Carte / Noii cititori

Misterioasele căi ale Universului și-ale prieteniei

De Adina Rosetti, Ilustrații de Oana Ispir

Publicat pe 1 martie 2024

Seria Noii cititori, coordonată de scriitoarea Adina Rosetti și ilustrată de Oana Ispir, aduce lună de lună recenzii la cărți pentru copii, scrise de copii. Copiii citesc o carte, o comentează împreună și apoi scriu propria recenzie, totul sub îngrijirea Adinei, care vine de fiecare dată și cu extra context.

Tinerii sunt împărțiți în trei grupe, după vârste: 9-11 ani, 12-13 ani și 13-14 ani. Luna asta îi citim pe cei din „grupa mică”. 


Grupa mică se face mare! Și scrie din ce în ce mai bine. Începem primăvara cu o carte despre prietenie și despre găsirea unui drum atunci când ești diferit. Tot mai multe cărți pentru copii vorbesc despre aceste două teme care-i preocupă pe micii cititori și în viața reală – poate cea mai cunoscută carte, devenită un adevărat fenomen, este Minunea de R.J. Palacio. Destul de asemănător ca mesaj și tehnică narativă mi se pare romanul ales pentru recenzia lunii martie, Universul știe al autoarei americane de origine filipineză Erin Entrada Kelly (Ed. Arthur, traducere de Alex Moldovan și Mariana Buruiană), premiat cu medalia Newbery. Povestea împletește aventurile unor puști de 11 ani, care se luptă fiecare cu temeri, dorințe nemărturisite și piedici interioare, găsind în cele din urmă un teren comun pe care reușesc să se întâlnească: prietenia. 

Mă așteptam să le placă celor cinci mici cronicari și să avem o nouă discuție interesantă despre bullying, integrare în grup, obstacole și pasiuni. Pentru că finalul romanului este deschis, poate lăsând spațiu pentru o posibilă continuare sau poate pur și simplu pentru a provoca imaginația cititorilor, am profitat de ocazie și i-am rugat să-și imagineze ce se întâmplă mai departe cu protagoniștii. 

Universul știe

Kelly Erin Entrada, traducere de Alex Moldovan și Mariana Buruiană
Editura Arthur
2024

 🔳 🔳 🔳   

Universul știe de Erin Entrada Kelly prezintă povestea unui băiat introvertit, Virgil, care învață să-și depășească limitele și fricile, în urma întâmplărilor prin care trece. Povestea îi implică și pe prietenii lui, care îl ajută în situații dificile, dar și pe colegul care îi vorbea urât și îl amenința, făcându-l și mai temător decât era.

În afară de preocupările obișnuite ale unor copii de vârsta lor, personajele cred în spirite, în povești vechi pe care le-au auzit și pe seama cărora pun rezolvarea unor mistere – Pasărea Pah, băiatul înghițit de o piatră – sau pun accent pe visele lor, care se întrepătrund cu viața reală.

Scena cea mai interesantă mi s-a părut cea în care Virgil, amenințat de Chet Bullens, coboară în fântâna din pădure, pentru a-l salva pe porcușorul lui de Guineea, Gulliver. Din păcate, nu  mai poate ieși o vreme, pentru că Valencia pune o piatră mare peste fântână, ca un capac, vrând să salveze veverițele care ar fi putut cădea în ea. Sigur, nu știe că Virgil și Gulliver se află acolo. În tot timpul petrecut în fântână, Virgil luptă cu sine, cu fricile lui, trece prin multe stări, dar reușește să înțeleagă că forța e în el. Din fericire, prietenii lui reușesc să-l găsească și să-l salveze. Felul în care îl tratează apoi pe Chet Bullens și cel în care le spune părinților că nu vrea să mai fie numit ,,Țestoasă” arată schimbarea prin care a trecut Virgil.

Mi-a plăcut și jocul numelor din text, legăturile dintre ele: ,,Țestoasă” – înțelepciune, dar este și semnul ieșirii lui Virgil din temerile lui; „Bullens” –  ,,taur”, băiatul rău, care nu găsea alt mijloc de comunicare decât violența; „Gulliver ” – „Liliput” – numele porcușorilor de Guineea, „Sacru” – numele câinelui.

După cuvântul ,,Salut”, aș scrie: ,,Sunt Virgil! Îți mulțumesc pentru felul în care m-ai salvat, atunci când eram sigur că nimic nu mai putea să o facă!” (Andrei Dinu, 12 ani, Buzău) 

🔳 🔳 🔳   

Un roman care oferă mai mult decât promite, autoarea reușind să transforme o temă întâlnită frecvent în textele pentru copii și adolescenți – integrarea celor diferiți – într-o poveste a descoperirii puterii interioare. Se citește destul de ușor, fără un efort prea mare de a înțelege sensul cuvintelor, însă te lasă cu semne de întrebare despre tine, cel ce ai pătruns în universul textului. Autoarea leagă destinele a trei copii cu temperamente total diferite, făcându-l pe cititor să dorească să descopere modul în care se vor intersecta Valencia, Virgil și Kaori. Povestea lor scoate la iveală dorințe, regrete, valori și atu-uri. 

Când Virgil dă de necaz, cititorului nu-i mai rămâne decât să se întrebe cine-l va salva: puternica Valencia, Kaori cea mistică, impetuosul Chet sau vreun adult dornic să salveze situația?

Recomand cititorilor să privească dincolo de poveste, să-și pună întrebări despre reacțiile personajelor și reușitele lor personale. În timp ce citeam, mi-am amintit cât de important este să ne descoperim potențialul, valorile și puterea interioară. 

Curioasă să aflu ce trăiri ar mai putea avea personajele și ce întâmplări captivante și moralizatoare ar mai putea avea loc, am hotărât să-mi imaginez ce s-ar putea întâmpla în continuare. Mi-o imaginez pe Valencia scriind și ștergând, în repetate rânduri, un mesaj potrivit pentru Virgil, care să exprime exact ce vrea să transmită, fără să-l sperie. Doar știe cât e de timid. Acesta reprezintă punctul de plecare al unei prietenii strânse. De asemenea, Virgil va reuși să scape de timiditate și își va descopere adevăratul potențial. 

După finalul plin de interpretări posibile, cititorii ajung să spere că un alt volum va apărea cât de curând. (Sara Sima, 10 ani, Piatra Neamț)

 🔳 🔳 🔳   

După cum aflăm în această carte, unele lucruri sunt menite să se întâmple. Nu putem face nimic să le oprim, ci doar să ne lăsăm duși de cursul destinului.

Cele trei personaje principale sunt diferite, însă au ceva în comun care îi aduce împreună: fiecare simte că e altfel față de cei din jurul său, însă asta nu îi deranjează. Fiecare are rolul său în poveste: Virgil dă de bucluc și își descoperă eroul interior, Valencia ajută la salvarea lui Virgil și este simpatizată de băiat, iar Kaori este singura prietenă umană a lui Virgil, în afară de Gulliver, un porcușor de Guineea cu un rol foarte important în această aventură. Mai este și personajul bully care a declanșat intriga și care, cumva, se tot intersectează cu Virgil, victima lui.

Întâmplările sunt pline de suspans și detaliate cu descrierea tuturor aspectelor fizice și psihice ale personajelor și împrejurimile acțiunilor. De asemenea, ele sunt creative și bine gândite de scriitoare. Avem perspectiva mai multor personaje, ceea ce ne ajută să înțelegem mai bine sentimentele trăite în acele momente.

Personal, mi-a plăcut faptul că fiecare personaj din carte a contribuit măcar puțin la poveste, astfel încât în mintea mea părerile sunt împărțite despre cine este preferatul meu. Fără îndoială, o parte a două este așteptată cu mare drag după finalul acestei lecturi. Mi-ar plăcea să-i văd pe Virgil și Valencia împrietenindu-se, încetul cu încetul, după simplul mesaj de „salut” din final, cu mai multe întâmplări, alături de Kaori și surioara ei. (Andrei Gogioiu, 12 ani, Târgoviște)

🔳 🔳 🔳   

Cartea Universul știe de Erin Entrada Kelly este o poveste captivantă și plină de învățăminte despre curaj, prietenie și puterea de a crede în lucrurile nevăzute. Personajele principale trec prin multe aventuri, învățând despre sine și despre lumea din jur. Este o carte care te face să râzi, să te emoționezi și, mai ales, să te gândești la importanța prieteniei și a încrederii.

După salutul de la final, mi-ar plăcea să-mi imaginez că personajele noastre dragi continuă să exploreze și mai mult universul, învățând și descoperind lucruri noi în fiecare zi. Poate că vor întâlni noi prieteni sau vor descoperi noi planete cu civilizații fascinante. Cu siguranță, aventura lor nu se oprește aici. Universul este vast și plin de minuni, așa că posibilitățile sunt infinite. Poate că vor învăța să comunice cu alte forme de viață sau vor găsi răspunsuri la unele dintre cele mai mari întrebări ale umanității. Indiferent de ce li se va întâmpla, sunt convinsă că prietenia lor puternică și curajul le vor ghida pașii în orice nouă aventură pe care vor decide să o urmeze. (Ana Argatu, 11 ani, Videle)

🔳 🔳 🔳   

Am citit această carte de parcă mi-ar fi fost o foame de lup. În primul rând, pentru că este despre importanța legăturilor dintre oameni și a prieteniei, apoi pentru că și eu am observat că unele „coincidențe” par aranjate de Univers. Toate capitolele au fost pline de surprize, parcă autorul te duce unde te aștepți mai puțin.

Personajele au vieți interioare bogate, dar și frici și trăsături care îi deosebesc de cei de vârsta lor și îi fac să se simtă singuri. Totuși, fiecare dintre ei are și câte un ajutor. Virgil e extrem de timid și nepriceput la matematică, dar e încurajat de bunica Lola și poveștile ei cu tâlc. Valencia e inteligentă, puternică și hotărâtă, dar îi cere sprijinul Sfântului Rene la nevoie. Kaori are o mentalitate neobișnuită, se bazează pe metodele cu care prezice viitorul în camera spiritelor, dar e nedespărțită de sora ei mai mică, Gen. Până și lui Chet îi este foarte frică de câinii mari și îi agresează pe alții pentru a dovedi că e puternic.

Fiecare dintre ei caută să-și rezolve câte o problemă și astfel ajung într-o încurcătură. Pentru Virgil e chiar una dramatică: nu e puțin lucru să ajungi pe fundul unei fântâni, încercând să îți salvezi singurul prieten de nădejde, porcușorul de Guineea. Mai ales când ești atât de temător, încât nu ai curaj nici măcar să strigi după ajutor.

Vă îndemn să o citiți, pentru că prinde bine să descoperi că Universul știe ce ne e de folos și face astfel încât dorințele cu adevărat importante să se îndeplinească. Cred că dialogul de la final ar putea continua așa:

Valencia: Salut!

Virgil: Mulțumesc frumos că m-ai scos din fântână!

Valencia: No prob. Cum se simt Guliver și Sacru?

Virgil: Bine. Poți trece să îi saluți când vrei. Lola face mâine cartofi prăjiți ondulați, ai vrea să mâncăm împreună?

Valencia: De unde ai știut?

Virgil: Și eu aud cu ochii. 

(Luca Selegean, 11 ani, Arad)

Seria Noii cititori este susținută de editura Arthur

1 martie 2024, Publicat în Arte / Carte /

Text de

  • Adina RosettiAdina Rosetti

    Scriitoare și co-fondatoare De Basm. Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți din România. Cel mai recent volum al ei a apărut la Editura Arthur și se numește O istorie cu gust de kiwi. O puteți citi aici. Fotografie de Cornel Brad. 

Ilustrații de

  • Oana IspirOana Ispir

    Ilustratoare cu entuziasm pentru gravură și poezie vizuală. Mereu în căutare de nou și nemaivăzut. Prezentă pe Instagram mai mult decât trebuie.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK