Carte / Noii cititori

„Jaime cea ignorată” – despre prietenie, cu cele mai bune intenții

De Adina Rosetti, Ilustrații de Oana Ispir

Publicat pe 4 septembrie 2023

Seria Noii cititori, coordonată de scriitoarea Adina Rosetti și ilustrată de Oana Ispir, aduce lună de lună recenzii la cărți pentru copii, scrise de copii. În fiecare lună copiii citesc o carte, o comentează împreună și apoi scriu propria recenzie, totul sub îngrijirea Adinei, care vine de fiecare dată și cu extra context. Într-o lună avem copii între 12 și 14 ani, în cealaltă lună între 10 și 12. Acum copii de 10-12 ani  vorbesc de un roman grafic care se uită la o problemă specifică tinerilor de vârsta lor: cum găsești echilibrul între dorința de a fi acceptat de grup și propria-ți fericire. 


Benzile desenate și romanele grafice se bucură de o popularitate imensă în rândul copiilor și adolescenților – sunt ușor de parcurs, iar imaginile vorbesc în mod direct. Într-o lume inundată de stimulii vizuali, experiența lecturii unei astfel de cărți seamănă mai mult cu imersarea într-un joc sau un film. Departe de a fi superficiale, benzile desenate și romanele grafice pot aborda subiecte complexe, dificile, pe care le tratează într-un mod ludic, ușor de înțeles și extrem de creativ. 

Fiind la sfârșitul vacanței de vară, m-am gândit că o astfel de lectură ar merge la fix, așa că am ales  Jaime cea ignorată (Editura Grafic, colectia miniGrafic, 2023), cea mai recentă apariție din seria semnată de Terri Libenson, autoare americană de succes. Seria Emmie & Friends, dedicată copiilor de gimnaziu, conține șapte volume (doar trei au apărut până acum traduse în limba română), fiecare dintre ele având în centru un personaj și o problemă specifică vârstei: prietenie, socializare, bullying, găsirea unei pasiuni, căutarea locului în ierarhia bine cunoscută a adolescenței, în care a fi cool pare realizarea supremă.

Discuțiile cu cei șase mici cronicari s-au dovedit a fi extrem de interesante; fiecare dintre ei cunosc, din propria experiență sau a altora, situații asemănătoare cu ale personajelor din carte. A fost, așadar, un prilej să discutăm pe îndelete despre ce înseamnă prietenia adevărată, despre provocările și limitele ei, dar și despre această formă subtilă de bullying prezentată în carte. Cel mai mult m-a bucurat că și băieții au intrat în joc, în ciuda scepticismului inițial care șoptea că au de-a face cu o carte „de fete” sau, cel puțin, o carte care vorbește despre probleme „de-ale fetelor”. De data aceasta, provocarea mea pentru ei a fost să-și încheie recenziile cu un mesaj/sfat către unul dintre personajele romanului. După cum veți citi în continuare, au luat foarte în serios această provocare, dovedind o maturitate și o empatie despre pe care sper să și le păstreze și-n viața reală. 

 🔳 🔳 🔳

O ultimă zi de şcoală, dar o carte întreagă şi o poveste din care ai putea învăţa câte ceva despre gimnaziu. Putem lua exemplul lui Jaime, o adolescentă care nu ar fi crezut că i s-ar fi putut întâmpla ceva rău. Dar chiar ajunge să i se întâmple și, dintr-o dată, lumea ei se întoarce cu susul în jos, când Maya, prietena ei cea mai bună încă de la grădiniţă, începe să o ocolească şi să facă glume pe seama ei. Grupul din care făcuse inițial parte Jaime, format din Maya, Celia și Grace, hotărăsc să o excludă, pretextând că ea nu s-a maturizat la fel ca ele, dar ceea ce fetele nu știu, iar Maya își dă seama abia prea târziu, este faptul că, de fapt, ele sunt cele imature. Maya o privește cu admirație pe Celia, căci ea mereu a fost cea mai cool și la modă din grup, iar când ea îi spune să o trimită pe Jaime departe de grupul „fetelor mature”, Maya face întocmai. Se vor mai reuni vreodată?

Acest roman grafic ar merita, după ce va fi citit, să fie din când în când răsfoit, căci desenele sunt foarte sugestive, interesante şi amuzante. Autorul spune povestea în primul rând din punctul de vedere al lui Jaime, dar şi al Mayei. Pentru a face mai clară diferenţa şi gândurile diferite ale fetelor, pasajele sunt scrise și desenate în feluri diferite, ceea ce mi s-a părut o idee bună. 

Dragă Jaime, tot ce trebuie să faci pentru a-ți recăpăta prietena este să înveți să comunici! Iar pe toți care vor ajunge vreodată în situația în care cel mai bun prieten vă lasă baltă pentru a urma pe cineva cool și popular, vă sfătuiesc să vorbiți și să vedeți dacă problema este la voi sau la celălalt și să găsiți o cale de mijloc. (Ștefania Lăzărescu, 12 ani, București)

Jaime cea ignorată

Terri Libenson, traducere de Lavinia Mihok
Editura Grafic, colecţia miniGrafic
2023

 🔳

Când am văzut titlul cărții, m-am gândit că nu poate fi interesantă o carte despre fete. Însă am ales să o citesc și m-am trezit dând pagină după pagină, fără să mă pot opri. Am fost surprins să aflu ce interese diferite au fetele spre deosebire de băieți, mai ales că nu prea cunosc fete de 13-14 ani.

Pentru mine, cartea are o mare bilă albă pentru ilustrațiile foarte convingătoare și pline de umor. Am observat o diferență între desenele făcute atunci când vorbește Jaime, față de cele create atunci când Maya are replica. Jaime chiar a fost desenată mai subțirică și mai timidă,  deoarece ea parcă gândește mai simplu și direct. La Maya, în schimb, totul e colorat, ea pare mai vioaie, dar cu gândurile mai încâlcite. Mi-a plăcut mult că autorul a dat importanță acestor detalii, parcă m-a ajutat să intru în pielea personajelor. În timp ce citeam, m-am gândit dacă nu cumva am făcut și eu greșelile Mayei și ale Celiei cu vreunul dintre prietenii mei. Sper că nu!

M-am întrebat de ce a abandonat-o Maya pe Jaime și dacă se va repara ceva. Însă cel mai curios sunt să aflu ce s-a întâmplat mai departe cu Grace, pentru că în toată povestea nu am aflat nimic despre cum e ea cu adevărat, ci doar că ar face orice ca să-i mulțumească pe ceilalți.

Mesaj pentru Grace: Tu chiar consideri că Celia te cunoaște și te îndrăgește sincer? Oare e cea mai bună prietenă a ta, Grace? (Luca Selegean, 11 ani, Arad)

🔳

„Jaime cea ignorată” este o carte remarcabilă, scrisă și ilustrată de Terri Libenson, abordând etapele complexe ale prieteniei adevărate. Povestea evidențiază faptul că prieteniile autentice pot trece prin provocări, dar perseverența și iertarea le consolidează. Jaime se confruntă cu tachinările și excluderea din grupul de prieteni pe care l-a creat. Cu perseverență și deschidere, găsește noi prieteni și, la final, se împacă cu fosta ei prietenă, Maya. Recomand cartea copiilor cu vârsta între 12-14 ani, interesați de tema prieteniei.

Un sfat pentru Jaime, dar nu numai: “O prietenie fară ceartă nu se poate numi PRIETENIE ADEVĂRATĂ”. (Ana Argatu, 11 ani, Videle)

🔳

Povestea are la bază trei lucruri din punctul meu de vedere: prietenie, emoții, învățatul din greșeli. Dar „Jaime cea ignorată” nu este doar pentru copii; și adulții se pot regăsi în întâmplările prin care trec personajele: Jaime, care a fost exclusă din grupul ei de prietene, sau Maya, Celia și Grace, cele care au exclus-o pe Jaime.

Într-un singur roman grafic, Terri Libenson a reușit să exprime emoțiile din două perspective, a două prietene din copilărie care se despart din cauza „fetei populare” preocupată de băieți, machiaje și manichiură, care reușește să le schimbe pe niște puștoaice normale de clasa a VI-a în niște barfitoare cool. În afară de personajul principal, Jaime, care nu se lasă manipulată de Celia.

Povestea este văzută din perspective diferite, dar momentul întâmplării este de multe ori același, astfel încât unele dintre acțiuni deja le știm, fiind povestite mai devreme. Cartea aceasta ne învață cât de mult ținem, de fapt, la prietenie, cât de mari pot fi greșelile pe care le facem și cât de mult doare o despărțire – de aceea, merită atenția cititorului, 150%! 

Sincer, aș vrea să o ajut pe Celia să încerce să se pună și în pielea altora. Cred că astfel ar înțelege ce mult poate răni anumite persoane. (Andrei Gogioiu, 11 ani, Târgoviște)

🔳

Ți s-a întâmplat vreodată să simți că cel mai bun prieten din copilărie începe să te ocolească şi să prefere compania altor colegi din școală? Dar să constați că se râde pe seama ta? Ei bine, citind romanul grafic, intitulat sugestiv Jaime cea ignorată, îți vei da seama că nu ești singur(ă)! Cartea pune în lumină niște subiecte foarte discutate în zilele noastre: bullyingul, schimbările aduse de adolescență, prietenia și curajul de a fi tu însuți/însăți, chiar și atunci când anumite grupuri din școală te tratează cu ostilitate.

În roman ne sunt prezentate întâmplările si sentimentele prin care trec două vechi prietene, Jaime și Maya, între care intervine Celia, cea mai populară fată din școală, care încearcă să o atragă pe Maya împotriva lui Jaime. Aceasta suferă, iar Maya se frământă pentru că nu știe ce ar trebui să facă: să păstreze prietenia cu Jamie sau să aleagă popularitatea pe care i-ar putea-o aduce asocierea cu Celia. Veți afla care este alegerea Mayei, dar și cum s-a descurcat Jaime, parcurgând un roman scris într-un limbaj accesibil, presărat cu puţin umor. 

Întâmplările sunt prezentate din două perspective, prin urmare putem înțelege mai bine ce simte și gândește fiecare personaj. Problemele par să se rezolve mult mai ușor decât în realitate, însă chiar și așa cartea face mai mult decât orice lecție despre bullying și cu siguranță poate ajuta orice copil aflat în situații asemănătoare cu cele prin care trec personajele. M-a dus cu gândul la un alt roman grafic, Zâmbește!, scris de Raina Telgemeier, unde, printre multe altele, autoarea povestește și despre disputele avute în grupul său de amici și cum și-a descoperit, până la urmă, prietenii adevărați.

Un sfat pentru Maya: Nu merită să arăți perfect și să fii admirată dacă te plictisești, iar o prietenă adevărată te va face să te simți mult mai bine decât una falsă, oricât de populară ar fi aceasta! Data viitoare, gândește-te mai bine înainte de a-ți părăsi prietena! (Sonia Abrudan, 12 ani, Oradea)

🔳

O poveste frumoasă despre prietenie, despre a fi autentic și a-ti asculta propriile voințe. 

Felul în care este scrisă, din două perspective diferite, este natural și frumos. Autoarea reușește foarte bine să intre în pielea personajelor. Mi-a plăcut mult cartea aceasta! 

Închei recenzia cu un mesaj pentru Maya.:

Draga Maya, 

Uneori, noi, oamenii, ne pierdem în mai multe direcții și facem alegeri greșite. Ne dorim să fim cool și admirați ca ceilalți (în cazul tău, Celia și Grace), dar pe de altă parte vrem să rămânem în continuare prieteni cu prietenii noștri cei mai buni (Jaime). Atunci trebuie să ne dăm seama ce ne dorim cu adevărat? Ne dorim să fim cool și admirați, dar să renunțăm la prietenii noștri buni, sau ne dorim să ne păstrăm prietenii buni și să ne ducem viața mai departe. Știu că ai greșit, că nu trebuia să faci ceea ce-ai făcut în relația ta cu Jaime. Dar orice greșeală conștientizată este pe jumătate rezolvată. Faptul că tu ți-ai dat seama și ai încercat să-ți corectezi greșeala e mare lucru, pentru că nu toata lumea poate sa facă asta. Eu cred că ești un personaj grozav, care-și găsește foarte bine rolul în poveste! Să mergi mai departe cu speranță și încredere, și mult succes în aventurile tale! 

Cu drag, Ioana  

(Ioana Veronica Pistol, 12 ani, Budești, Jud. Vâlcea)

Seria Noii cititori este susținută de editura Arthur

4 septembrie 2023, Publicat în Arte / Carte /

Text de

  • Adina RosettiAdina Rosetti

    Scriitoare și co-fondatoare De Basm. Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți din România. Cel mai recent volum al ei a apărut la Editura Arthur și se numește O istorie cu gust de kiwi. O puteți citi aici. Fotografie de Cornel Brad. 

Ilustrații de

  • Oana IspirOana Ispir

    Ilustratoare cu entuziasm pentru gravură și poezie vizuală. Mereu în căutare de nou și nemaivăzut. Prezentă pe Instagram mai mult decât trebuie.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK