Publicat pe 11 octombrie 2021

N-a venit doar toamna, una ca oricare alta, ci o toamnă dificilă, pandemică însutit, în care rata de infectare cu COVID face ravagii peste tot prin țară. Cu toate astea, cultura și artele se chinuie cu încăpățânare să subziste (cât or mai putea). Din calendarul săptămânii în curs, am ales o expoziție a celor mai tineri artiști vizuali, două întâlniri cu scriitoare, un muzeu inedit și vremelnic, plus un spectacol de teatru educațional despre ce-nseamnă „feminin”.

 


Diploma 2021, Combinatul Fondului Plastic, București, până duminică, 17 octombrie

Această ediție aduce 90 de lucrări de diplomă din 16 specializări diferite, 10 zile de creativitate, într-o destinație-reper pentru arta contemporană. Lucrările sunt semnate de absolvenți ai facultăților vocațional-creative din România, arte vizuale, arte decorative, arhitectură și design, selectate de către un board creativ, format din peste 40 de galeriști, artiști, manageri culturali, arhitecți, designeri, curatori și antreprenori în industriile creative. (Vlad)

Seară de lectură cu Pavla Horáková, luni, 11 octombrie, ora 19.00, Centrul Ceh București

Pavla Horáková - scriitoare, traducătoare și jurnalistă cehă - vine la București pentru a-și prezenta romanul O teorie a ciudățeniei, tradus de Helliana Ianculescu, apărut la editura Casa Cărții de Știință. Ea este autoarea unei trilogii de cărți  polițiste pentru adolescenți și traducătoarea  a peste 20 de romane, printre care unele de Bellow, Vonnegut, Iain Banks ș.a. (Ionuț)

Spectacolul de teatru GEN, ROZ, Centrul de Teatru Educațional Replika, București, sâmbătă, 16 octombrie - duminică, 17 octombrie, de la orele 19:00

Săptămâna asta mergem la teatru cât mai putem. Sâmbătă și duminică, la Centrul de Teatru Educațional Replika, are loc un spectacol care-și propune să dezvelească poveștile genului feminin, una câte una. Unele transmise în familie, din generație în generație, altele preluate din mediul social în care creștem, narațiunile pe care le învățăm despre identitatea de gen ne modelează profund existența. Iar ca să devenim conștiente și conștienți de ele și să ne cunoaștem un pic mai bine, trebuie să le privim în față. Pentru spectacol, trebuie să-ți faci o rezervare pe mail la: centrulreplika@gmail.com sau să suni la: 0732.101 860 / 0787.714 551. (Venera)

Conferința „Politicile dorinței" - Zilele Sofia Nădejde ediția a IV-a, online, transmisă live din Sala Atelier a UNATC „I.L. Caragiale”, joi, 14 octombrie, de la orele 18 la 20

Conferința susținută de scriitoarea Laura T. Ilea, lector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, atinge un subiect delicat oricând în contemporaneitate, dar cu atât mai mult în scenariul excepțional (însă pe termen încă nedeterminat) al unei pandemii. Conferențiara anunță că va vorbi despre „modalitățile prin care politicile dorinței se pot propaga în rețeaua complexă a peisajului contemporan. Politicile dorinței sunt o alternativă la politica statisticilor, a codului, a reducționismului medical care transformă corpul uman-social într-o cantitate neglijabilă”. Dacă vrei să participi, poți să-ți rezervi un loc gratis aici. (Ioana)

Muzeu pop-up Generația Millennials, ediția 1, Iulius Mall Iași, până duminică, 17 octombrie

Se zice despre noi, milenialii, că suntem generația poate cea mai preocupată de sine. Așa că nu vine ca nicio surpriză că deja ne muzeificăm afinitățile, preocupările și reperele culturale. În mod aproape ironic, într-un mall din Iași poți să vizitezi un muzeu pop-up al muzicii, jocurilor, desenelor animate și obiectelor care te-au format, dacă ești din ultima generație „cu cheia la gât”. De la tetris și Pac-Man la Michael Jackson, Backstreet Boys și Cartoon Network le găsești pe toate acolo. Aviz nostalgicilor. (Ioana)


Fotografie principală via Premiile „Sofia Nădejde”/fb