Special / Savantgarde

Savantgarde: Muntele Patos, apocalipsa climatică și comoara din tomberon

De Scena9

Publicat pe 13 septembrie 2019

Savantgarde.ro e blogul unde sociologul și jurnalistul Marius Cosmeanu adună în fiecare săptămână cele mai relevante idei și evenimente legate de știință și tehnologie, pe care apoi le trimite spre căsuțele noastre poștale, într-un digest la care vă încurajăm să vă abonați aici. În fiecare zi de vineri, găsiți pe Scena9 trei dintre recomandări din acest digest, numai bune de citit & gândit în weekend. În selecția de azi vă întâlniți, printre altele, cu scriitorul Jonathan Franzen, cu care am stat de vorbă anul trecut la Scena9. 

MUNTELE PATOS // În fiecare secundă, pe planetă se cumpără 1 milion de sticle din plastic. În fiecare secundă! Asta înseamnă 1,3 miliarde de peturi pe zi, 40 de miliarde de peturi pe lună, 480 de miliarde de peturi pe an și 4 triliarde de peturi în ultimul deceniu. Cam ce înseamnă mormanul acesta vizual? E mai greu de imaginat, așa că doi graphic designeri de la Reuters au încercat să ne ajute. Seria de grafice o puteți vedea aici.

SFÂRȘITUL E AICI // Ce-ar fi să încetăm a ne mai preface? Apocalipsa climatică e pe drum și, pentru a fi pregătiți, e bine să acceptăm că nu-i putem face față, scrie Jonathan Franzen, într-un comentariu nu tocmai confortabil, în The New Yorker

COMORILE TOMBEROANELOR // Timp de 34 de ani, Nelson Molina, angajat al serviciului de salubritate din New York, a strâns lucruri de prin gunoaie, pe traseul său zilnic din East Harlem. Cu totul, vreo 45 000 de obiecte, toate catalogate și aranjate fain-frumos în garajul său. Un „muzeu” care așteaptă să găsească un spațiu adecvat pentru a fi deschis publicului. Și un profil superb de Nicolas Heller.

Savantgarde este un blog și un smart digest săptămânal de știință și tehnologie, dar nu numai. 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK