Educație / Romania

INFOGRAFIC Bun venit în noul an școlar

De Ioana Pelehatăi

Publicat pe 9 septembrie 2019

Știm cu toții ce ar trebui să fie începutul de an școlar: fie că-l visăm pentru propriii copii, fie că ni-l amintim cu filtrul roz al nostalgiei după copilărie. Reîntâlnirea cu colegii și profii preferați, nerăbdarea după excursiile cu clasa, flori și îmbrățișări, pe bănci manuale care miros a cerneală proaspătă, săli luminoase de clasă, curate lună - poate chiar renovate peste vară.

Mai știm, însă, și că toate astea-s departe. Anul ăsta, un copil de 3 ani a murit înecat în fosa septică a unei școli din Iași. Anul trecut, o școală din București a luat foc. Acum doi ani, tavanul unei alte școli s-a prăbușit - doar norocul chior a făcut să se întâmple când nu erau copii în incintă. Sectorul educației din România e cel mai slab finanțat din UE. Străinii se întreabă dacă școlile noastre produc idioți sau deplâng tragedia învățământului românesc din mediul rural. În 30 de ani, am avut 30 de miniștri ai educației - iar momentan postul nu e ocupat permanent.

Sunt departe în amintiri nostalgice școlile „unde ți-e mai mare dragul să înveți” - sau departe peste mări și țări; sau departe de puterea financiară a românului de rând. Anul acesta, România are cel mai scăzut număr de elevi din ultimii 30 de ani, pentru că cei mici își însoțesc părinții plecați la muncă peste hotare. Dintre cei care rămân, din ce în ce mai mulți beneficiază de educație privată, la costuri deloc neglijabile și inaccesibile celor mulți. Teoretic, educația în România e gratuită. Teoretic.

Ca să nu rămânem doar cu teoriile, ne-am uitat un pic la fapte și date. Iată portretul-robot al școlii românești, așa cum arăta ea la început de an școlar, pe 9 septembrie 2019.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK