Audio / Natură

„Natural”. O călătorie audio despre relația fragilă cu natura

De Cosmin Postolache, Ioana Cîrlig

Publicat pe 20 septembrie 2021

Natural este o călătorie audio prin rezervații din România, în care vrem să aflăm de ce relația dintre oameni și natură a ajuns așa de fragilă. De ce avem nevoie de zone unde natura e protejată de lege și de ce ar trebui să ne pese de ele? De ce e interzis să calci peste niște ierburi care la prima vedere par banale? Și la ce servesc atâtea specii cu care împărțim planeta?

Călătoria noastră a pornit din încercarea de a înțelege ce se întâmplă cu natura în zilele noastre, din perspectiva unor locuri familiare din România – ecosisteme locale ca Delta Dunării, Munții Măcinului și alte arii naționale protejate, în contextul crizei climatice. 

De ce trebuie să ne pese de biodiversitate? De ce contează că se pierd din natură o ferigă, o garofiță, o orhidee sau o plantă de apă pe care abia o putem vedea cu ochiul liber? 

Cele mai noi cercetări spun că dispar specii de plante într-un ritm de 500 de ori mai rapid decât ritmul considerat natural. Plantele purifică aerul și apa, reglează clima și calitatea solului, fixează pământul, sunt medicament, hrană, haină și casă pentru noi și pentru toate celelalte specii. Totul e conectat, iar conexiunile astea nevăzute nasc procesele necesare vieții pe Pământ, așa cum o înțelegem astăzi.

Am stat de vorbă cu: Iulia Maranda & Costin Enache (ecologi), Viorel Roșca (directorul Parcului Național Munții Măcinului), Bogdan Mihalache (peisagist, Asociația Parculului Natural Văcărești), Levente Dósa (directorul Asociației Pro Szent Ana, Rezervația Naturală Tinovul Mohoș), Mihai Bobocea (naturalist amator).

Producție & muzică: Cosmin Postolache
Documentare & Coordonare proiect: Ioana Cîrlig, Centrul de Fotografie Documentară
Editare text: Andra Matzal
Mixaj: Marco Marinescu @ Norhart Sound Studio
Mulțumiri: Andrei Becheru
Grafică: Wanda Hutira

Cosmin Postolache este compozitor și producător audio. Dintre podcasturile la care a lucrat de-a lungul timpului, puteți asculta Revoluția copiilor, un documentar despre Revoluția din 1989, așa cum și-o amintesc oameni care atunci erau copii, și De ce dăm șpagă?, o investigație jurnalistică sdespre rolul mitei în sistemul medical românesc. Îl găsiți aici.

Ioana Cîrlig e fotografă și editoare foto a publicației Scena9. În 2016 a co-fondat Centrul de Fotografie Documentară. Lucrează la proiecte pe termen lung, îi place granița dintre fotografia documentară și cea artistică, și nu poate sta locului prea mult timp. O găsiți aici

Natural poate fi ascultat și pe SpotifyApple PodcastsAnchor Fm și alte aplicații. 

→ Explorează galeria foto a proiectului 

→  Află povestea din spatele proiectului

20 septembrie 2021, Publicat în Audio /

Text de

  • Cosmin PostolacheCosmin Postolache

    Experimentează până unde duce sunetul, de la compoziții clasice, la beat-uri electronice. 

  • Ioana CîrligIoana Cîrlig

    Fotografă & Editor foto. Niciodată prea mult timp în același loc. O găsiți aici.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK