Recomandări / Timp Liber

Ce facem în săptămâna 22-28 iunie?

De Scena9

Publicat pe 22 iunie 2020

V-am pregătit câteva recomandări pentru aceste zile lungi și calde de sfârșit de iunie:

Podcastul Urboteca

Când arhitecții și cercetătorii în științe sociale se întâlnesc să stea de vorbă, poate să iasă un podcast mișto despre locuire, civism și intersecția dintre spațiul construit și cel trăit. Exact asta e Urboteca, un show audio relaxat, în care poți să afli despre soarta stațiunii Herculane, mișcarea #văvedem, practici de locuire urbană ș.a., de la istorici, antreprenori sau oengiști. Pentru ilustrare, un episod despre locuire, în care Andrei Răzvan Voinea vorbește despre cercetarea din spatele primului său volum publicat, „Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină. Parcelările Societății Comunale pentru Locuințe Ieftine – București (1908-1948)”. (Ioana)

Misreport, un newsletter săptămânal despre dezinformare

Asistăm cu toții neputincioși la efectele infodemiei, care aruncă în vârtejul media toate speciile posibile de conspirații, știri false și alți mutanți informaționali. Într-un asemenea moment, când dezinformarea ne poate dăuna chiar fizic - prin încurajarea negării pandemiei și a măsurilor de protecție -, avem nevoie urgentă de unelte bune cu care să o combatem. Newsletterul Misreport, realizat săptămânal de jurnalista Codruța Simina și portalul Rubrika e fix o astfel de unealtă, pe care ar trebui s-o adopte oricine: indexează principalele dezinformări propagate în media,  verifică informațiile și demontează minciunile rostogolite pe toate canalele. Mai mult, aruncă un ochi asupra întregii hărți, ca să înțelegem unde ne aflăm în momentul ăsta în ceea ce privește relația dintre tehnologie-politică-adevăr. Musai să vă abonați, aici. (Andra)

Taraf de Caliu la Casa Poporului @Dialogue MNAC, sâmbătă, 27 iunie, ora 17.00

Primul concert Taraf de Caliu în aer liber (după multă vreme) va avea loc în curtea Casei Poporului, la intrarea MNAC. Un loc suficient de aerisit & deschis pentru a organiza un concert în condiții sigure în astfel de vremuri complicate. Taraf de Caliu este noul proiect artistic al lui Anghel „Caliu” Gheorghe, în care acum cântă o parte dintre cei care au înființat Taraful Haiducilor/Taraf de Haidouks în urmă cu trei decenii la Clejani. 

Un webinar despre ecosistemul conservator contemporan, miercuri, de la orele 16:00, pe Zoom 

Cum s-a dezvoltat activismul conservator pe măsură ce România s-a apropiat din ce în ce mai mult de valorile democrațiilor occidentale? Cum au apărut sloganuri precum „Nu ne vindem țara!” în interiorul comunităților care au încercat să țină piept schimbărilor politice și sociale de după Revoluție? Astea sunt două dintre întrebările la care cercetătoarea Diana Mărgărit, care predă științe politice la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, răspunde în cel mai recent studiu al ei. Poți afla mai multe pe tema asta la o discuție pe Zoom, miercuri, de la ora 16:00. (Venera)

Filmul Papicha, r. Mounia Meddour, Cinema Elvire Popesco - outdoor, vineri, 26 iunie, ora 21:00 

Acțiunea se petrece în Algeria anilor '90 și o are în centru pe Nedjma, o studentă de 18 ani care vrea să devină creatoare de modă. Pentru că visul ei nu e deloc acceptat social, noaptea evadează din campus alături de colegele ei și merge în cluburi unde își vinde creațiile tinerelor algeriene rebele, numite „papichas”. În ciuda tensiunilor politice și sociale care escaladează, Nedjma își asumă riscurile și organizează o prezentare de modă cu hainele ei. Filmul a fost în competiție la Cannes în 2019 - categoria Un Certain Regard, și a luat două premii César: Cel mai bun film de debut și premiul pentru Tânără Speranţă într-un rol feminin (Lyna Khoudri). (Delia)

Main image: filmul Papicha.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK