Viață&co / Hrană
Și Portul Constanța e în război
Vlad Odobescu, Ioana Cîrlig
Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat statutul României ca exportator de cereale și rută de tranzit.
Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat statutul României ca exportator de cereale și rută de tranzit.
În weekendul dinaintea închiderii piețelor alimentare, am dat o tură prin Obor, piața emblematică a Bucureștiului și una dintre inimile orașului.
O epopee despre nașterea unei culturi de maia și coptul unei pâini ca pe vremuri. Recomandată și ca antidot împotriva anxietății.
Trăim într-o epocă a abundenței și a gătitului, dar și în una care ridică probleme ecologiste, de nutriție etc. Mai jos, o listă cu 3000 de ani de cărți (și) despre mâncare.
Descoperă câteva dintre rețetele care apar în „Cărticica meseriei de bucătar”, prima carte de bucate tipărită pe teritoriul României de azi.
Am fost la Sala Dalles pentru o conferință despre mâncare sănătoasă susținută de „Împăratul plantelor” și Dr. Menci. După aceea am mâncat bomboane, fursecuri și saleuri.
Vasile Ernu, Mihai Duțescu, Iulia Popovici, Elena Vlădăreanu și Matei Martin ne-au explicat pas cu pas 5 rețete la care, în timp ce le editam, ne-a lăsat gura apă.
Prietenii de la Foodies gătesc o super-rețetă din bucătăria literaturii.
Am stat de vorbă cu o vegană din Oltenița, care mi-a explicat că nu toți veganii sunt niște fanatici care vor să-ți bage falafelul pe gât.
Pe tărâmul fermecat al României pitorești, unde se fac băi de zacuscă și împachetări în frunze de varză murată, s-au strecurat mișelește calamari, carne haiducească, paste cu apă și sare, brânză cu viermi.
Timp de o zi, m-am plimbat între fast-food-uri, cu un ochi pe calorii și pe prețuri, iar cu celălalt pe oamenii de la mesele alăturate.
Românul față cu nutriționistul, fructele goji, dietele și efectul yo-yo.
Românul statistic mănâncă 8,37 kilograme de pâine și 3,69 kilograme de fructe pe lună.
Într-un oraș înțesat de hipermarketuri și discounturi, populat de oameni cu gusturi tot mai sofisticate, pare o minune că piața asta supraviețuiește.
Luna asta o să ne ocupăm de mâncare, deși n-o să gătim mai mult decât de obicei
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.