Muzică

Cele mai bune albume din 2017 (1)

De Matei Bărbulescu

Publicat pe 12 decembrie 2017

Anul acesta, artiștii mei preferați s-au concentrat mai mult pe mesaje politice (LCD Soundsystem, Eminem, Jay-Z, Kendrick Lamar), probabil din cauza/datorită lui Trump, dar și pe propria persoană (Björk, Tyler, the Creator, Beck). Adică și-au analizat gândurile și greșelile din trecut și-au privit spre viitor ca niște oameni noi și maturi. Ți-am pregătit un top al celor mai bune albume lansate în 2k17. Săptămâna asta, locurile 10-6:

10. Tyler, The Creator - Flower Boy

Cel de-al treilea album al flegmaticului american ne arată latura lui nemaivăzută: Flower Boy e vulnerabil, singuratic și nesigur pe el. Instrumentalul este atent lucrat, pe alocuri sună a jazz, pe alocuri sună a grime. Când am ascultat versurile („How many cars can I buy 'til I run out of drive? How much drive can I have 'til I run out of road? How much road can they pave 'til I run out of land? How much land can there be until I run in the ocean?”), m-am simțit ca și cum rapperul este la o sesiune de terapie, iar noi, publicul, suntem terapeutul. Pare că Tyler regretă greșelile făcute în trecut și că s-a maturizat.

Ascultă-l când te îmbeți singur(ă).

3/5★

9. The National - Sleep Well Beast

Trupa The National cântă de aproape douăzeci de ani, iar penultimul lor album, Trouble Will Find Me, mi s-a părut cam banal și fără culoare. Așa că m-am bucurat când am ascultat Sleep Well Beast și-am descoperit o atmosferă melancolică de voie bună, cu sunete de muzică electronică care aduc un suflu nou trupei. Calm și tupeist, meditativ și sălbatic, familiar și surprinzător, cel de-al șaptelea album al americanilor este fix motivul pentru care să asculți The National, dacă nu o faci deja.

Ascultă-l când te plimbi cu bicicleta.

3.2/5★

8. Colin Stetson - All This I Do For Glory

Colin Stetson este unul dintre cei mai apreciați saxofoniști experimentaliști din lume. Noul său album este mai ritmat decât celelalte - Stetson a adăugat percuție pe unele piese, dar sunetul lui specific de saxofon a rămas la fel, hipnotizant, metalic și întunecat. Albumul are șase melodii, 43 de minute și este un album ambiental. Ultimul cântec te bântuie amenințător timp de aproape un sfert de oră, până când se termină într-un funk amorțit.

Ascultă-l când citești ceva înfricoșător despre psihologia umană.

3.5/5★

7. LCD Soundsystem - American Dream

LCD Soundsystem, o trupă destul de legendară pe scena dance punk, anunțase în 2011 că-și închide prăvălia. Dar în 2015 au decis că se reunesc. James Murphy, solistul trupei, spunea că David Bowie i-a convins să mai scoată un album. Cântecul „Black Screen” este ca o scrioare de adio pentru Bowie („You couldn't make our wedding day/ Too sick to travel/ You fell between a friend/And a father”), care era prieten cu Murphy, dar, din păcate, nu au apucat să cânte împreună. Melodia „American Dream” spune povestea unui erou care nu poate să se schimbe lumea, nu reușește să se salveze nici pe sine, așa că ajunge un drogat depresiv.

Ascultă-l în pauza de masă de la prânz.

3.5/5★

6. Arca - Arca

Dacă purgatoriul ar avea o linie melodică, atunci ar fi ultimul album al venezueleanului Arca. Producătorul lui Björk și al lui FKA Twigs a combinat elemente de operă cu muzica experimentală și-a ieșit o ciudățenie înfricoșător de melodioasă. Primul cântec, „Piel”, începe cu un murmur, de parcă ar fi un cântec de adormit copii, dar niște bătăi amenințătoare și ciocniri distorsionate îl transformă într-o baladă bântuitoare. Cam așa și restul albumului.

Ascultă-l singur, dar cu lumina aprinsă.

3.8/5★

Ilustrație main: detaliu din coperta albumului Arca

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK