Media&digital / Somn

INFOGRAFIC. Harta viselor noastre

De Vlad Odobescu, Ilustrații de Răzvan Zamfira

Publicat pe 30 ianuarie 2019

Internetul se strecoară și în cele mai intime momente ale zilei, poate singurele clipe ce ni se par de neatins: cele ale visării. Nici nu ieșim bine din lumile minunate sau înfricoșătoare pe care le locuim în timpul somnului că începem să bâjbâim prin pat după telefon pentru a căuta înțelesuri. Butonăm cu înfrigurare în miez de noapte sau pe la 5-6 dimineața, înainte ca visul să se risipească printre grijile noii zile: „Ce înseamnă când visez X?”. 

Încercăm să ne trăim viețile ghidați de rațiune, însă credem că există sensuri în spatele personajelor, imaginilor și situațiilor imposibile ce ni se arată în timpul somnului. Vrem să știm ce le-a adus la noi și mai ales dacă și cum ne pot afecta zilele ce vin. Și, dacă se poate, să nu afle cei de lângă noi, pentru ca nu cumva să părem vulnerabili. Așa ajung visele noastre să populeze statisticile reci de pe Google Trends, locul în care ajung toate marile preocupări ale omenirii de azi.

Google nu e însă vreun început. Locuitorii Egiptului și ai Greciei antice credeau că prin vise vorbesc cu zeii, iar bunăvoința sau furia forțelor divine ajungeau la ei prin imaginile ce li se arătau. În perioada modernă, școlile de psihologie și neurobiologie au construit teorii pe baza viselor. „Interpretarea viselor” propusă de Sigmund Freud arată că reprezentările nocturne se formează ca rezultat a două procese mentale. Primul dintre acestea constă în construcția dorinței exprimate de vis, iar cel de-al doilea - într-un proces de cenzurare a exprimării acelei dorințe. Teoria lui Freud spune că toate visele sunt forme de împlinire a dorințelor și că acestea au un „conținut manifest” (narațiunea propriu-zisă) și unul „latent” (o semnificație mai adâncă, ce-și are originea în subconștient). Deși a avut parte dintotdeauna de critici, „Interpretarea viselor” asigură azi mult material internetului. 

În cadrul unei cercetări mai largi despre datele Google Trends din anul trecut, Răzvan Zamfira (Interrobang Studio) s-a oprit în dreptul grămezii de întrebări legate de conținutul viselor și și-a dat seama că e destulă informație - poate chiar prea multă - pentru un infografic. Așa că a selectat cele mai prezente zece teme din vise: șerpi, bani, moarte, naștere, nuntă, copii, sânge, dantură, apă și câini. A adăugat apoi, pentru fiecare dintre ele, cele mai des întâlnite întrebări. Just for fun, a marcat și interpretările acestora, așa cum apar într-unul dintre cele mai populare site-uri din domeniu, www.vise.ro. A ieșit infograficul de mai jos, improbabil ca un vis, numai bun de printat și lipit în dreptul patului. 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK