Publicat pe 17 august 2020

E luna în care, în mod normal, orașele ar fi fost mai degrabă goale, cu spectatorii transformați în turiști. Anul ăsta, însă, „normalitatea” e un pic altfel - așa că săptămâna asta avem câteva concerte care ne amintesc de vremurile în care distanțarea socială încă nu se practica, plus startul unui festival care de obicei ne bucura primăverile, One World Romania.

Possible Sounds of Early Cinema / Sillyconductor LIVE, București, Rezidența BRD Scena9, marți, 18 august, de la ora 21:15

O comedie burlescă din 1928, Maiorul Mura, în regia lui Ion Timuș, pe un scenariu de Jean Georgescu, reînvie pe sunetele lui Sillyconductor, în cadrul programului Possible Sounds of Early Cinema. Sillyconductor e unul dintre cei mai cunoscuți sound artists români, care a realizat instalații sonore, muzică de performance, muzică de teatru și mai tot ce-nseamnă muzică & experiment, inclusiv pentru o grămadă de festivaluri de profil din afară. Filmul e vodevil cu militari, cu moșteniri, schimbări de identitate și toate celelalte acareturi ale genului. Biletul costă 10 lei și se găsește aici. (Ioana)

Documentarul Taikon, r. Lawen Mohtadi, Gellert Tamas, Suedia, 2015, (în cadrul Festivalului One World Romania), București, Verde Stop Arena, sâmbătă, 22 august, de la ora 19:00

Katarina Taikon e una dintre cele mai importante activiste rome din toate timpurile, de unde și comparația ei cu Martin Luther King. Taikon s-a născut în 1932 în Suedia, într-o perioadă în care femeile rome erau sterilizate sistemic, iar imigrația romilor interzisă. După ce a învățat să scrie și să citească la vârsta de 16 ani, avea să folosească unelte legale, mediatice și artistice în lupta ei pentru drepturile romilor - a fost o promotoare a accesului la educație a copiilor romi. În 1963 a publicat prima ei carte, autobiografică, intitulată Gypsy Woman și declara public: „Nu știu cum vor reacționa oamenii la cartea mea, tot ce știu e că e începutul unei lupte lungi”. A scris apoi seria Katitzi, care urma să fie una dintre cele mai citite cărți pentru copii din Suedia. Documentarul ăsta e un must see, forța acestei femei e molipsitoare. Bilete aici(Delia)

Documentarul Yours in sisterhood, r. Irene Lusztig, SUA, 2018,( în cadrul Festivalului One World Romania), București, Cinema Elvire Popesco, vineri, 21 august, de la ora 22:15

Zeci de femei din SUA citesc în fața camerei de filmat scrisori trimise de femei americane acum 50 de ani, redacției Ms., prima revistă feministă mainstream din State. Protagonistele care au vârste, rase și clase sociale diferite se pronunță cu privire la situațiile celor pe care le interpretează și uneori descoperă cu surprindere că citiseră chiar scrisori trimise de ele însele tinerețe. Bilete aici(Delia)

O seară cu muzică din Brazilia: Mara Halunga & Caue De Marinis Project, București, ceainăria GreenTea, miercuri, de la orele 20:00

Vara asta, cei mai mulți dintre noi ne-am trăit vacanțele în limitele înguste impuse de pandemie. Noroc cu concertele în aer liber, care ne-au ajutat să mai îmblânzim dorul de ducă și să găsim refugiu în grădinile răcoroase din miezul orașului. Dacă ai chef de o asemenea escapadă, mergi la acest concert cu muzică din capătul celălalt al lumii. Chitaristul Cauê De Marinis și solista Mara Halunga promit să aducă la București poveștile sonore ale Braziliei. (Venera)

Zaiafet cu Trei parale la Grădină, București, Grădina Sticlarilor, joi, de la orele 19:30

Concertul ăsta cu muzică de pe vremea când barul era cârciumă iar consola DJ-ului era cobza, ne amintește de transformările spațiilor de socializare cu care ne confruntăm în perioada asta. Mergeți la acest concert dacă vreți să beți un pahar în cinstea serilor de relaxare în care apropierea fizică nu era (încă) o excepție de la regulă. (Venera)