Foto / Centenar

FOTOREPORTAJ. Fabrica de steaguri

De Ioana Cîrlig

Publicat pe 30 noiembrie 2018

Am vrut să vedem cum arată munca din spatele kilometrilor de tricolor care înfășoară România de ziua națională.

În fabrica Metropolis de la Mârșa (județul Sibiu) se lucrează din septembrie la comenzile de eşarfe tricolore, steaguri, steguleţe de maşină, steguleţe de mână, minieşarfe, cocarde. Pe site-ul companiei, la capitolul Oferta Centenar, găsim: „Steguleț auto, 30 x 20cm, cu suport din plastic – România;  Steguleț mână, 16 x 24 cm, cu tijă din plastic – România; Steguleț mână, 16 x 24 cm, cu tijă din plastic – România 100; Steag România – 135 x 90 cm – material autohton; Steag Uniunea Europeana – 135 x 90 cm – material autohton; Steag România – 135 x 90 cm – material exterior; Steag Uniunea Europeana – 135 x 90 cm – material exterior.” 

Fabrica are 140  de angajați, care au muncit intensiv în ultimele luni, ca să onoreze toate comenzile pentru Centenar: zeci de croitorese au lucrat zeci de mii de metri de material tricolor. Cu o zi înainte să ajungem La Mârșa terminaseră un steag de 40 de metri, cu care urma să fie acoperit hotelul Ramada din Sibiu.

Metropolis e printre cele mai căutate companii producătoare de steaguri, pentru că are tehnologia să realizeze și modelele complicate, în tehnici combinate (imprimare, broderie, tăiere, gravare și decupare laser), cum ar fi, de exemplu, steagurile de luptă ale unităților militare, care conțin multe ornamente.

„E un moment de emulație 1 Decembrie, iar anul ăsta este dublat și de faptul că se împlinesc 100 de ani de la 1 decembrie 1918 și am simțit și noi această efervescență creată în jurul evenimentului. Avem 24 de ani de activitate, iar de 15 ani am introdus în portofoliul nostru și steagurile,” îmi spune Alexandru Bălan, directorul companiei.

Anul ăsta a fost mult mai mare și cererea de costume populare. Producția de costume a fabricii a început prin colaborarea cu ansamblul „Junii Sibiului”, pentru care au făcut costume din toate zonele folclorice. Apoi au apărut comenzi și de la alte grupuri de artiști și instituții. Sunt și multe comunități în zonă care au avut proiecte europene în care au inclus colecții de costume populare. Dar anul ăsta, mai mult decât în alți ani, au venit foarte multe persoane obișnuite care au vrut să poarte ie tradițională, nu din cele chinezești care se găsesc în comerț.

Nicu Vezan, tehnologul de confecții textile de la Metropolis, spune că în ultimii cinci ani a simțit cum devine o modă și din ce în ce mai mulți oameni își doresc să-și cumpere costum popular. Nu doar muzicienii, dansatorii și oamenii de la sate, ci și cei de la orașe vin să-și facă costum național întreg sau măcar o ie. 

30 noiembrie 2018, Publicat în Foto /

Text de

  • Ioana CîrligIoana Cîrlig

    Fotografă & Editor foto. Niciodată prea mult timp în același loc. O găsiți aici.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK