Publicat pe 11 martie 2024

Le-am invitat pe câteva dintre femeile care au ieșit în stradă de 8 martie, să trimită un mesaj în viitor, către tinerele din România de peste 20 de ani. 


 

8 martie e Ziua Internațională a Femeii, însă munca pentru drepturile femeilor se face zi de zi, cu mult efort, în speranța că fiecare contribuție va modela o societate care să le respecte în mod profund. 

Colectiva feministă „Mulțumesc pentru Flori” știe asta și, deja de ani buni, luptă pentru ca problemele de care se lovesc sistematic femeile să fie auzite și rezolvate. 

Le-am rugat pe câteva dintre persoanele care au răspuns invitației lansate anul acesta de Colectivă, de a ieși în stradă pe 8 martie, împotriva mai multor forme de violență și discriminare, să le transmită un mesaj femeilor din România de peste două decenii. Un îndemn la solidaritate între generații diferite, strecurat într-o capsulă a timpului.

Au contribuit la acest material: Lavinia Cioacă (București), Teona Tofan & Daniela Calalb (Iași), Cristina Beligăr (Cluj). 

Iași. Beatrice, 23 de ani: „Vă doresc să aveți grijă de voi, să faceți alegerile corecte. În principiu, să fie totul despre voi. Să vă protejați.”
Iași. Maria, 20 de ani „Le doresc femeilor să-și trăiască viața cum își doresc și în modul lor unic. Să continue să își facă vocea auzită.”
Iași. Nicolina, 21 de ani: „Doresc tuturor femeilor să fie, în primul rând, fericite. În al doilea rând, să nu le fie frică să vorbească despre problemele cu care se confruntă zi de zi.”
Iași. Narc, 20 de ani: „Le doresc femeilor din viitor libertate asupra corpurilor lor 100%. Siguranță peste tot pe stradă, în casă, indiferent cu cine trăiesc sau ce background au.”
Iași. Sabina, 20 de ani: „Să aibă încredere în ele, să știe că sunt capabile să facă orice își propun, indiferent de cât de greu e drumul sau oricât de multe dezavantaje au.”
București. Oana, 29 de ani: „Cred că este important să înțelegem că mii de ani de opresiune nu vor dispărea rapid. Din păcate, oricât de mult ne-am dori schimbarea acum, este important ca ele să țină minte că este o luptă lungă. Chiar dacă simți că nu e despre tine lupta, chiar dacă simți că nu ești tu o victimă, poți deveni o victimă în orice moment. E important să fii alături de oricare femeie din viața ta, indiferent de backgroundul ei și să ajuți pe oricine să se ridice, dacă nu la nivelul tău, mai sus decât tine. Simt, din păcate, că, deși există mult misoginism din partea guvernului și a bărbaților, există foarte mult misoginism și din partea femeilor și pentru mine asta este cea mai mare problemă. Dacă noi nu suntem alături una de cealaltă și nu ne ajutăm una pe cealaltă, nu va exista niciun motiv pentru care altcineva să ne ajute.”
București. Cristina, 34 de ani: „Mi-aș dori ca tinerele de peste 20 de ani să fie fete libere, să își poată exprima personalitatea și să fie o lume liberă de violență.”
București. Carmen, 38 de ani: „Suntem aici pentru ca voi să fiți mai libere decât am fost noi.”
București. Dana, 46 de ani: „Cred că e important să le zic că fiecare gând pe care îl au, orice idee pe care o au, să și-o susțină, să meargă cu ea mai departe și sigur vor găsi oameni care să creadă în ideile lor. Și lumea va fi mai bună.”
București. Oana, 35 de ani: „Cred că trebuie să ne uităm în trecut, să realizăm ce au făcut femeile din trecut, să redescoperim lucrurile care au fost ascunse de către istorie și să redescoperim adevărata valoare a femeilor. Sunt atâtea invenții care au fost ale femeilor și apoi au fost luate de către bărbați, că nu toată lumea era bazată ca soțul lui Marie Curie. Și cred că trebuie să învățăm lecțiile trecutului pentru a privi spre viitor. Cred că e cel mai important. Asta poate și din perspectiva mea, care am stat și am studiat istoria, dar cred că e cel mai important.”
București. Laura, 25 de ani: „Existați sine qua non, existați fără contract social, trăiți în libertatea și potențialitatea vieții și iubiți-vă corpul. Corpul este casa voastră.”
București. Izabela, 21 de ani: „Libertatea stă în mâinile noastre.”
Cluj. Pati, 29 de ani: „Atât acum, cât și în viitor, este important să vorbești despre munca femeilor. Fie că lucrezi în învățământ, în sănătate, sau în salubritate, este la fel de important să vorbești despre munca ta, despre drepturile tale. Sunt și vor fi foarte multe lupte care ne conectează, trebuie doar ca fiecare să își găsească acea cauză care o reprezintă. Că lupți împotriva sexismului, sau a sistemelor economice care ne îngreunează viețile, va exista întotdeauna un țel în jurul căruia să ne solidarizăm”.
Cluj. Anett, 26 de ani: „Oricărei tinere de vârsta mea i-aș transmite să citească mai multe despre semnificația zilei de 8 Martie și ce a însemnat această zi în lupta pentru emanciparea femeilor. Totul a început cu un vis de eliberare manifestat la începutul anului 1900, în timp ce astăzi, în cele mai bune cazuri, este o zi în care primim flori și ciocolată, uitând de fapt adevărata semnificație, uitând că una din trei femei din țara asta este agresată fizic sau sexual până la vârsta de 30 de ani. Le-aș transmite tinerelor din ziua de astăzi să confere propria lor semnificație Zilei Femeii, să fie solidare cu femeile care luptă pentru o cauză și în care se regăsesc, oricare ar fie ea”.
Cluj. Ruth, 43 de ani: „Mă gândesc acum la nepoatele mele care au 14 ani, sau la voluntarele organizației noastre, Queer Sisterhood, care au 20 de ani. E o lume injustă și e complet legitim să ai furie. În același timp, văd foarte multe tinere care se adaptează cerințelor sau presiunilor heteronormative, sexiste sau misogine, crezând că responsabilitatea lor e să zâmbească pe stradă, sau să fie fete “cuminți”, care nu fac scandal și care nu scandează împotriva sistemului. Le-aș transmite acestor tinere că este perfect în regulă să facă gălăgie, să nu se conformeze. Fă gălăgie pentru drepturile femeilor, asumă-ți o poziție nonconformistă în societate, acesta este mesajul meu.”
Cluj. Elisabeth, 22 de ani: „Solidarizați-vă, fiți conștiente de drepturile voastre, informați-vă, citiți mai mult. Fiți unite în comunitate și luptați pentru o cauză comună. E din ce în ce mai greu să fim solidari unii cu ceilalți, nu ne mai ascultăm, nu mai vorbim transparent despre lucrurile care ne dor. Orice schimbare stă în puterea colectivă, în forța intelectuală și socială pe care o are un grup. De aceea, aș recomanda oricui o aprofundare a domeniului intersecționalității. Acest domeniu ne-ar aduce pe toți împreună la o masă de dezbatere unde am putea înțelege mai bine punctele de plecare are inegalității sociale”.
Cluj. Maria, 29 de ani: „Pentru fetele de astăzi și cele care nu se încadrează niciunei norme, le spun să continue să lupte. Trebuie să continuăm să mergem înainte, în toate direcțiile, împreună. Nu putem să ne pierdem speranța, chiar dacă rezultatul nu va fi imediat. Există un citat faimos al scriitoarei de Science-Fiction, Ursula K. Le Guin: „Trăim în capitalism. Puterea lui pare inevitabilă. La fel și dreptul divin al regilor. Orice putere umană poate fi rezistată și schimbată de ființele umane. Rezistența și schimbarea încep adesea în artă, și foarte adesea în arta noastră, arta cuvintelor”. Putem lupta pentru această speranță. Deși războaiele și schimbările climatice fac ca totul să pară foarte sumbru, merită să clădim cu generațiile de astăzi cât mai multe rețele de solidaritate între noi. Doar așa lumea va fi cum ne dorim”.