Arte / Tehnologie

Transformă-ți sufrageria în galerie de artă, în câțiva pași ușori

De Scena 9 / Conținut sponsorizat

Publicat pe 23 noiembrie 2021

Lucrările a 20 de artiști români sunt gata să fie înrămate la tine acasă, în cadrul campaniei Living Room Art Show.

Unde-i locul unei opere de artă? Dacă închidem ochii și ne imaginăm spațiul din jurul unei lucrări importante, o să vedem într-o clipă fie peretele impecabil al unei galerii de artă sau al unui muzeu, fie salonul unui multimilionar. 

E un reflex normal: arta a fost multă vreme o preocupare a elitelor intelectuale și a oamenilor cu bani, care au încercat să-i descoasă împreună înțelesurile cu un pahar de vin în mână și degetul mic în aer și să-i pună un preț. După ce-au ascultat de sfaturile evaluatorilor bine plătiți, colecționarii s-au înghesuit la licitații și și-au ascuns câte o nouă „pradă” departe de ochii curioșilor din popor.

Între timp însă, Andy Warhol a pictat o cutie cu supă, Banksy și-a lipit stencilurile de ziduri anonime, iar arta a coborât printre oamenii de rând. Acum, tehnologia face pasul următor și-ți permite să-ți transformi sufrageria în propria galerie de artă. 

Samsung Electronics România a creat The Frame, un televizor care se transformă în operă de artă atunci când e închis. Magazinul digital de artă al The Frame include peste 1.400 de opere de artă, de la peste 600 de artiști din 42 de țări. O parte dintre lucrări sunt expuse la muzee precum Luvru din Paris, Prado din Madrid, Albertina din Viena, Tate Modern din Londra, Van Gogh din Amsterdam sau Hermitage din Sankt Petersburg.

Mai nou, artiștii români intră în această galerie selectă. Prin campania locală Living Room Art Show, realizată în parteneriat cu One Night Gallery, Samsung invită oamenii să expună în propria casă lucrările a 10 artiști români. 

Cei care dețin un televizor The Frame vor avea acces gratuit, timp de 6 luni, la 20 de opere de artă românească contemporană. Printre artiștii selectați în cadrul campaniei se numără Alina Marinescu, Ana Bănică, Bianca Dumitrașcu, Victor Fota, Raluca Băraru, Sandi Lazăr, Irlo, Wanda Hutira, Bianca Jelezniac și Stella Caraman.

Democrație prin tehnologie

În 2020, odată cu lansarea televizorului de lifestyle The Frame, Samsung și-a asumat un obiectiv îndrăzneț - democratizarea artei prin facilitarea accesului rapid la opere de artă remarcabile din întreaga lume, spune Simona Panait, Director de Marketing Samsung România & Bulgaria.

„Tehnologia ne pune la dispoziție instrumentele necesare pentru a accesa infinite noi posibilități. Acesta este avantajul uriaș pe care produsele și tehnologia Samsung ni-l pun la dispoziție și ar fi păcat să nu putem profita din plin de el pentru a contribui la crearea unor noi oportunități de dezvoltare și promovare la nivel cultural. Ca reprezentant oficial al Samsung Electronics România mă bucur că pot anunța și susține această nouă inițiativă pe plan local, un demers pe care Samsung România alături de One Night Gallery îl fac pentru a sprijini și promova tinerii artiști
români prin intermediul televizoarelor noastre de artă, Samsung The Frame”, a spus Simona Panait. 

Echipa One Night Gallery are rolul de curator al proiectului, unul ce-i vine mănușă dată fiind apetența pentru tehnologie, cât și succesul evenimentelor de artă pe care le-a creat de-a lungul ultimilor ani alături de cei mai relevanți artiști locali. Prin aceste „ingrediente”, One Night Gallery a reușit să aducă față în față cu arta un public mai larg, mai tânăr și cu interese diverse.  

„Tehnologia ne pune la dispoziție instrumentele necesare pentru a accesa infinite noi posibilități. Acesta este avantajul uriaș pe care produsele și tehnologia Samsung ni-l pun la dispoziție și ar fi păcat să nu putem profita din plin de el pentru a contribui la crearea unor noi oportunități de dezvoltare și promovare la nivel cultural.” — Simona Panait, Director de Marketing Samsung România & Bulgaria
 

„Ne bucurăm că One Night Gallery a fost selectată la nivel internațional să facă parte din acest acest demers artistic, inițiat de Samsung, ce aduce arta contemporană mai aproape de un public global. Aceasta vine perfect în continuarea misiunii noastre de a promova artiştii români prin intermediul tehnologiei şi de a experimenta noi medii de expunere”, arată co-fondatoarele One Night Gallery, Sorina Tocpeanu si Mădălina Ivașcu.

Din perspectiva artiștilor participanți, expunerea digitală înseamnă un boost de vizibilitate care le va aduce operele în prim plan chiar în casele oamenilor, dincolo de evenimentele de artă și expozițiile anuale.

„Proiectul facilitează întâlnirea publicului cu arta, pentru că aceasta nu presupune prezența oamenilor într-o galerie de artă sau într-o expoziție clasică. (...) Cred că orice artist își dorește ca lucrările sale să ajungă la cât mai mulți oameni și prin mijloace proprii vremurilor în care traiește. Iar eu mă bucur să fac parte din selecția de artiști pentru acest proiect, cu o lucrare care vorbește despre explorarea unor noi universuri”, spune Alina Marinescu, artist vizual și ilustrator român.

Lucrarea ei se numește „Planets Collide” și e un stop-cadru pe momentul îndrăgostirii, în care celălalt e o lume spectaculoasă și nouă, ce ne completează propriul univers. În asemenea momente tot ce-i în jur capătă parfumuri și culori intense. Nu e loc pentru teama de a descoperi, respectiv cea de a ne expune și nu ne e teamă că ne vom rătăci sau vom fi răniți. 

Cum funcționează?

În momentul în care The Frame este închis, televizorul devine o pânză digitală care poate fi personalizată, cu diverse opere de artă și fotografii. 

Senzorul de luminozitate al The Frame reglează automat luminozitatea și culoarea ecranului, în funcție de condițiile de iluminare externe și evită astfel schimbarea culorilor naturale ale operei de artă. În plus, are senzor pentru detectarea mișcării, pentru a opri afișarea în momentul în camera este goală. Pentru a se potrivi în orice spațiu, totul poate fi personalizat: de la culoarea și finisajul ramei, la suport sau cablul folosit (acesta din urmă poate fi translucid, pentru o estetică mai bună). 

Lucrările artiștilor români pot fi selectate din Art Store, galeria digitală dedicată The Frame, în secțiunea de opere curatoriate de One Night Gallery. 

Află mai multe despre campanie de aici

Ilustrație main: Alina Marinescu, „Planets Collide”

Ana Bănică, „Cin Cin"

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK