Recomandări / Podcast

6 podcasturi bune de ascultat cu atenție

De Scena9

Publicat pe 27 septembrie 2018

Duminica asta, pe 30 septembrie, s-ar părea că e Ziua Internațională a Podcastului. N-aveam cum să nu-l sărbătorim, fiindcă în ultimii ani am tot avut din ce în ce mai multe întâlniri semnificative cu specia asta în continuă schimbare. Așa că am adunat în redacție la S9 cele mai valoroase noi descoperiri personale în materie de podcasturi. (Dacă vreți să ascultați câteva dintre cele mai cunoscute podcasturi românești, Alternativ.ro pregătește pentru duminică o zi întreagă de ascultare.)

Love and Radio 

Produs de Radiotopia

Avem un referendum în curând. Avem două tabere, conturate tot mai clar, fiecare cu senzația că doar ea are dreptate. Furia fiecăreia este tot mai mare, pentru că fricile se adâncesc tot mai mult. Și deși tentația de a demoniza cealaltă tabără este foarte puternică, îmi dau seama că cel mai important lucru acum este de a nu pierde din vedere umanitatea celuilalt și de a încerca să cunoști și să înțelegi. Mi-am amintit de asta ascultând ultimele episoade din podcastul Love and Radio, în timp ce alergam prin Grădina Botanică. Este poate printre puținele produse media care face asta constant, de ani de zile. De la muzicianul de culoare care se împrietenește cu unul dintre liderii Ku Klux Klan, la adolescenta răpită de FARC în Columbia care devine prietenă cu luptătorii de gherilă, la bărbatul rănit în dragoste care își regăsește masculinitatea în susținerea lui Trump, poveștile din podcastul ăsta explorează zonele la care nu avem curajul să ne uităm de obicei. (Diana Meseșan)

Câteva episoade cu care să începi:

The Silver Dollar 

Stones in a Bag

Fuck Your Feelings

The Tip Off

Produs de Bureau of Investigative Journalism

The Tip Off e cel mai fascinant podcast pe care l-am descoperit în ultima vreme. Lansat anul trecut, The Tip Off, prin realizatoarea lui, Maeve McClenaghan, reporter la Bureau of Investigative Journalism, își propune să îți arate culisele unei investigații tari de presă. Și reușește să facă asta în cel mai palpitant mod cu putință, pentru că în fiecare episod are invitat un jurnalist de investigație din Marea Britanie, care-ți spune povestea documentării lui până la cele mai intense și personale detalii, de la urmăriri cu mașina zile în șir până la peruci și frici din culoare întunecate. The Tip Off recuperează, de fapt, o parte pierdută a jurnalismului, cea a poveștii din spatele poveștii. Cum documentezi un subiect? Cu ce fel de oameni ai de-a face? Cum ieși din situații limită? Cum faci față presiunii? Dincolo de întrebările legate de meseria de jurnalist, The Tip Off spune această poveste din spate ca și cum ar fi un thriller bun de pe Netflix. Ritmul e alert, te ține în priză, în timp ce mai înțelegi puțin despre cum și de ce se apucă unii să facă nebunia asta. Îl recomand cu căldură în orice seară, acasă, la boxe, întinși pe canapea, sau chiar pe stradă, între un job și altul. (Luiza Vasiliu)

Ezra Klein Show

Produs de Vox

Am descoperit recent podcastul ăsta într-un moment în care voiam să înțeleg ce se mai întâmplă în America lui Trump. Spre deosebire de dezbaterile TV (de la CNN sau MSNBC, spre exemplu), unde discuția se duce de multe ori pe repede-înainte, aici găsești conversații consistente și nuanțate despre administrația Trump, Charlottesville, alt-right, #MeToo, Harvey Weinstein, jurnalismul de investigație, dar și despre schimbări climatice, tehnici de meditație sau droguri psihedelice; și mi se pare tare că invitații lui Klein (fondatorul și editorul de la Vox, un tip de 34 de ani) provin din medii politice și jurnalistice diferite: Ta-Nehisi Coates, Andrew Sullivan, Bhaskar Sunkara, Malcolm Gladwell, jane Mayer, David Remnick, Martha Nussbaum, Steven Pinker, Yuval Noah Harari sunt doar câțiva dintre cei pe care îi ascult în drum spre casă, în timp ce gătesc sau dimineața la cafea. Unul dintre episoadele mele preferate este cel în care Remnick, editorul de la The New Yorker, vorbește despre Rusia, Putin & despre rolul jurnalismului în epoca Trump: (Ionuț Sociu)

The Documentary

Produs de BBC 

Am dat întâmplător de seria asta de la BBC, acum vreo doi ani. Sunt peste 1.200 de documentare făcute în stilul sobru al radioului public britanic, fără brizbrizurile podcasturilor de peste Ocean, dar cu documentări în profunzime și teme foarte diverse. Cel mai recent, am ascultat un material despre istoria The Oxford Dictionary of National Biography, un altul despre lumea reproducerii asistate și controversele sale și un altul despre cum a depășit Islanda criza financiară din 2008. Îmi place să am câte-un episod ca fundal sonor seara, cât pregătesc cina, pentru că e ceva profund liniștitor în tonul acela serios al reporterilor BBC combinat cu mirosul de comfort food. (Vlad Odobescu)

In the Dark sezonul 2

Produs de American Public Media

Am ascultat cele 11+1 episoade din podcastul ăsta ca într-o transă. La fel ca sezonul 1, In the Dark 2 e o epopee de jurnalism de investigație, o analiză adâncă și nuanțată a felului în care rasismul e încorporat în sistemul care ar trebui să împartă dreptatea, un reminder despre rolul vital al jurnalismului într-o lume din ce în ce mai turbată. Povestea e așa: Curtis Flowers e un tânăr de culoare, acuzat că ar fi omorât patru oameni. De mai bine de 21 de ani, se află în închisoare, timp în care a fost acuzat de șase ori pentru aceeași crimă. De fiecare dată, însă, a făcut recurs și a câștigat. Echipa de la American Public Media demontează piesă cu piesă cazul ăsta și, odată cu el, felul în care funcționează sistemul de justiție american. Ba chiar reușește - ceea ce e absolut fabulos la podcastul ăsta - să facă niște descoperiri decisive pentru cazul lui Flowers, care în toți anii ăștia și-a susținut nevinovăția. In the Dark 2, care pentru mine e cel mai bun podcast descoperit anul ăsta, are tot ce-i trebuie: e relevant social, pune umărul la o lume mai fair, e documentat impecabil și în același timp plin de emoție, e construit ca la carte și totodată inovator. P.S. Și sezonul 1 e o mică capodoperă (a luat un Premiu Peabody și m-a făcut să plâng). (Andra Matzal)

Începeți musai cu începutul:

Where Should We Begin

Produs de Audible

Psihoterapeuta de cuplu Esther Perel vine în România weekendul ăsta, să vorbească la festivalul Unfinished despre ceea ce tot spune prin interviuri, cărți, precum și-n podcastul ăsta. Despre iubire și (in)fidelitate, pe care le-ar vrea redefinite ca să se potrivească vremurilor în care trăim. Despre dependență de sex, pornografie, intimitate și frică de; despre ce mai înseamnă să fii un partener loial în 2018 și despre cum căsnicia modernă, indiferent dacă e sau nu cu patalama, e o struțocămilă sortită cam din definiție eșecului. Azi vrem de la omul care doarme pe perna alăturată să ne cunoască și să ne ofere confort, dar și să ne incite și excite, zice Perel. Or, asta-i o sarcină cam mare pentru orice ființă umană – de la care ne așteptăm să ne fie terapeut, prieten cel mai bun, partener domestic, co-administrator al unei vieți, al unei case, al unui copil sau mai mulți.

Podcastul e o privire pe furiș în „anticamera intimității”, după cum zice chiar site-ul de prezentare. E terapie de cuplu aplicată, anonimizată, cu parteneri care au acceptat să facă o singură ședință de trei ore și apoi să se difuzeze un rezumat al procesului. Sezonul trei începe luna viitoare, dar până atunci ai două sezoane întregi de ascultat. Primul episod ar putea fi chiar cel de mai jos, care e despre o relație de zece ani, super-tumultoasă. După cum îi spune chiar titlul, Poți să ai dreptate sau poți să ai o căsnicie. (Ioana Pelehatăi)

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK