne arate cum văd iarna.
Ce vise și dorințe a sădit în noi „Dallas”, un serial-cult despre petrol, capitaliști și familie și cum arată ele după zeci de ani?
Pornind de la propria experiență cu depresia postnatală, fotografa Felicia Simion relatează 22 de povești despre maternitate.
Pentru că e luna vacanțelor am scotocit prin arhivele Fortepan, Azopan și Shorpy după poze cu timp liber și călătorii.
Fotograful Anton Polyakov și-a explorat arhiva de imagini cu viața de zi cu zi făcute în ultimii 10 ani în Tiraspol și a observat cum se conturează câteva tipologii ale Transnistriei de azi.
La o săptămână după ce inundații grave au lovit județul Alba, fotografii Andrei Becheru și Gheorghe Popa au mers la Roșia Montană, Ocoliș și Sohodol, trei dintre localitățile afectate, ca să documenteze ce a rămas în urma apelor.
Astăzi și mâine poate fi vizitată la Rezidența BRD Scena9 expoziția Mamă/Fiică, o colecție de portrete realizate de fotojurnalistul Bogdan Dincă, însoțite de fragmente audio din timpul discuțiilor dintre cele 14 cupluri de fiice și mame.
Piața Lokomotiv e un târg second-hand, lângă gara din Chișinău. Aici găsești de toate, de la bibelouri, farfurii, cărnuri aduse din Italia, la statuete cu Lenin. O fotografă îi spune povestea.
Inspirat de viața socială comprimată în garajele din Chișinău, fotograful Petruț Călinescu a început să documenteze și societatea înfiripată în garajele din România.
După un an în care ne-am distanțat, iar îmbrățișările și atingerile au ajuns să ne pară periculoase, am căutat fotografii de arhivă care, cu blândețea și afecțiunea din viețile unor necunoscuți, pot fi balsam anti-tristețe.
O fotografă belgiană a documentat 106 gropi de gunoi din cinci țări, printre care și România. Imaginile ei arată cum deșeurile sunt o oglindă a societății, dar și cum ajungem să schimbăm peisajul natural.
amin Mazur a fotografiat printr-o lupă infodemia provocată de COVID-19, ca să înțeleagă modul în care comunicăm problemele timpurilor în care trăim.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.