Tanya Shelepko, regizoare de teatru din Kyiv, e una dintre cei șase artiști ucraineni invitați în cadrul expoziției AICI.ACUM de la Rezidența BRD Scena9. Deși Tanya a rămas în capitala țării vecine, adăpostită într-un subsol alături de o trupă de performeri cu care a montat spectacole transmise online în timpul războiului început pe 24 februarie, ea este prezentă în expoziția care mai poate fi vizitată până pe 9 mai.
Despre propria practica artistică, regizoarea spune:
Ca reprezentantă a artelor spectacolului, mă aflu mereu în căutarea de idei și forme noi. Cel mai mult mă interesează teatrul absurdului în reprezentarea sa clasică - ca atare, dramaturgul meu preferat e Harold Pinter. Dintre textele sale, am pus deja în scenă The Birthday Party (2018), Ashes to Ashes (2020), iar acum The New World Order (2022). The Birthday Party a fost un soi de reconceptualizare a războiului din Donbas, din perspectiva ideii de invazie și amenințare. Ashes to Ashes tratează subiectele genocidului, Holocaustului, Cernobîlului și foametei, prin maniera în care se reflectă aceste episoade tragice din istoria ucraineană și mondială asupra vieții unui cuplu din zilele noastre.
The New World Order este chintesența a tot ce e absurd și lipsit de sens în violența asupra vieții și simțului comun. Îmi place să montez într-o cheie rezervată, nu fățișă, abordând o problemă la mai multe niveluri și dimensiuni. Pentru mine, arta a fost întotdeauna o formă de evadare. Cu toate astea, acum înțeleg: arta nu e evadare, e o declarație, o profeție, e nașterea de noi sensuri în mijlocul distrugerii.
Ceea ce am primit eu din 24 februarie 2022 încoace nu constă în forme sau idei noi, ci într-un context nou pentru viața și arta mea. Contextul violenței și al distrugerii, care caută să dezumanizeze - și acestuia trebuie să ne opunem acum, mai mult ca niciodată.
Dincolo de instalația din expoziția fizică de la Rezidența BRD Scena9, prezența Tanyei e marcată și prin mesajul video de mai jos, în care artista vorbește publicului din România și de pretutindeni despre importanța de a rămâne om și despre ce îi rămâne de făcut unui artist în vremuri de război.
Desfășurată sub motto-ul The artists are present, expoziția-manifest AICI.ACUM reunește creatori din trei domenii diferite (muzică, cinema și arte vizuale), la invitația a trei curatori activi în România: Micleușanu M. (muzică), Călin Boto (cinema) și Michele Bressan (arte ale spectacolului).
„Nu avem cum să rămânem indiferenți la războiul din Ucraina, iar ca spațiu cultural ne putem afirma și întări poziția doar prin artă. Împreună cu cei trei curatori invitați am decis să transformăm momentul AICI.ACUM într-un manifest realizat cu participarea a șase artiști ucraineni. Contextul momentului AICI.ACUM anulează importanța expunerii, a expoziției construite pe criterii estetice, și impune necesitatea dialogului, comunicarea și transmiterea unui mesaj comun al comunității artistice”, spune Suzana Dan, manager al Rezidenței BRD Scena9.