Seria Noii cititori, coordonată de scriitoarea Adina Rosetti și ilustrată de Oana Ispir, aduce lună de lună recenzii la cărți pentru copii, scrise de copii. În fiecare lună copiii citesc o carte, o comentează împreună și apoi scriu propria recenzie, totul sub îngrijirea Adinei, care vine de fiecare dată și cu extra context.
Tinerii sunt împărțiți în trei grupe, după vârste: 10-12 ani, 12-13 ani și 14+ ani. Luna asta, grupă mică descoperă că sunt mai multe feluri de magie.
Seria Noii cititori este susținută de editura Arthur.
Unde a mai rămas magia, ne întrebăm noi, adulții, tot mai des, zilele astea, așa că n-ar fi rău să-i ascultăm pe copii, explicându-ne cu naturalețe că binele e în fiecare dintre noi și asta în sine e ceva miraculos. De data asta, pe mine m-au impresionat mult încheierile textelor lor, pline de candoare și speranță, pornind de la o carte despre care nu știam mare lucru când am ales-o. Circul Mirandus este debutul tinerei autoare americane Cassie Beasley, apărut la noi la Editura Arthur, în traducerea Iuliei Arsintescu, cu ilustrații de Diana Sudyka. E o poveste frumoasă și sensibilă, cu un început mai lent care necesită puțină răbdare din partea cititorului, răbdare pe care micii cronicari și-au găsit-o și nu le-a părut rău, căci finalul le-a răsplătit-o din plin. Cu recenziile lor ne pregătim de finalul acestei serii Noii cititori, începută în 2023, dar știm deja că poveștile nu se sfârșesc niciodată...
Circul Mirandus

🔳 🔳 🔳
Trebuie să vă mărturisesc că, după ce am terminat de citit seria Harry Potter, au fost foarte puține cărți care să mi se pară interesante și pe care să le pot asemui volumelor scrise de J. K. Rowling. Cu toate acestea, am fost bucuros să constat că Circul Mirandus de Cassie Beasley se numără printre acele puține cărți, căci am terminat de citit cele 342 de pagini ale sale mult mai repede decât m-aș fi așteptat. Deși este un roman de debut, acesta este o carte bine scrisă, ieșind astfel la iveală talentul și priceperea autoarei, ce reușește să descrie magia cu foarte mare ușurință.
Circul Mirandus este o carte de-a dreptul magică, în care autoarea americană descrie sentimentele și întâmplările pe care le trăiește Micah, un băiat orfan în vârstă de 11 ani, care ar face orice i-ar sta în putință ca să își salveze de la moarte bunicul bolnav. El își dorea să mai poată auzi poveștile despre Circul Mirandus pe care i le spunea bunicul, să meargă și el la circ, așa cum o făcuse bunicul Ephraim în copilărie. Nu pentru el voia, ci pentru Ephraim, căci, după spusele bunicului său, Jonglerul cu Lumini îi promisese acestuia un miracol, iar acest miracol ar putea permite ca bunicul să trăiască. Să poată petrece mai mult timp împreună. Să poată merge împreună la Circul Mirandus. Să nu mai fie nevoit să locuiască cu îngrozitoarea mătușă Gertrudis. Așadar, descoperim că băiatul era fascinat de poveștile bunicului și de circ, năzuind că Jonglerul cu Lumini îl va salva pe Ephraim, doar „trebuie să crezi cu adevărat în magie ca să ai parte de ea!”
Cei care spun că magia nu există greșesc, iar această carte o dovedește. Magia nu înseamnă neapărat o vrajă sau o putere supranaturală. Pentru mine, magia e pretutindeni; fiecare dintre noi este magic în felul său, cu toate că nu toți și-o dobândesc sau exprimă. În opinia mea, lucrurile magice sunt acele lucruri care par de necrezut, ireale, precum peisajele neasemuit de frumoase. Magia înseamnă faptele bune săvârșite de cineva sau timpul petrecut în familie. Magia poate fi exprimată sub o mulțime de forme și fiecare o poate percepe în felul său.
M-am întrebat deseori, după ce am terminat de citit această carte: ce miracol i-aș putea cere Jonglerului cu Lumini, dacă aș fi în locul lui Ephraim? Ei bine, eu i-aș cere să facă un miracol să nu mai existe războaie în lume. Și când spun războaie, mă refer la toate tipurile de război, fie el fizic, ideologic sau cibernetic. Noi, oamenii, avem din plin capacitatea de a purta discuții diplomatice unii cu ceilalți, pentru a rezolva neînțelegerile dintre noi, cu toate că tot mai des vedem la unii semeni lăcomie și sete de putere.
Dar cine știe, poate dacă voi ajunge vreodată la Circul Mirandus... (Sebastian Ionescu, 12 ani, Balotești)
🔳 🔳 🔳
Mi s-a părut că Circul Mirandus este o carte minunată, plină de veselie, haos, întâmplări neașteptate, prietenie și magie. Mi-a plăcut mult imaginea misterioasă, dar și plină de râsete, a Circului. Povestea m-a pasionat profund și m-a emoționat relația frumoasă legată cu „un nod” care îi cuprinde pe Ephraim și Micah. Trebuie să recunosc că nu mă așteptăm să fie așa splendidă cartea și trag nădejde ca autoarea să mai publice încă una – sper eu – la fel de pasionantă și emoționantă.
Nu mă așteptam nici ca Micah și Jenny să devină atât de buni, prieteni, cu o dragoste pe care o împart amândoi pentru Circul magic. Personalitățile lor sunt total diferite, dar se completează unul pe celălalt. Jenny-cea-cu-nasul-în-cărți este scoasă afară de Micah-cel care-visează-cu-ochii-deschiși. Mă bucur că, grație lui Cintizy, cei doi vor mai putea comunica. Mi-ar fi plăcut ca, în final, să vină și Jenny cu Micah la Circul Mirandus. Dacă ajungeau până în Arizona, aș fi vrut ca mătușa Gertrudis să fie mai politicoasă cu Micah.
În cazul în care eu aș avea o putere magică, mi-ar plăcea să pot fi invizibilă, căci aș putea să fac multe lucruri fără să mă vadă nimeni. M-aș distra cu prietenii mei, dar presupun că, cu o asemenea putere, nu m-aș putea abține să creez și nițeluș... haos. (Cella Ponta, 12 ani, București)
🔳 🔳 🔳
Speranță! Circul Mirandus este una dintre acele cărți care te poartă prin diverse stări – te plictisești, ești curios, tremuri de nerăbdare, speri. Însă, fără să conștientizezi, te trezești la finalul cărții că ești mai optimist, plin de speranță. E un efect al aventurilor magice prin care trece Micah, care descoperă o forță ce îl alimentează cu încredere, veselie și credință.
Deși începutul mi s-a părut dificil de parcurs (prefer cărțile care intră direct în intrigă), am simțit ulterior că a fost necesar pentru a simți atmosfera generală și că am parcurs o lectură cu sens.
Fiecare personaj are o poveste proprie, încărcată de sentimente puternice. Sunt mijloace perfecte de a transmite valori puternice și mereu actuale, precum prietenia, credința, curajul, iubirea, altruismul. Jenny Mendoza impresionează cititorii prin dedicare, bunicul Ephraim e un altruist contagios, mătușa Gertrudis devine exemplu al autodepășirii și al ieșirii din gândirea-închisoare.
Cartea te îndeamnă să te gândești la bunici și la bucuria care le luminează ochii când își văd nepoții, te învață să îți descoperi puterea prin încredere și un strop de magie (pe care toți o avem). Finalul deschis lasă loc altor povești, cititorul fiind părtaș al continuării aventurii.
Recomand cartea tuturor celor care nu cred în magie, încă. O recomand și celor care-și născocesc povești năzdrăvane, cu care intră în lumea viselor. E pentru cititorii în căutare de inspirație, de putere, de exemple.
Și pentru că fiecare filă a unei cărți dezlănțuie în lumea noastră fire nevăzute de magie, și romanul acesta a permis magiei să ne cuprindă prin exemplele de viață oferite, prin călătoria spre găsirea credinței. Așadar, pentru mine magia înseamnă puterea de a ajuta, putere ce îi face pe oameni să se protejeze unii pe alții prin răspândirea bunătății, compasiunii, speranței. Cred că fiecare dintre noi e magic, fiind nevoie doar să ne dezvăluim adevărata putere. (Sara Sima, 11 ani, Piatra Neamț)
🔳 🔳 🔳
Am citit Circul Mirandus de Cassie Beasley și pot spune că am avut parte de o lectură ambivalentă. Pentru o perioadă considerabilă de timp (cam de pe la începutul cărții) mi se părea că șirul acțiunilor era previzibil, ceea ce îl făcea puțin mai plictisitor, așadar mi-a luat mai mult timp să citesc întreaga carte. Începeam să cred că nimic nu se va schimba și cartea a fost puțin nereușită, deși pe durata citirii am fost satisfăcut și de câteva paragrafe care descriau interacțiunile dintre protagoniști. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că, în timpul acțiunilor, mă simțeam de parcă asistam la fapte (și chiar voiam să intru și eu în povestire!), mai ales în anumite momente tensionate care, fără să știu, urmau să schimbe cu totul cursul întregii povești.
Finalul m-a făcut cel mai mult să-mi doresc să citesc și continuarea numită The bootlace magician. Deși până acum nu am găsit-o decât în engleză, cred că ar merita, pentru că sunt curios ce se întâmplă în continuare. Mi-am dat seama că există foarte mult potențial pentru partea a doua, și m-am bucurat foarte tare să aflu că deja a fost publicată, pentru că în multe ale cazuri de acest fel, continuarea unor cărți nemaipomenite lipsește.
Până la urma, mi-a plăcut lectura și a compensat complet începutul greu, de care păream să nu mai scap… Recomand acest titlu oricărui cititor amator de fantasy și pot sa confirm că la final veți lua în considerare și partea a doua.
Pentru mine, magia înseamnă tot ce ne înconjoară. Mereu am simțit-o când se întâmpla ceva inexplicabil, precum o viziune sau un pui de găină ieșind din oul lui. Nimeni nu poate explica cum așa ceva este posibil, și totuși se întâmplă! (Andrei Gogioiu, 13 ani, Târgoviște)
🔳 🔳 🔳
Circul Mirandus este o carte magică, dar nu în sensul obișnuit al cuvântului. Este o poveste despre magie, dar și despre limitele ei. Deși circul e plin de minuni – oameni care pot face să apară o balenă pe un deget sau vântul care transformă o sfoară într-un mesaj – moartea tot nu poate fi oprită. Asta face ca povestea să fie profundă și emoționantă.
Mi-a plăcut faptul că povestea se desfășoară atât în trecut, cât și în prezent. Un băiat, Micah, trăiește alături de bunicul său bolnav, care îi spune povești din copilărie despre un circ nemuritor. Când cei doi primesc un mesaj magic de la Circul Mirandus – adus de o papagaliță vorbitoare, Chintzy – aventura începe cu adevărat.
Micah își dorește din tot sufletul ca bunicul să trăiască, dar învață că magia adevărată nu e despre nemurire, ci despre speranță și curaj. Mi-a plăcut mult cum ajunge la circ împreună cu prietena sa Jenny, iar relația lor este sinceră și frumoasă – se sprijină reciproc, chiar dacă nu înțeleg totul.
Un mesaj important al cărții este: nu îți dori prea mult doar un singur lucru. Magia nu oferă totul, dar deschide uși neașteptate celor care cred cu adevărat. (Dumitru Ungureanu, 10 ani, București)
