Muzică / Descoperiri
Nou în muzică #22: James Blake, Nicola Cruz, Toro y Moi ș.a.
Matei Bărbulescu
De la muzica gingașă a lui James Blake, la ritmuri sud-americane, indie rock, chillwave și techno industrial.
De la muzica gingașă a lui James Blake, la ritmuri sud-americane, indie rock, chillwave și techno industrial.
Hai să aruncăm o privire înapoi în 2018 și să vedem ce albume luăm cu noi în noul an. Propun cinci materiale în ordinea preferințelor mele. Să curgă muzica!
Ce încape într-o valiză: filme horror, bubuială electronică, muzică renascentistă, chamber pop și minimalism mai mult sau mai puțin.
Ambient distopic, iepurași jucăuși și neascultători, techno din Japonia, rock progresiv și alternativ.
Am fost să la festivalul Unfinished ca să văd ce are de spus Nicolas Jaar despre muzica lui, cum a copilărit și de ce a studiat literatură comparată la facultate.
Slam poetry, intelligent dance music (IDM), hip-hop, indie-rock și techno - cinci albume pe care poți să le asculți acasă, la munte sau când te relaxezi și nu faci nimic în weekend.
Muzică experimentală, combinată cu folk, R&B, alt-rock și pop, tobe în care locuiesc spirite și Kamikaze - ultimul album al lui Eminem.
Muzică de legănat, ambientală, ambiental-întunecată și experimentală.
O trupă digitală, una cu inimă de leu, ceva rock industrial și doi șefi pe muzică electronică.
Bagă urechea aici pentru un album minunat de jazz, niște moși care încă mai știu cum se face muzică electronică, un tip experimentalist, niște techno-minimal și un pop sexy și trist.
Muzică bună românească (de când nu am mai auzit!), muzică ambientală, muzică depresivă, muzică techno visătoare și muzică experimentală.
Pentru momentele de pauză, relaxare și evadare, ți-am pregătit cinci albume noi-nouțe.
Muzică visătoare, electrizantă și plină de diversitate, rap feminist, emo și combinat cu trap, iar la final o caterincă cu un profesor călător prin timp.
Muzică bunărău de ieșit în natură, dat piept cu soarele și cu viața, stat cu prietenii și făcut caterincă.
Sfârșitul lumii, depresie, moarte, ți-am pregătit cinci albume cu care să te bagi sub pătură și să treci peste vremea asta proastă.
Am fost la finala Battle MC Romania 2017 și am vorbit cu Puya, Sișu, Macanache, DOC și Bonel, despre dumnezeu și LGBT.
De la un techno groove de cea mai bună calitate, trecem printr-o adolescență deprimantă, prin întuneric și frig, și-ajungem până la jazz latino și-un răsărit la mare.
Cu câteva zile înainte de Ziua Îndrăgostiților, gânditorul creștin Mihai Neamțu a conferențiat despre mai multe feluri de iubire, dar a ajuns să vorbească și despre Donald Trump.
Forțăm primăvara și ne veselim cu indie și electro disco, și dacă nu merge, ne ascundem undeva la munte cu o tipă din Norvegia care cântă folk.
Se face frig, așa că ne băgăm sub pătură, bem ceai și ascultăm muzică neo-clasică, ambientală și noise.
Ne întoarcem puțin în 2017 ca să rezolvăm niște restanțe: techno cu chitări, autohton și experimental, trioul N.E.R.D., prietenii lor vedete și a treia revenire a lui Eminem.
Cinci albume fantastice de anul ăsta, de la sunete ce par făcute de niște jucării japoneze până la trauma prin care trecem atunci când moare cineva drag.
Anul ăsta, artiștii s-au concentrat mai mult pe mesaje politice (LCD Soundsystem, Kendrick Lamar), probabil din cauza/datorită lui Trump, dar și pe propria persoană (Björk, Beck).
Noul album al lui Björk ne învață să construim o utopie, Baths ne duce într-o lume imaginară, Emancipator și Shongle ne relaxează, iar la final, niște pinguini de-ai noștri ne duc la război.
O incursiune în lumea Teach for Romania, ONG-ul care de opt ani pregătește profesori pentru comunitățile vulnerabile din România.
O călătorie înapoi spre curtea școlii în care ghizi sunt scriitorul și arhitectul Mihai Duțescu și fotografii Ioana Moldovan, Remus Țiplea, Hajdu Tamás, Andrei Becheru și Ciprian Hord.
În mijlocul pandemiei, 347 de școli și grădinițe cu „grupuri sanitare neconforme” și fără bani d erenovări. Am condus 1200 de kilometri, să vedem cum îi primesc pe copii cele mai sărace școli din sate și comune.
Cine pe cine abandonează de fapt atunci când vorbim despre abandonul școlar? O cercetare într-o comună din Bistrița-Năsăud.
Ce pierdem odată cu orele de educație artistică din școală, care devin opționale? La urma urmei, desenul, așa cum e numită în mod eronat educația plastică sau vizuală, e la fel de prezent precum aplicațiile matematice.
O elevă de 12 ani din București s-a tăiat pe mâini din cauza colegilor ei. Deși trebuiau să intervină, profesorii n-au știut ce să facă. Bullying-ul este, în continuare, un fenomen necunoscut pentru multe școli din România.