În lume / Război în Ucraina
Ce se mai întâmplă în războiul grânelor
Oana Filip, Oana Barbonie
Ce trebuie să știi despre cerealele importate din țara vecină și ce-l așteaptă pe fermierul român, în contextul concurenței actuale.
Ce trebuie să știi despre cerealele importate din țara vecină și ce-l așteaptă pe fermierul român, în contextul concurenței actuale.
Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat statutul României ca exportator de cereale și rută de tranzit.
În weekendul dinaintea închiderii piețelor alimentare, am dat o tură prin Obor, piața emblematică a Bucureștiului și una dintre inimile orașului.
O epopee despre nașterea unei culturi de maia și coptul unei pâini ca pe vremuri. Recomandată și ca antidot împotriva anxietății.
Trăim într-o epocă a abundenței și a gătitului, dar și în una care ridică probleme ecologiste, de nutriție etc. Mai jos, o listă cu 3000 de ani de cărți (și) despre mâncare.
Descoperă câteva dintre rețetele care apar în „Cărticica meseriei de bucătar”, prima carte de bucate tipărită pe teritoriul României de azi.
Am fost la Sala Dalles pentru o conferință despre mâncare sănătoasă susținută de „Împăratul plantelor” și Dr. Menci. După aceea am mâncat bomboane, fursecuri și saleuri.
Vasile Ernu, Mihai Duțescu, Iulia Popovici, Elena Vlădăreanu și Matei Martin ne-au explicat pas cu pas 5 rețete la care, în timp ce le editam, ne-a lăsat gura apă.
Prietenii de la Foodies gătesc o super-rețetă din bucătăria literaturii.
Am stat de vorbă cu o vegană din Oltenița, care mi-a explicat că nu toți veganii sunt niște fanatici care vor să-ți bage falafelul pe gât.
Pe tărâmul fermecat al României pitorești, unde se fac băi de zacuscă și împachetări în frunze de varză murată, s-au strecurat mișelește calamari, carne haiducească, paste cu apă și sare, brânză cu viermi.
Timp de o zi, m-am plimbat între fast-food-uri, cu un ochi pe calorii și pe prețuri, iar cu celălalt pe oamenii de la mesele alăturate.
Românul față cu nutriționistul, fructele goji, dietele și efectul yo-yo.
Românul statistic mănâncă 8,37 kilograme de pâine și 3,69 kilograme de fructe pe lună.
Într-un oraș înțesat de hipermarketuri și discounturi, populat de oameni cu gusturi tot mai sofisticate, pare o minune că piața asta supraviețuiește.
Luna asta o să ne ocupăm de mâncare, deși n-o să gătim mai mult decât de obicei
O incursiune în lumea Teach for Romania, ONG-ul care de opt ani pregătește profesori pentru comunitățile vulnerabile din România.
O călătorie înapoi spre curtea școlii în care ghizi sunt scriitorul și arhitectul Mihai Duțescu și fotografii Ioana Moldovan, Remus Țiplea, Hajdu Tamás, Andrei Becheru și Ciprian Hord.
În mijlocul pandemiei, 347 de școli și grădinițe cu „grupuri sanitare neconforme” și fără bani d erenovări. Am condus 1200 de kilometri, să vedem cum îi primesc pe copii cele mai sărace școli din sate și comune.
Cine pe cine abandonează de fapt atunci când vorbim despre abandonul școlar? O cercetare într-o comună din Bistrița-Năsăud.
Ce pierdem odată cu orele de educație artistică din școală, care devin opționale? La urma urmei, desenul, așa cum e numită în mod eronat educația plastică sau vizuală, e la fel de prezent precum aplicațiile matematice.
O elevă de 12 ani din București s-a tăiat pe mâini din cauza colegilor ei. Deși trebuiau să intervină, profesorii n-au știut ce să facă. Bullying-ul este, în continuare, un fenomen necunoscut pentru multe școli din România.