Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 28 noiembrie - 4 decembrie

De Scena 9

Publicat pe 28 noiembrie 2016

Și-am ajuns și-n săptămâna cu prea multe duminici, a.k.a. săptămâna în care tot românul se mândrește cu ce i se pare motiv de fală-n țara sa. Se deschid târgurile de Crăciun (în București în Piața Constituției), se defilează cu tancuri și avioane, elevii și studenții sărbătoresc cu tradiționalele Baluri ale Bobocilor și totul devine un tricolor, o ie, un mic, un globuleț, un cadouaș handmade sau o inițiativă caritabilă – aici, de exemplu, poți să donezi pentru două rețele care salvează câini și pisici. Între timp, prin baruri, săli de spectacole, galerii, teatre și librării, avem așa:

Copiatul la români, spațiul expozițional SYMPOSIUM de la Biblioteca Naţională a României, București, luni 28 noiembrie, ora 18.00

Dacă vrei să participi la o dezbatere pe trei teme teribil de relevante pentru societatea românească la ora actuală (plagiat, antiplagiat, postplagiat), rezervă rapid un loc la RSVP@dilemaveche.ro. O să ai cu cine sta de vorbă – la dezbaterea moderată de Mircea Vasilescu, redactor Dilema Veche, participă Mircea Dumitru (ministrul Educației Naționale), antropologul Vintilă Mihăilescu, Marian Popescu (președintele Comisiei de Etică a Universității din București), Liviu Dinu (profesor de lingvistică matematică și computațională), Octavian Gordon (directorul Bibliotecii Naționale), Constantin Vică (etician al internetului), plus elevi-reprezentanți din Consiliul Național al Elevilor şi ai Asociaţilor Elevilor din Constanţa. Cu Control-C, Control-V înainte!

Robert Glasper Experiment la Jazz Night Out, sala Radio, București, luni, 28 noiembrie, ora 19.00

Jazz de avangardă, hip-hop, R&B și premii Grammy, plus organizare cum doar Jazz Night Out știe să livreze în peisajul muzical din România, la ultimul eveniment Jazz in the Park din 2016. A fost, ce-i drept, un an plin, căruia merită să-i spui „la revedere” la concertul de diseară.

Întâlnire cu Julian Barnes, Librăria Humanitas de la Cișmigiu, București, luni, 28 noiembrie, ora 19.00

Cătălin Ștefănescu stă de vorbă via FaceTime cu autorul care-a câștigat Man Booker Prize pentru Zgomotul timpului – o biografie ficțională a compozitorului Dmitri Șostacovici publicată la noi în colecția Babel a editurii Nemira. Evenimentul se-anunță rezervat deja, dar poate fi urmărit și pe canalele editurii.

Luiza Zan & Istvan Gyarfas. Tea For Two, Green Hours jazz-café, București, luni, 28 noiembrie, ora 20.00

Standarde jazz, cântate blând, dar în ritm susținut, anunță pagina evenimentului. 30-35 de lei intrare pentru o seară cu Luiza Zan și Istvan Gyarfas, doi muzicieni numai buni să-ți alunge din cap mohorârea de final de noiembrie.

UR.BASM Festival, București, 29 noiembrie – 4 decembrie

Arte hip: video-mapping, dans contemporan, grafitti, foto, instalații, DJ-ală, electro. Și pe timp de zi și pe timp de noapte, răspândite prin tot Bucureștiul – de la FORM, Centrul CINETic și Deschis Gastrobar la Club Guesthouse, KRAN, Romexpo și Kristal Club. Un oraș-surpriză, reinventat în basm contemporan, 5 zile și 5 nopți.

ONCE UPON: cîntece despre copilăria furată, Teatrul LUNI de la Green Hours, București, marți, 29 noiembrie, de la ora 19.30

Un spectacol din cadrul trilogiei Tristory (trilogia emoțiilor tradițional neînchipuite) a trupei Frilensăr. Un spectacol cu o fată a zilelor noastre, care are pitici pe creier ca noi toți. Și-un spectacol în care nu se moare.

CineClub Hecate: Inimi Cicatrizate (2016), Tiraj, București, miercuri, 30 noiembrie, de la ora 19.00

V-am mai spus că Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude, poate fi văzut la cinema de pe 18 noiembrie? Sigur v-am mai spus. Poate, însă, am uitat să vă anunțăm că pe strada Dr. Paleologu la numărul 26 s-a deschis de curând Tiraj, un book bar și spațiu comun al editurii Hecate și-al grupului editorial Fractalia. Vizitați-i și vedeți filmul, a cărui proiecție va fi urmată de un dialog cu actrița Ilinca Hărnuț, moderată de Irina Trocan și Alexandru Vizitiu de la Acoperișul de sticlă.

Mitul națiunii: Trebuie să ne iubim țara? J’ai Bistrot, București, miercuri, 30 noiembrie, de la ora 19.00

Ce moment mai bun pentru a-ți chestiona atașamentul față de țară decât pre-ziua aniversării Marii Uniri, nu? Asociația Română de Filosofie Practică te invită la o dezbatere moderată de Radu Uszkai, în cadru restrâns, filosofic, prietenos. Numai să nu uiți să te înscrii cu un mail la filocafe@arfp.ro.

Golan Live, Madame Pogany, București, miercuri, 30 noiembrie, de la ora 22.00

Golan sunt un musai, când vine vorba de trupe românești pe care merită să le vezi live. Asta mai ales pentru că-i aproape iarnă, cerul e gri și ai nevoie de-o muzică pe care să-ți amintești de vară. Și pentru că vibe-ul lor electro-pop jazz sună cel mai bine în concert.

Deschiderea Galeriei Labirint, Labirint Concept Store, București, joi, 1 decembrie, de la ora 19.00

Din seria „metode alternative de sărbătorit țara”, ai la dispoziție deschiderea unei noi galerii de artă urbană. Ia-o pe post de ritual inițiatic în arta grafitti, în care te-nsoțesc toate numele mari din domeniu: Erps, Luna, Matei Branea, Saddo, Privește Cerul, Cage, Obie Platon, Pisica Pătrată și mulți, mulți, mulți alții.

Iarna, Teatrul Nottara, București, joi, 1 decembrie, de la ora 19.30

Iarna lui Mihai Măniuțiu (scenografia: Adrian Damian, de Jon Fosse, cu Catrinel Dumitrescu, Andi Vasluianu, Andrea Gavriliu și Ștefan Lupu) e și-un poem teatral și-un spectacol-manifest zic cei care l-au văzut deja. E, cu siguranță, un spectacol impresionant din punct de vedere vizual și un eveniment care marchează întoarcerea regizorului Mihai Măniuțiu într-o sală din București.

Proiecție One More Time With Feeling, Cinema Muzeul Țăranului Român, joi, 1 decembrie, de la ora 20.00

Ai reușit să ratezi documentarul despre cel mai recent album al lui Nick Cave & The Bad Seeds la-nceput de toamnă, la DokStation? Noroc că mai ai o șansă, pe care ți-o acordă organizatorii aceluiași festival pe post de cadou de ziua națională. Bine, nu Marea Unire e prilejul, ci faptul că pe 1 decembrie filmul ajunge în cinematografele din lumea-ntreagă – și, măcar de data asta, România e rând cu lumea.

Sărbătoarea Subcarpați - 1 Decembrie - Arenele Romane, București, joi, 1 decembrie, de la ora 20.00

Dacă defilările aniversare nu te scot din casă pe 1 decembrie, poate reușește tradiționala aniversare anuală Subcarpați. Cu melodii tradiționale grefate peste beat-uri contemporane, MC Bean & co. (AFO, Power Pe Vinil, Mădălina Pavăl, Valentin Mușat, Alin Stoianovici, Kani, Bogdan Zoom, Cosmin Lazăr, Andri VJ și ceilalți colaboratori) incită la reoxigenare cu folclor. Dacă nu știi încă Satele Unite ale Balcanilor pune mâna și-ascultă, ca să intri pregătit în cortul încălzit de la Arene.

Silent Strike & Muse Quartet live, Control Club, București, joi, 1 decembrie, de la ora 21.00

Și dacă totuși n-ai chef deloc să dai pe-afară în buza iernii, mergi la Control, pentru o experiență muzicală la fel de puternică. Artiștii încă păstrează misterul legat de conceptul show-ului, dar niciun live Muse Quartet/Silent Strike nu poate să nu fie magic (garantat & pe testate).

Aniversare Discotecă la Expirat ⁂ Special Guest: Stela Enache, Halele Carol, București, joi, 1 decembrie, de la ora 22.00

Încă un motiv de sărbătorit? Avem – mai exact, are colectivul Discotecă „patru ani de la o fabuloasă epifanie RomPop”. Îi aniversează cu un recital extraordinar al Stelei Enache, plus petrecere cu muzică românească din 1960 până-n 2000.

Berlin Session #2 ● Sean Nicholas Savage, Control Club, București, sâmbătă, 3 decembrie, de la ora 20.00

„Cantautor, filosof nebun și personaj central al comunității muzicale non-convenționale din Canada, formată în jurul unor artiști ca Grimes, Mac DeMarco, TOPS și Doldrums”, Sean Nicholas Savage vine din Montreal, și-a pus tot albumul nou pe YouTube și e însoțit, în deschidere, de trupa clujeană de noise-pop Satellites.

Ultimul căldărar + Q & A | Proiecție specială Culese din Balkani, Clubul Țăranului, București, duminică, 4 decembrie, ora 18.00

Un documentar despre familia lui Geo, tânăr căldărar din Corcova, realizat de echipa Teleleu – Cosmin Bumbuț și Elena Stancu. Un proiect premiat în cadrul Superscrieri anul acesta. O proiecție specială, la cererea publicului, urmată de o discuție cu realizatorii filmului.


 

Fotografie principală din „Ultimul căldărar”, via Culese din Balkani

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK