Publicat pe 9 decembrie 2019

O fi venit ea, iarna, dar cum încă nu se simte de tot frigul în oase, ieșim pe afară în căutare de cultură. Săptămâna asta avem mult film, discuții despre oraș, dans și două expoziții proaspete de fotografie.

Expoziții

18. Expoziție de fotografie Cosmin Bumbuț, Rezidența BRD Scena9, vernisaj luni, 9 decembrie, de la ora 19

Timp de 17 ani, în fiecare toamnă, Cosmin Bumbuț și-a urcat fiul pe umeri și au făcut împreună o fotografie. Portretele adunate, o cronică a copilăriei și adolescenței fiului, în oglindă cu îmbătrânirea tatălui, pot fi văzute în expoziția „18”, unde se va adăuga și fotografia cu numărul 18, de la cea mai recentă aniversare. 

Reflexii în Est / Cronici ale migrației feminine în rural, Givers Coffee House București, vernisaj luni, 9 decembrie, de la ora 19

În timp ce documenta primul lungmetraj de ficțiune, regizoarea Andreea Borțun a cunoscut poveștile a zeci de femei din sate aflate în sudul României, care își caută o viață mai bună în străinătate. Expoziția, care cuprinde fotografii de Brândușa Nastasă și Claudiu Popescu, și materiale video, înseamnă întâlnirea cu unele dintre aceste femei, cu speranțele și deziluziile lor.

Adi Tudose - Fragil, Mobius Gallery, joi, 12 decembrie, ora 19

Fotografiile de stradă ale lui Adi Tudose sunt puternice și misterioase. E ca și cum ai privi în ochi niște străini pe care nu o să îi mai vezi niciodată; scurte incursiuni în viețile lor. Iar cum Adi e un artist foarte discret, care postează puțin din ce lucrează, e o ocazie rară să descoperi lucrările unuia dintre cei mai talentați fotografi români 

Lansare „Trecut-au anii. Bucureștiul de ieri și de azi”, Cărturești Carusel, marți, 10 decembrie, ora 18.30

Andrei Bîrsan e mereu cu camera foto la el, indiferent că merge la muncă în Pipera sau că vizitează o galerie. De peste 30 de ani, documentează prezentul cu o tenacitate uluitoare. Rezultatul muncii ăsteia e o carte care compară diferite ipostaze ale Bucureștiului, de ieri (iar uneori acest ieri înseamnă chiar anii ‘80) și de azi. 

Discuții 

Lansarea noului episod Copy-me, București, Lucrativ, luni, 9 decembrie de la ora 19:30

Într-o casă frumoasă din centru se lansează ultimul episod al unei serii care a vorbit despre drepturi de autor, punând accentul pe autor. Se va discuta (cu antropologul Radu Umbreș și filosoful Radu Uszkai) despre ce mai este acela un geniu, în secolul XXI, și cât de departe zboară ideile.  

Aici poți să vezi unul dintre episoadele precedente din serie, despre cum creativitatea e, de fapt, doar un mit:

Bucureștiul dispărut în perioada comunistă, Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România (București), marți, 10 decembrie, de la ora 17 

Într-un oraș cu memorie foarte scurtă, cum e Bucureștiul, e important să-i recuperăm istoria uneia dintre cele mai radicale transformări din istoria orașului. Cele două prezentări despre demolările & schimbările la față ale Bucureștiului comunist, însoțite de o expoziție și proiecții ale unor imagini de arhivă sunt un exercițiu bun de memorie, la 30 de ani de la Revoluție. 

Patriot sau cosmopolit în era globală, Facultatea de Filosofie, București, miercuri, 11 decembrie, de la orele 16

Săptămâna asta, lectorul universitar Emilian Mihailov, de la Facultatea de Filosofie din București, ne propune o temă de gândire care devine importantă în fiecare epocă: cum ne definim în raport cu ceilalți? În lumea contemporană, în care granițele țărilor și culturilor devin flexibile, cetățenia a primit un sens global. Suntem cetățeni ai întregii lumi sau ai comunității noastre restrânse, care ne împărtășește valorile și obiceiurile? Dialogul se deschide miercuri, în sala Constantin Rădulescu Motru a facultății menționate.

Film

Bucharest Short Film Festival, Cinemateca Eforie, București, sâmbătă, 14 decembrie - vineri, 20 decembrie, de la orele 19

Cele mai noi scurtmetraje premiate la festivaluri precum Berlinale, Cannes, Clermont-Ferrand sau Locarno ajung la București, iar timp de o săptămână, le puteți viziona la Cinemateca Eforie. Ia-ți din timp bilete la cea de-a patra ediție a Festivalului de Filme Scurte din București, de aici

Trailer „The Narrator”, 2018

Arte ale spectacolului

Premiile CNDB 2019 via Descentrat w/ PC Harem, București, Centrul Național al Dansului, sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 19 la 22

„Cum ar fi să gândim că nu există doar pierzători și câștigători, cum ar fi să schimbăm perspectiva acestor categorii atât de fixe, să ne vedem ca parte dintr-o comunitate și parte dintr-un cumul de circumstanțe, privilegii și persoane din jurul nostru, care ne construiesc și ne dezvoltă în traseul nostru personal și profesional?” E parte din manifestul Descentrat, gruparea artistică în spiritul căreia se decernează aceste premii - care constau într-o cărămidă, la propriu. Cei trei câștigători din lumea dansului contemporan românesc vor nominaliza, la rândul lor, persoane care au contribuit la contextul social în care aceștia s-au dezvoltat.


Fotografia principală face parte din expoziția „Reflexii în Est / Cronici ale migrației feminine în rural” și a fost obținută cu acordul autorului.