Foto / Hrană

FOTO Cine mai are nevoie de piețe?

De Andrei Becheru

Publicat pe 9 noiembrie 2020

Astăzi e prima zi în care, după noile reguli de siguranță împotriva Covid, piețele acoperite sunt închise. Decizia autorităților a stârnit nemulțumirea oamenilor care preferă să-și cumpere hrana proaspătă de la producători locali, și nu din supermarket, critici publice venite din partea asociațiilor de agricultori și câteva proteste spontane azi-dimineață, în piețe din București, Timișoara, Suceava, Piatra Neamț și Pitești.

„Inegalitatea din sistemul agroalimentar trebuie să înceteze,” arată Ecoruralis, asociația tăranilor și țărăncilor din România, care susține că toate piețele și târgurile țărănești trebuie păstrate deschise, „pentru a răspunde în mod eficient răspândirii Covid-19, pentru a nu declanșa o criză alimentară și pentru a nu contribui la adâncirea sărăciei și inegalităților sociale. Aceste piețe sunt un serviciu public care trebuie protejat și sprijinit ca atare de autorități la toate nivelurile, pentru ca micii producători să asigure hrană proaspătă, nutritivă, convenabilă și adecvată cultural populației.”

Uniunea Salvăm Ţăranul Român spune într-un comunicat că, dacă nu vor fi luate cât mai repede măsuri pentru susținerea producătorilor mici și medii, „multe dintre fermele de familie vor dispărea.” 

În weekendul dinaintea închiderii piețelor, am dat o tură prin trei cartiere bucureștene, să aflăm cum primesc vestea cei care vin să-și cumpere mâncarea din Piața Obor, Piața Delfinului și Piața Drumul Taberei, dar și comercianții care trăiesc din ce vând la tarabele lor. Am presărat fragmente din aceste discuții printre fotografiile pe care le-am făcut în plină zarvă la Obor, piața emblematică a Bucureștiului. Oborul va rămâne deschis și de azi încolo, după ce Primăria sectorului 2 și administrația pieței au ridicat pereții halei, astfel încât riscul de îmbolnăvire cu Covid să scadă. Rămâne însă în continuare problema celorlalte sute de piețe.

 

„Este o nebunie, o bazaconie. Cum să închidă piețele? Păi ce fac atâția oameni, merg aici la mall?” 

 

 

Agent de pază la Piața Obor

„Eu pensia o iau pe 14. Ne împrumutăm, ce să facem? Dăm năvală să cumpăram azi tot, că apoi le închid. Am ulcer și doar aici găsesc biscuiti din ăștia simpli, nu ca la supermarket.”

Doamnă venită la aprovizionare în Piața Obor

„Eu locuiesc la țară și vin aici la lucru, fac naveta. Uitați-vă în jur, și oricum vă spun eu, cei mai mulți care cumpără de aici au 70-80 de ani și peste! Unde se duc oamenii ăștia dacă închid piețele?”

Agent de pază la Piața Obor, Hala Veche

„Este o dezumanizare. Nu vedeți că doar executăm ordine? Şi nu zic asta pentru că sunt resemnat, dar așa se întâmplă. Au zis că ar fi o soluție cu mutat tarabe pe afară. O să ne întoarcem în urmă cu 30 de ani, cu umbrele, cu prostii. Tânăr nu mai sunt, să zici că o mai dreg cumva”

Comerciant la Piața Delfinul

 

„Într-o piață câți oameni intră? Câteva sute? Şi în hipermarketuri câți? Câteva mii, nu? Noi vindem flori, cu asta supraviețuim. Suntem mâhniți, cu ce o să ne descurcăm acum? Am încercat și noi cu plantat căpșuni și altele, am vândut de tineri prin mai multe piețe. Nu facem față, se importă foarte mult şi nu putem să ținem pasul dacă cultivăm noi.”

Comercianți, soț și soție 

„Eu am închiriat taraba asta, dar am colegi aici care au închiriat spații mai mari în piaţă. Deja au plătit chiria pe luna asta. Le mai dă cineva banii înapoi acum dacă de luni ne închid?”

Comerciant la Piața Delfinul

 

„Păi la hipermarket vin toți și umblă cu mânuțele pe fructe, pe legume, le întorc pe toate părțile. Aici suntem doar noi vânzătorii. Purtăm măștile și mănușile, și să intre mai puțină lume, pe rând. E rău de tot, primăria nu ne lasă, hipermarketurile probabil varsă bani mulți unde trebuie și pe noi, ăștia mici, ne închid. Ar trebui să ieșim toți în stradă.”

Comercianți din Piața Drumul Taberei

„Aici au cea mai bună brânză, vă zic eu. De 30 de ani vin aici, le știu pe doamnele vânzătoare de când erau copii.”

O doamnă venită la cumpărături în Piața Obor

 

„Toată vara ne-au lăsat și ne-am bulucit toți grămadă pe plaje și în vacanțe, și acum de la piață o să luăm virusul? Păi când a fost carantină, nu tot pe rând intram în piaţă? Acum de ce nu se poate, dintr-o dată?”

Doamnă venită la cumpărături în Piaţa Drumul Taberei

 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK