În lume / 2020

Povestea desenată a lui 2020, cu bune și cu rele

De Ioana Pelehatăi, Ilustrații de Kadna Anda

Publicat pe 30 decembrie 2020

Ce mai rămâne de scris și de spus despre 2020, acum, la final? Se încheie un an ca niciun altul, care ne-a îmbolnăvit, ne-a arătat limitele sistemelor medicale din întreaga lume, a polarizat politic, ne-a izolat și a șubrezit masiv economia. În același timp, în 2020 și-au continuat neabătute cursul alte procese care schimbă mai puțin abrupt și vizibil planeta pe care trăim. Încălzirea globală a provocat și anul acesta recorduri indezirabile de temperatură și a dat foc unor întinderi uriașe de pământ. Poluarea n-a scăzut în mod miraculos. Țelurile de reducere a foametei, a inegalității sociale și de gen, au alunecat în plan secund, în timp ce liderii lumii se chinuiau să înțeleagă și să adreseze pandemia care ne-a dat viața peste cap.

Printre șuvoaiele torentului de știri dătătoare de anxietate, s-au strecurat și vești bune. Oamenii de știință au descoperit soluții revoluționare pentru boli grave; cercetătorii au dezgropat comori istorice nebănuite; scena politică internațională a arătat că e capabilă de schimbări la față care dau speranțe idealurilor democratice.

În așteptarea așa-zisei reveniri la „normalitate”, vă lăsăm povestea anului 2020 în instantanee - cu bune și cu rele, ilustrate toate de Kadna Anda.


Organizația Națiunilor Unite declarase 2020 Anul Internațional al Sănătății Plantelor.

Organizația Mondială a Sănătății declarase 2020 Anul Internațional al Asistenților Medicali și Moașelor.

Niciunul dintre Obiectivele pentru Dezvoltare Sustenabilă (printre care se numără eradicarea sărăciei și a foametei, egalitatea de gen și acțiunea pentru climă) nu a fost atins în 2020.

E cel mai cald ianuarie din istorie. La începutul anului Australia arde, încă din septembrie 2019. Media de 1,13 grade Celsius a temperaturilor terestre și oceanice, înregistrată în ianuarie 2020, o depășește pe cea a ultimilor 141 de ani.

Cercetătorii demonstrează că un sistem de inteligență artificială bazat pe un algoritm Google DeepMind poate detecta cancerul la sân mai bine decât experții umani.

Olanda anunță că vrea să fie numită oficial „Țările de Jos”.

Un atac american la Bagdad îl ucide pe generalul iranian Qasem Soleimani, considerat al doilea cel mai puternic om din Iran.

Prințul Harry și soția sa Meghan renunță la prerogativele familiei regale britanice.

Pe 11 ianuarie este publicată secvența genetică a COVID-19. Comunitatea internațională intră în alertă iar dezvoltarea unui vaccin e urgentată.

La finalul lunii, mai multe țări din Africa (Etiopia, Kenya, Somalia, Sudanul de Sud) sunt afectate de cea mai devastatoare invazie de lăcuste din ultimii 25 de ani.

În februarie, Billie Eilish devine cea mai tânără persoană și prima femeie care câștigă cele patru mari premii Grammy ale anului: cel mai bun artist nou, piesa anului, melodia anului și albumul anului.

Parazit este primul film din istorie care ia Oscarul pentru cel mai bun film, deși nu e vorbit în limba engleză.

La începutul lui martie, majoritatea incendiilor de vegetație care au mistuit Australia și au ucis peste 500 de milioane de animale, în ceea ce s-a numit „Vara neagră”, sunt stinse. 

Pe 13 martie, Organizația Mondială a Sănătății declară COVID-19 pandemie. Pe 16 are loc primul test clinic pe oameni al unui vaccin anti-SARS-CoV2.

Se anulează finala concursului Eurovision. Se anulează Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Lentetuin, o pictură de Vincent van Gogh e furată dintr-un muzeu olandez, în timp ce acesta era închis din cauza pandemiei COVID-19.

În timp ce din ce în ce mai multe țări din întreaga lume iau măsuri stricte pentru combaterea răspândirii COVID-19, președintele Donald Trump anunță că SUA suspendă sprijinul acordat OMS, din cauza proastei gestionări a pandemiei.

Asteroidul 1998 OR2, despre care se credea că poate fi periculos, trece pe lângă Terra la final de aprilie, la o distanță de peste 6 milioane de kilometri.

O lucrare înrămată a lui Banksy, Game Changer, care omagiază asistenții medicali, e expusă la Spitalul General din Southampton. Ulterior va fi vândută la licitație pentru a sprijini sistemul de sănătate din Marea Britanie.

Afroamericanul George Floyd e ucis cu brutalitate de poliție. La final de mai reîncep protestele Black Lives Matter, în Minneapolis și apoi pe tot cuprinsul SUA.

SpaceX devine prima companie privată care trimite un echipaj uman pe Stația Spațială Internațională.

Donald Trump declară Antifa (mișcarea antifascistă) organizație teroristă.

În Bristol, Marea Britanie, protestatarii Black Lives Matter dau jos statuia lui Edward Colston, comerciant de sclavi.

La începutul lui august, în portul orașului libanez Beirut explodează 2,75 tone de azotat de amoniu, omorând 204 oameni, rănind 6.500 și lăsând 300.000 fără adăpost.

Președintele Belarus Aleksandr Lukașenko câștigă al șaselea mandat, însă societatea civilă se revoltă și încep manifestații de proporții, soldate cu morți și arestări. Protestele din întreaga țară sunt conduse preponderent de femei.

OMS anunță eradicarea poliomielitei sălbatice în Africa.

În Mexic sunt descoperite scheletele a 200 de mamuți și alte 30 de animale - cea mai mare descoperire de astfel de oseminte până-n prezent.

Circa 260 de cărți rare în valoare de 2,4 milioane de euro, semnate de Copernic, Galileo Galilei, Dante și Leonardo da Vinci și furate de la Londra, sunt descoperite într-o casă din cătunul Făurei, județul Neamț.

Pe 9 septembrie, incendiile de vegetație din California fac ca cerul din mai multe regiuni ale statului să fie roșu toată ziua. Priveliștea împânzește instagram-ul, sub hashtagul #BladeRunner2020.

Cu nouă ani întârziere, se deschide aeroportul Berlin Brandenburg, a cărui construcție, începută în 2006, se amânase în repetate rânduri din cauza greșelilor de planificare, execuție și administrare.

Conflictul din Nagorno-Karabach, reaprins la finalul lui septembrie, provoacă victime în lupta dintre azeri și armeni. Niciuna dintre părți nu e dispusă să negocieze.

Donald Trump pierde alegerile care i-ar fi adus al doilea mandat de președinte al SUA în fața lui Joe Biden.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, propune o lege care ar acorda imunitate pe viață președinților statului și familiilor acestora.

Peste 100 de sicrie sigilate din lemn și 40 de statuete aurite ale zeiței saqqariene Ptah Soker, vechi de peste 2.500 ani, sunt descoperite în Egipt.

Maia Sandu este aleasă prima femeie președinte a Republicii Moldova.

Pe 2 decembrie, Marea Britanie devine prima țară din lume care aprobă utilizarea unui vaccin împotriva COVID-19, produs de Pfizer.

Warner Bros. și HBO Max semnează un acord istoric, conform căruia toate filmele Warner lansate în 2021 vor putea fi văzute și pe platforma de streaming.

Se împlinește un an de la raportarea oficială a primelor cazuri de COVID-19.

2020 se termină așa cum a început - cu cel mai cald decembrie din ultimii 60 de ani.


Se estimează că industria cinematografică a pierdut 65 de miliarde de dolari în încasări la nivel global din cauza pandemiei COVID-19. Mai multe state din Europa au propus scheme de sprijin financiar pentru industria de carte - în aprilie, librăriile din Germania, de exemplu, raportau pierderi de jumătate de miliard de Euro. În domeniul muzical, pandemia a afectat circa 12 milioane de lucrători de pe teritoriul Uniunii Europene, prin amânări de turnee, concerte, participări la festivaluri și lansări de albume.
 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK