Publicat pe 24 noiembrie 2020

În ultima săptămână de toamnă calendaristică, vă întâmpinăm cu niște recomandări de filme, plus dans contemporan - și câteva festivaluri care se încăpățânează să se adapteze vremurilor & vremii.


 

Welcome to Chechnya, documentar 2020, HBO (Venera)

Dacă nu știi ce se întâmplă de câțiva ani încoace în republica din sud-vestul Rusiei, trebuie să vezi documentarul ăsta. Între granițele Ceceniei, condusă de Ramzan Kadyrov, membrii comunității LGBT+ sunt răpiți, torturați și uciși la comanda cetățenilor sau a guvernului. Câteva filmări obținute de activiștii care fac tot posibilul să-i salveze arată cum umilirea și bătaia sunt practici des folosite în spațiul public. În timp ce te uiți la documentar, ai impresia că asiști neputincios la o vânătoare de oameni.

Welcome to Chechnya e regizat de David France și a apărut vara asta. Accesul regizorului la cele mai sumbre povești e oferit de una dintre activistele locale, care își riscă viața în timp ce le ajută pe victime să fugă din țară și să-și cumpere în altă parte o identitate care le va șterge definitiv legăturile și rădăcinile cu locul natal. Regizorul discută cu supraviețuitorii și cu familiile lor și folosește tehnologia deep fake pentru a le proteja identitatea - una dintre puținele situații în care instrumentul ăsta digital e folosit cu un scop nobil (vezi aici o discuție despre asta cu David France). Printre capturile inserate din presa occidentală îl vezi la față și pe călău, conducătorul statului, care neagă fenomenul și repetă ca într-un delir că persoanele gay din țara lui sunt agenți și spioni sub acoperire. Dă vestea documentarului mai departe, căci victimele abia au prins curajul să vorbească despre ce se întâmplă în colțul ăla de lume.

Filmul The Sound is Innocent, r. Johana Ožvold, 2018, online, pe 23 și 24 noiembrie, de la ora 20 (Delia)

Regizoarea Johana Ožvold ne ghidează prin procesul prin care un sunet devine muzică electronică, într-un film documentar experimental care are în centru cinci artiști ai acestui gen. François Bonnet, Steve Goodman, Julian Rohrhuber, John Richards, Hannes Hoelzl & Alberto de Campo povestesc cum tehnologia și-a pus amprenta pe procesele creative, trecând prin muzică, arte vizuale și viață urbană și care au fost momentele cheie în evoluția muzicii electronice.

Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, până pe 29 noiembrie (eveniment online) (Ionuț)

Deschis pe 19 noiembrie, Festivalul Interferențe continuă și săptămâna asta cu spectacole regizate de Gabor Tompa, Karin Beier, Yuri Kordonski, Lev Dodin, Silviu Purcărete, Armin Petras, Ricardo Pais, Declan Donnellan, William Kentridge ș.a. E o selecție eclectică în care se întâlnesc oameni de teatru din zone foarte diferite (teatru, operă, performance ș.a.), nume oarecum clasice ale teatrului european cu voci noi - dar tocmai acest eclectism e parte din specificul acestui festival. Toate spectacolele sunt subtitrate în limbile română, maghiară și engleză, cu difuzare gratuită. 

Making of: Stars High in Amnesia's Sky (reactivări) - de Farid Fairuz | Dance me to the End of…, Facebook Live, Centrul Național al Dansului (CNDB), joi, 26 noiembrie, de la ora 20 la 20:30 (Ioana)

Prima promoție de studenți a Academiei de Dance și Performance aduce, în noiembrie, pe pagina de Facebook a CNDB, nouă producții video care însoțesc primul an de muncă al respectivilor cursanți. Joi vedem un performance care aduce în prezent Stars High in Amnesia’s Sky - o reactivare a unei lucrări cu (aproape) același titlu, semnată în 2003 de Mihai Mihalcea, numele real al artistului Farid Fairuz. Lucrarea din 2020 se concentrează pe contextul în care a apărut cea dintâi și transmite fragmente din memoria & istoria dansului contemporan românesc performerilor din zilele noastre.

BIEFF #10 (Bucharest International Experimental Film Festival), ediție hibrid, de marți, 24 noiembrie, până duminică, 29 noiembrie (Ioana)

Cea de-a zecea ediție a festivalului internațional de film experimental la București poate fi urmărită și pe net - găsiți filmele pe platforma de streaming BIEFF -, dar și offline, în câteva galerii de artă bucureștene. La Rezidența BRD Scena9 vedeți o expoziție audiovizuală intitulată A Brave New World, o alta (Public Eye, Private I & Sublime Bodies) vă așteaptă la Anca Poterașu Gallery, la Diptych Art Space se întâmplă The map is not the territory, iar Goethe-Institut București vă așteaptă cu o retrospectivă a secțiunii Forum de la Berlinale 2020. Aici găsiți programul complet al festivalului.


Fotografie principală: Enactment după Andy Warhol - ”The Twenty Five Coloured Marylins”, realizat de artiștii români la Tate Modern, 2016, via