Foto / Centenar
FOTOREPORTAJ. Oamenii Centenarului
Ioana Cîrlig
Am compirmat într-o serie de portrete atmosfera de la sărbătoarea Centenarului, care-a adus weekendul ăsta la Alba Iulia 200.000 de oameni.
Am compirmat într-o serie de portrete atmosfera de la sărbătoarea Centenarului, care-a adus weekendul ăsta la Alba Iulia 200.000 de oameni.
Sâmbăta trecută ne-am luat cu toții supradoza de roșu, galben și albastru.
Am creat un calendar cu evenimentele de Centenar anunțate pentru decembrie în toată țara.
Am fost la Mârșa, să vedem cum arată munca din spatele zecilor de kilometri de tricolor care vor flutura în România de ziua națională.
În aproape un secol de viață, Alexandra Zahariadi, fost medic pediatru, a învățat ce înseamnă ca istoria să dea buzna peste tine.
Ce fel de istorie a României tipărește Primăria București pentru elevi? Am aruncat un ochi critic peste cărțile tipărite pe bani publici în proiectul „Centenarul Marii Uniri Explicat Tinerilor”.
Vă oferim o panoramă a culturii românești la ceas aniversar.
O incursiune în primul deceniu de după Marea Unire pentru a-i găsi pe aceia cărora marile evenimente de acum 100 de ani le-au schimbat viețile în bine sau în rău.
Despre implicarea femeilor în Marea Unire din 1918 în limitele impuse de o cultură politică rezervată bărbaților.
Cum a mers recunoașterea internațională a Marii Uniri și cui trebuie să-i mulțumim pentru ea?
În care aflăm cum s-a făcut unirea unei părți din Banatul istoric cu România.
Din care aflăm despre campania armatei române în Ungaria și cum a folosit ea la consolidarea Unirii.
Din care aflăm despre avantajele și dezavantajele României în privința Unirii, la Conferința de Pace de la Paris (1919).
În care aflăm care au fost primele consecințe ale crizei austro-ungare pentru românii din Bucovina, Transilvania și Banat.
Pompiliu Sterian e aproape de-o vârstă cu România. L-am rugat să ne fie ghid prin propria viață, în care a cunoscut pe propria piele antisemitismul, în care a lucrat ca ziarist, pentru ca la vârsta a patra să devină blogger și actor.
Din care aflăm cum și-a pierdut Basarabia autonomia în cadrul României Mari.
Azi, episodul patru, din care aflăm cât de mult a contat contextul geopolitic pentru planurile României față de Basarabia.
O cronică a celei de-a 35-a cărți pe care istoricul Lucian Boia o publică în ultimii 22 de ani, apărută cu ocazia #Centenarului Marii Uniri de la 1918.
Din care aflăm că nu toți moldovenii au votat unirea cu România – pentru unii, problema agrară era mai urgentă și mai importantă decât românismul.
În care se plănuiește o revoluție bolșevică la Iași, iar la Chișinău răsună gloanțele insurgenților.
Ioana Panait s-a născut când Primul Război Mondial nu se sfârșise, iar istoria României unite nu începuse. Am fost s-o cunoaștem și să-i spunem povestea.
Rubrică nouă: În anul Centenarului revizităm evenimentele Marii Uniri, le deconstruim și suflăm de pe ele praful clișeelor. Începem cu Basarabia.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.