Publicat pe 10 februarie 2024

Pentru expoziția de fotojurnalism FRONT am vrut să creăm context. Despre ce vorbim, atunci când vorbim de războaie? Câți oameni sunt dizlocați din casele și viețile lor? Ce constituie, de fapt, un război? Și, în mod particular, cum s-au întrețesut viețile celor doi fotojurnaliști expuși, Larisa Kalik și Vadim Ghirda, cu firul sângeros al timpului istoric?

Ca să ne ajute să înțelegem mai bine acest context și să explorăm ansamblul posibilelor răspunsuri la întrebările de mai sus, prietenii de la Interrobang Studio au creat două vizualizări de date. 

În cea de mai jos, explorăm cariera fotografului român Vadim Ghirda, membru Associated Press și laureat în 2023, alături de echipa sa, al Premiului Pulitzer pentru Breaking News Photography. Născut în 1971, Ghirda documentează conflictele încă din anii adolescenței. Începând cu tulburările de după 1989 din România recent trecută la democrație și continuând cu războiul din regiunea separatistă Transnistria, Ghirda a călătorit în multe zone ocupate sau aflate în război. Cariera sa, care se întinde pe mai bine de trei decenii, l-a purtat acolo unde au avut loc bombardamente NATO, invazii ale Rusiei și atacuri aeriene conduse de SUA. Cum s-a schimbat însăși natura războiului și acoperirea sa în mass-media în tot acest timp?

IMPORTANT: Dacă citești de pe mobil, orientează-l în modul „landscape” (adică orizontal). Dă click pe „Galerie” ca să poți naviga prin cronologie. 

Fotografie principală de Vadim Ghirda.


Expoziția de fotojurnalism de război FRONT poate fi vizitată la Rezidența9 între 23 februarie și 24 martie 2024. Cei doi fotojurnaliști expuși sunt Larisa Kalik și Vadim Ghirda.