Filosofie / Tehnologie
Noaptea Filosofiei din București în cinci prelegeri
Maria Amarinei
Cum ne uităm la inteligența artificială, „sinele” sau individualismul în contemporaneitate.
Cum ne uităm la inteligența artificială, „sinele” sau individualismul în contemporaneitate.
Cum faci să ajungi din subscriber superstar? La workshop-ul Samsung Stream Your Dream ai șansa să înveți asta de la Goguci, Reddysh și Bogdan Techeș.
Îți prezentăm câteva din cele mai reușite tururi virtuale ale muzeelor lumii, alături de instrumentul ideal cu care le poți explora pe îndelete: o tabletă din noua gamă Samsung Galaxy Tab S8.
Într-o lume modernă și efervescentă, ce ai prefera să porți în buzunar: un telefon pe care trebuie să îl schimbi an de an sau un smartphone care e ca nou și după 3 ani de folosire?
Dacă ieși vineri seară la o plimbare pe Calea Victoriei din București, oprește-te la numărul 56, în fața Grand Hotel Continental.
Lucrările a 20 de artiști români sunt gata să fie înrămate la tine acasă, în cadrul campaniei Living Room Art Show.
Ce se întâmplă când dăm încrederea pe supraveghere? Am făcut un inventar al uneltelor digitale cu care ne urmărim unii pe alții și suntem, la rândul nostru, urmăriți.
Lucrările create de Saint Machine sunt aproape niște forme de viață sintetică, cu care publicul e invitat mereu să interacționeze. Am stat de vorbă cu artista despre corp, vulnerabilitate și mașini.
Facebook, după cum o spun mulți autori din „Viața pe Facebook”, este un dușman cam în aceeași măsură în care este și un prieten.
Weekendul ăsta se deschide la Rezidența BRD Scena9 The Wrong Biennale, care aduce la un loc artele & cultura digitală.
În anii '90, mulți oameni influenți au prezis un internet liber, descentralizat, care va distruge monopolurile. S-au înșelat.
Un filosof și un medic discută unele dintre cele mai complicate probleme pe care le pune pe masă transumanismul.
Un chimist premiat cu Nobel analizează câteva scenarii posibile despre viitorul inteligenței artificiale.
Internetul, așa cum l-ai cunoscut, riscă să devină un rai al cenzurii și al șarlatanilor. Uniunea Europeană vrea să pună o etichetă de preț pe link-uri și să filtreze automat tot ce postezi pe net.
Am fost într-o comună din Călărași unde un învățător pasionat de tehnologie folosește slide-ul în loc de cretă, ghidat de un ONG bucureștean.
Ce putem învăța din scandalul Cambridge Analytica despre rolul nostru în lumea digitală, care se îndepărtează din ce în ce mai mult de principiile utopice care au modelat Internetul.
Expoziția „Attempts, Failure, Trials and Errors” propune o breșă în jetul maniacal de cuvinte pe care îl proiectează asupra noastră ideologia câștigului material, dar și mesianismul științei si tehnicii.
Ce se întâmplă atunci când, vrăjiţi de ecrane şi epuizaţi de muncă, ne pierdem reactivitatea? Efectele sunt deprimante, dar invitaţia pe care ne-o lansează spectacolul „via negativa” este incitantă.
Noul film al lui Haneke e ca un cocktail tranchilizant pentru înalta societate: sec și auto-suficient.
În cartea „Ame matematice de distrugere”, Cathy O'Neil arată ce se întâmplă când unele dintre cele mai importante decizii pentru viețile noastre sunt luate de mașini.
În timp ce viitorul distopic pare din ce în ce mai plauzibil, 5 artiști și cercetători invitați la Liminal Talks vorbesc despre tehnologii și posibilitatea de a le folosi pentru o viață mai bună.
După smartphone-uri vor mai sosi tehnologii care să ne zdruncine lumea la fel de puternic, iar Jenna Pirog - Virtual Reality (VR) Editor la New York Times - le așteaptă cu nerăbdare.
Crocodile Power, doi dintre cei mai buni artiști tineri din Rusia, caută să afle cum se schimbă viața dinăuntrul nostru într-o lume a tehnologiei atotputernice.
Măsurăm iubirea în like-uri pe facebook, ne customizăm afectele după emoticoanele disponibile, facem artă în regim copy-paste.
Câtă emoție și câtă rațiune încap în lumile non-umane? La ce e bună agresivitatea și ce forme capătă ea în societățile noastre?
Un porc își găsește tradiționalul sfârșit în al șaptelea text al seriei „Scriitori și animale”, scris de Mihai Duțescu.
Dacă animalele sunt ca pietrele, atunci le putem arunca într-un morman pe care putem călca. Dacă totuși nu sunt, atunci ne aflăm în fața unei dileme morale serioase.
Medicul veterinar care a fondat Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice din apropierea Bucureștiului vorbește despre munca lor și despre cum nu mereu e recomandat să ne credem salvatorii animalelor.
Timp de aproape un an am lucrat la o serie video-documentară despre relațiile noastre cu animalele. M-a interesat să aflu cât loc ocupă animalele în viața noastră, ce roluri le-am alocat, care e impactul civilizației sapiens asupra lor și cum putem reclădi legăturile bazate pe respect dintre noi și restul animalelor non-umane.